Lifestyle

Komentari 0

11 jela od kojih ste samo više gladni i njihove zdrave zamjene

11 jela od kojih ste samo više gladni i njihove zdrave zamjene

Prženi krumpirići puni su soli i trans masti koji utječu na hormone u želucu koji su zaslužni za osjećaj sitosti, stoga je uvijek bolja opcija dati prednost kuhanom krumpiru

Mnogi osjećaju glad u kratkom roku nakon obroka. Problem nije nužno o količini, već o vrsti namirnica. U nekima od njih, čak i u onim zdravima, nedostaje određenih bjelančevina i vlakana koje pružaju osjećaj sitosti. Jednostavna zamjena ili pripremanje hrane na drugi način može imati suprotan učinak, piše BirghtSide. 

1. Pomfrit

Prženi krumpirići puni su soli i trans masti koji utječu na hormone u želucu koji su zaslužni za osjećaj sitosti. Dodavanjem kečapa koji sadrži kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze u ovom slučaju samo pogoršavamo stvari. Bolja opcija je kuhani krumpir, jer kuhanjem u vodi neće nestati vitamini i škrob kao kod prženja. Lakše ćete utažiti glad, a i unijet ćete i manje kalorija.

POGLEDAJTE VIDEO: Najzdravije namirnice svijeta

2. Cijeđeni sok 

Cijeđeni sok od naranče općenito je zdrav za organizam, no može potaknuti glad. To je zato što mu nedostaje važan dio voća koji je je hranjiv, a to su vlakna. Osim toga, može dovesti do povećanja razine šećera u krvi što na kraju dovodi do naglog spuštanja,a time i do osjećaja gladi. Voda s komadićima voća u ovom slučaju je bolji izbor.

3. Jogurt s niskim udjelom masti 

Jogurti s manje masnoća jesu zdraviji, no nisu dovoljno zasitni te bi ubrzo mogli osjetiti glad. Prilikom kupnje, izbjegavajte one bogate ugljikohidratima. Običan jogurt u grčkom stilu ima dovoljno bjelančevina koje će vas zasititi. 

4. Žitne pločice

Pločice od žitarica dobar su izbor za laganu užinu, no iako imaju malo kalorija mogle bi potaknuti glad zbog udjela šećera i ulja. Radije posegnite za bademima, lješnjacima i drugim orašastim plodovima.

5. Sir

Mnogi mliječni proizvodi poput sira imaju učinak da nakon njihovog konzumiranja samo želimo još. Dobra zamjena je skuta ili albuminski sir koji ima puno proteina, a i dalje je niskokaloričan. 

6. Način pripreme jaja

Jaja su općenito hranjiva, no mnogi izbjegavaju žumanjak kako bi unijeli manje kalorija. Žumanjci sadrže masti koji zasite, a ujedno i lako apsorbiraju hranjive tvari iz jaja. 

7. Umaci za salate

Dressing za salatu često je pun soli i šećera, a mnogima je navika takvim dodacima prekriti svaki list salate. Radije dodajte komadiće mesa ili maslinovo ulje.

8. Žvakaće gume

Mnogi su uvjereni da žvakanjem žvakaćih guma sami sebe prevariti i umisliti da jedu, a pritom neće unositi kalorije. Takav trik zapravo daje suprotan učinak. Želučani sokovi se uslijed žvakanja pripremaju za obrok pa se automatski javlja i osjećaj gladi. 

9. Jabuke

Voće će uvijek zasititi, no ne i jabuke ako se jedu same. One podižu razinu glukoze i brzo se probavljaju pa se samim time brže osjeti glad. Stoga im dodajte proteine, poput orašastih plodova i upotpunite jelo. 

10. Peciva

Jedva da sadrže vlakna i hranjive tvari i neće vas zasititi. Kombinirajte ih s jajima ili nekim drugim izvorom proteina. 

11. Pahuljice

Pahuljice su često rađene uz pomoć šećera i umjetnih sladila, a nema vlakana i proteina koji su važni za održavanje razine šećera u krvi na početku dana. Zobena kaša je bolji izbor zahvaljujući visokom udjelu vlakana i sposobnosti upijanja vode. 

Najčitaniji članci