Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

15 greški u pripremi zbog kojih će hrana imati grozan okus

15 greški u pripremi zbog kojih će hrana imati grozan okus

Ako želite da se vaše pečenje peče kako je i očekivano, koristite svjetlo pećnice i gledajte kroz prozor, ali ju ne otvarajte. Svako otvaranje vrata pećnice na 30 sekundi snižava temperaturu za 65 stupnjeva

VIDEO

Ovo su neke od najčešćih greški koje ljudi rade u kuhinji, a zbog kojih propadne cijeli obrok. Stari začini, nepoznavanje zamjenskih namirnica, predugo kuhanje i česta provjera pečenja su samo neke od greški zahvaljujući kojima vaš veliki trud može neslavno propasti.

Slijedi 15 najčešćih grešaka u kuhinji koje se svakome mogu dogoditi.

1. Niste do kraja pročitali recept 

Recept treba pročitati i proučiti prije nego što se počne s pripremom. Popis sastojaka može odrediti koliko čega vam treba, ali tek u dijelu s pripremom ćete vidjeti treba li nešto samljeti, nasjeckati ili izmrviti u rukama. Metoda pripreme čini veliku razliku u okusu gotovog jela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Ne pripremate sve potrebne namirnice prije početka kuhanja

Učinite si uslugu i nasjeckajte sve povrće i začine prije nego što počnete kuhati. U principu, želite da narezani komadi budu približno iste veličine kako bi se ujednačeno skuhali. 

Ako postoji mnogo začina koji su uključeni u recept, najbolje bi bilo prije početka kuhanja odrediti potrebne doze i staviti ih u male zdjelice. Ako svi začini idu istovremeno u jelo pomiješajte ih u jednoj maloj zdjelici i imajte ju nadohvat ruke za vrijeme kad ih morate dodati u jelo. 

3. Previše začina

Najvažnije je da znate da uvijek možete dodati još začina, i toga se treba držati. Ako odjednom previše posolite ili stavite previše ljutog umaka ili papra - gotovo je. Ali, ako dodate malo začina pa probate i čini vam se da je potrebno još - uvijek ga možete dodati.

MlinZZa: Pizza i mlinci savršen su par u novom hrvatskom jelu
MlinZZa: Pizza i mlinci savršen su par u novom hrvatskom jelu

4. Premalo začina

Treba biti oprezan sa začinima i količinom koja se koristi kod pripreme jela, ali to ne znači da se oni trebaju izbjegavati. Nezačinjena hrana je često bezukusna i rijetko tko će biti zadovoljan pripremljenim jelom.

5. Niste upoznati sa zamjenskim namirnicama

Neke namirnice se mogu lakše zamijeniti od drugih i ovise o samom receptu. Na primjer, grožđice možete zamijeniti sušenim ribizlima ili brusnicama, šalicu vrhnja možete zamijeniti sa šalicom mlijeka i tri žlice maslaca. Više o kulinarskim zamjenama pročitajte u članku Savršene kulinarske zamjene: Nestalo je ruma? Ima rogačice

6. Koristite stare začine

Kao opće pravilo, cijeli začini traju dulje od mljevenih ili sušenih - cijeli nutmeg ili papar traje oko četiri godine, dok sušeni origano može trajati od jedne do tri godine.

U redu je ako ne znate koliko dugo je začin u vašem ormariću. Otvorite vrećicu ili bočicu i pomirišite. Ako je miris začina jak onda je njegov okus još uvijek jak i potentan. Ako je miris slab ili nepostojeći, pokušajte ga malo trljati između prstiju, te ga potom pomirišite i kušajte. Ako još uvijek nema mirisa ili okusa začin više nije za korištenje.

7. Predugo ili nedovoljno kuhate rižu ili tjesteninu

Pravilno kuhana tjestenina i riža obično su ukusan dio vašeg obroka. Predugo kuhanje može pretvoriti obje namirnice u kašu, a prekratko kuhanje može ih učiniti neukusnima i frustrirajućima za jesti.

Prilikom kuhanja tjestenine slijedite upute na pakiranju jer različite vrste tjestenine zahtijevaju različito vrijeme kuhanja. Uvijek koristite veći lonac i veliku količinu vode za kuhanje. Ovako će tjestenina u loncu imati dovoljno mjesta za kretanje. Radije koristite preveliki, nego premali lonac za kuhanje, jer u premalom se tjestenina neće ravnomjerno skuhati. 

Prilikom kuhanja riže, potrebno je duplo više vode nego riže.

Specijaliteti 20. stoljeća: Jeo se 'žele' od cikle, rajčice, ribe...
Specijaliteti 20. stoljeća: Jeo se 'žele' od cikle, rajčice, ribe...

8. Stavljate zamjenske sastojke koji mijenjaju okus jelu

Nije isto ako ste u umak stavili pelat, svježu rajčicu ili sjeckanu rajčicu iz konzerve. Takav tip zamjene može u potpunosti upropastiti jelo. Kod zamjene začina, to jest korištenju suhih umjesto svježih, treba imati na pameti da su sušeni začini jačeg okusa i mirisa, stoga ih treba upola manje koristiti.

9. Zaboravite staviti sve sastojke

Ako pečete kruh i izostavite kvasac, kruh se neće dići. Ali ako izostavite sol, ne samo da će kruh biti bezukusan, vrlo vjerojatno će se previše dići te potom prilikom hlađenja ispuhati jer sol također pomaže u kontroli povećanog djelovanja kvasca.

Pažljivo pročitajte sastojke i metodu pripreme, te se pobrinite da vam svi sastojci prilikom pripreme budu nadohvat ruke. Ako treba, provjerite više puta jeste li stavili sve potrebne sastojke. 

Lets eat something new and very tasty

10. Niste koncentrirani i dodali ste dvostruko više određenog sastojka

Ovo može biti jednako loše kao i zaboravljanje dodavanja određenog sastojka - na primjer, ako dodate dvostruko više šećera nego što je potrebno tijestu za kolačiće, završit ćete s velikom, smrdljivom zbrkom u pećnici umjesto lijepe serije kolačića. Ne samo da će izgledati neukusno, nego će takvi i biti.

Udvostručavanje sastojka potpuno će promijeniti jelo koje pripremate. 

11. Stalno provjeravate pečenje i otvarate vrata pećnice

Ako želite da se vaše pečenje peče kako je i očekivano, koristite svjetlo pećnice i gledajte kroz prozor na pećnici koliko god želite, ali ostavite vrata pećnice zatvorena, osim ako ne morate nešto okrenuti ili promiješati. 

Svako otvaranje vrata pećnice na 30 sekundi snižava temperaturu za 65 Celzijevih stupnjeva.

Krivotvorena hrana - evo kako ćete ju lako prepoznati i izbjeći
Krivotvorena hrana - evo kako ćete ju lako prepoznati i izbjeći

12. Pečete ili kuhate na većoj temperaturi jer ste u žurbi

Pečenje ili kuhanje na višim temperaturama nego što je napisano u receptu može dovesti do razočaravajućih rezultata. Bilo da pravite omlet ili kolač, treba ga polako pripremati na temperaturi preporučenoj u receptu, čak i ako vam se žuri.

13. Kuhate preveliku količinu

Nije isto kuhati u tavi obrok za dvoje ili četvero. Veća količina namirnica zahtjeva veću posudu za kuhanje.

Iako je primamljivo strpati što više sastojaka u jednu posudu, treba se oduprijeti tom nagonu ako želite da se vaše meso i povrće ili nešto treće lijepo ravnomjerno skuha. Kada stavite previše sastojaka odjednom, hrana se pari umjesto da se kuha. 

Ako imate puno različitih sastojaka koje trebate skuhati, učinite to u serijama i držite ih u posudi u pećnici na niskoj temperaturi, najbolje na 90 Celzijevih stupnjeva. 

Dreamstime

14. Predugo kuhate povrće

Stručnjakinja za kulinarstvo Shirley O. Corriher je rekla da potrebno oko sedam minuta da se povrće skuha. Sve nakon toga je prekuhano i pretvara se u pire. 

Jedna značajna iznimka je u obitelji kupusnjača - uključujući i prokulice - koje je potrebno kuhati samo pet minuta piše Insider.

15. Ne isprobavate hranu tijekom pripreme

Većina nabrojanih grešaka se može izbjeći ako se hrana tijekom pripreme isprobava. Tako ćete u svakom trenu pripreme znati nedostaje li vam određenog začina, jesu li sastojci dovoljno skuhani ili je li jelo prevodenasto ili pregusto.

NIJE KRIVA CAMILLA? Pravi razlog razvoda princeze Diane i Charlesa šokirao javnost

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam