Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

15 začinskih biljaka koje dižu imunitet i štite nas od bolesti

15 začinskih biljaka koje dižu imunitet i štite nas od bolesti

Uživajući u jelima jakih okusa, žudnja za prerađenim grickalicama koje sadrže prazne kalorije je manja, pa si začinima možete poboljšati prehranu, a i korisni su za mršavljenje, kaže nutricionistica Sanja Ćosić

VIDEO

- Začinska bilja imaju brojna korisna svojstva povezana s njihovim sastavom i bogatom koncentracijom antioksidansa. Ubrzavaju rad metabolizma, djeluju protuupalno i pospješuju probavu. Sve su to razlozi zbog kojih se začine preporučuje što više uključiti u prehranu, po mogućnosti svakodnevno barem prstohvat – kaže nutricionistica Ćosić.

Objašnjava da antioksidativnu snagu začinima daju fitonutrijenti iz hlapljivih ulja, koji im daju i mirisne arome. Stoga je snažan miris začinskog bilja usko povezan s korisnim svojstvima za zdravlje

- Što je intenzivniji miris začina, to je bolji. Kada kupujete svježe začinsko bilje, najbolje je uzimati ono koje ima tamniju boju i izbjegavati ono s lišćem koje je počelo žutjeti, ima tamne točkice ili rupice – kaže nutricionistica Ćosić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodatan razlog je da upotrebom začina pri pripremi jela koristite manje soli, čime sprječavate pretjerano zasoljavanje hrane. Većina začinskog bilja gubi nutritivna i ljekovita svojstva ako su predugo izloženi toplini stoga im je najbolji način pripreme da ih se u jelo doda pred kraj kuhanja ili svježe nasjeckane u gotovo jelo, kaže Ćosić. 


Više začina u hrani, manje soli

- Kajenske i crvene čili papričice sadrže kapsaicin koji ne samo da daje ljuti okus hrani već ima i protuupalna svojstva te ubrzava metabolizam i termogenezu – stvaranje topline u tijelu. Proces termogeneze zahtjeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga. Poboljšavaju probavu jer imaju protuupalna svojstva te olakšavaju bolove. Također razbijaju začepljenost nosa i pluća pa pridonose podržavanju imunološkog sustava što je vrlo korisno tijekom sezona prehlade i gripe – kaže Ćosić.

Fotolia

Aktivna tvar kapsaicin u čiliji ima pozitivan učinak na zdravlje gastroenteralnog sustava, pomaže kod čira, smanjuje LDL (loš kolesterol) i čuva krvne žile, kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat. Dodaje da se čili podnosi individualno te da probavne tegobe poput proljeva ukazuju na prevelik unos. 

- Đumbir pak najbolju ulogu ima u smirivanju mučnina i bolova u zglobovima. Tradicionalno se koristi za ublažavanje prehlade i želučanih problema, žgaravica, proljev i nervoza želuca – kaže Marić Bulat.

Sadrži fitonutrijente gingerole koji imaju snažna protuupalna svojstva, pospješuju rad probavnog sustava i kao većina začina ima termogenička svojstva koja ubrzavaju rad metabolizma, dodaje Ćosić. 

Moć oporavka

Kurkuma obnavlja jetru, a ružmarin pozitivno djeluje na koncentraciju i budnost 

- Kurkuma također potiče rad probavnog sustava i sagorijevanje masti. Izvor je jedinstvenog fitonutrijenta kurkumina koji ima snažna protuupalna svojstva te pogoduje funkciji jetre. Kurkuma stoga povećava detoksikaciju jetre, a redovitom upotrebom može olakšati bolove u zglobovima radi  protuupalnih svojstava – kaže Ćosić.

Kurkuma ublažava tegobe artritisa, a sve češće se primjenjuje kod karcinoma debelog crijeva, prostate ili raka dojki jer sprječava rast tumorskih stanica, a pomaže i kod prehlada i respiratornih tegoba, dodaje Marić Bulat. 

- Ružmarin povećava cirkulaciju, budnost i koncentraciju. U pripremi mesa, pa i onog faširanog, smanjuje mogućnost kvarenja mesa. Dodavanje ružmarina mesu pomaže spriječiti kvarenje i i nastanak kancerogenih spojeva tijekom pečenja ili prženja – kaže Marić Bulat i dodaje da se često koristi za poticanje organizma kod depresije, umora i iscrpljenosti.

Dreamstime

- Peršin je bogat vitaminom C i A, što ga čini odličnim za naš imunosni sustav, a također je i bogat izvor folne kiseline, jednog od najvažnijih vitamina B skupine koji ima ulogu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava – kaže Ćosić.

Ima i detoksikacijsko djelovanje, dodaje Marić Bulat. Čaj od peršina pomaže kod infekcija mjehura, bolnog mokrenja i upaljene prostate. Koristan je u liječenju gihta. 

No, dijabetičari moraju oprezno konzumirati peršin radi pojave hipoglikemije. Postoji mogućnost da peršin dovede do zadržavanja natrija u tijelu čime može dovesti do zadržavanja tekućine. Ne preporučuje se bubrežnim bolesnicima, a preporučuje ga se ukloniti iz prehrane dva tjedna prije kirurških zahvata. 

Recepti

Marinada za ribu s ružmarinom

Sastojci: dl maslinovog ulja, svježe cijeđeni sok od polovice limuna, sol na vrhu žličice, žlica suhog ružmarina

Priprema: Napravite marinadu od maslinovog ulja, limunovog soka, soli i ružmarina. Ribu stavite u marinadu i ostavite da odstoji barem pola sata. Tako pripremljenu ribu umotajte u papir za pečenje te dodajte marinade. Pecite u pećnici dok se riba ne ispeče i poslužite s kuhanim krumpirom i povrćem.

Pikantno ulje

Sastojci: 1/2 l maslinovog ulja, žličica mljevene suhe čili papričice

Priprema: Pomiješajte žličicu mljevene suhe čili papričice s maslinovim uljem da dobijete pikantno ulje koje možete koristiti za začinjavanje povrća, ribe i grahorica.

Kaša s cimetom

Sastojci: 1,5 dl mlijeka, 2 žlice chia sjemenki, banana, žličica meda, žličica cimeta

Priprema: U zdjelicu stavite dvije mlijeko te dodajte chia sjemenke. Promiješate i ostavite dvadesetak minuta da chia sjemenke nabubre. Kada se kaša zgusne, narežite bananu i prelijte žličicom meda. Sve pospite žličicom cimeta. 

Piletina u umaku od korijandera

Sastojci: pola šalice jogurta, režanj češnjaka, prstohvat kurkume, sol, papar, pola žličice mljevenog korijandera, manja šaka svježeg peršina, 2 odreska pilećih prsa, maslinovo ulje, svježe mljeveni papar

Priprema: Napravite marinadu od pola šalice jogurta u koji umiješajte naribani režanj češnjaka, prstohvat kurkume, malo soli i papra, te pola žličice mljevenog korijandera. Na kraju umiješajte sitno sjeckani peršin. Marinadom prelijte dva odreska pilećih prsa i ostavite da se mariniraju najmanje sat vremena. Mariniranu piletinu ispecite na tavi s malo maslinova ulja. Gotovo meso po želji prelijte s još malo jogurta i začinite svježe mljevenim paprom. Poslužite uz salatu.

Čaj od mente

Thinkstock

Sastojci: 1 žličica listova mente, 150 ml vode

Priprema: Listove mente prelijte kipućom vodom i pustite da stoji desetak minuta. Natočite u šalicu i uživajte. 

Limunada od đumbira

Sastojci: 2 dl vode, žličica svježe mljevenog đumbira, sok manjeg limuna, žličica meda

Priprema: U vodu dodajte žličicu svježe mljevenog đumbira, svježi sok manjeg limuna i zasladite žličicom meda.

Omlet s peršinom

Sastojci: 2 jaja, 2 stabljike peršina, sol, papar

Priprema: Umutite jaja, stavite ih peći te začinite s malo soli i papra. Dodajte svježe nasjeckan peršin i ispecite uz lagano miješanje.

Smoothie od banane s rogačom

Sastojci: 1 banana, 1/2 šalice bademovog mlijeka, 1 žličica sirupa agave, 1/2 žličice naribanog đumbira, 1/2 žličice mljevenog rogača

Priprema: Sve sastojke dobre izmiksajte u blenderu. Poslužite odmah ili ohlađeno.

Zeleni čaj s koprivom i koricom naranče

Sastojci: 2 žličice sušenih listova koprive, 1/2 žličice sušenih listića ginka, 2 g praha matcha čaja, sušena narančina korica, 4 dl vode

Priprema: U zavrelu vodu ubacite listove koprive, ginka i narančinu koricu. Poklopite i ostavite dok se ne ohladi na temperaturu od 60°C. Ocijedite i aromatiziranom vodom prelijte matcha prah u šalicama. Miješajte bambusovom metlicom ili manjom pjenjačom dok se ne napravi čvršća pjena. Poslužite ovu mješavinu svježu, bez podgrijavanja.

Keksi s anisom

Fotolia

Sastojci: 200 g brašna, 100 g smeđeg šećera, 25 g sjemenki anisa, 6 jaja, 1/2 praška za pecivo

Priprema: Razbijte jaja i odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjak pomiješajte sa šećerom i ostavite po strani 2 žlice. Preostalu smjesu mutite pjenjačom, dodajte brašno, sjemenke anisa i prašak za pecivo. Bjelanjke izmutite s preostalim šećerom i pažljivo dodajte žumanjcima. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje. Izlijte pripremljenu smjesu i pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 160 ˚C. Izvadite iz pećnice, skinite foliju i kolačiće narežite na pravokutnike duljine 10 cm i širine 2 cm. Kekse ponovno stavite na lim za pečenje i pecite u pećnici dok ravnomjerno ne požute. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade prije posluživanja.

Kurkuma - napitak za zdravlje

Sastojci: žličica praha kurkume, 3 dcl vode ili mlijeka

Priprema: Uzmite četiri žličice praha dnevno u hrani, vodi ili drugim tekućinama. Za ljekoviti napitak otopite žličicu praha u šalici toplog mlijeka. Pijte do tri šalice dnevno. 

Umak od papra s gljivama

Sastojci: glavica luka, 500 g narezanih šampinjona, sol, papar, 250 ml vrhnja za kuhanje, svježe mljeveni papar

Priprema: Popirjajte nasjeckani luk te dodajte narezane šampinjone. Dodajte malo soli i malo papra. Kada su šampinjoni otpustili svoj sok i omekšali, dodajte 250 ml vrhnja za kuhanje. Kuhajte još pet minuta i na kraju umiješajte svježe mljevenog papra. Poslužite uz tjesteninu.

Pikantna brokula s papričicama

Shutterstock

Sastojci: 1 glavica brokule, 2 krumpira, 3 žlice maslinovog ulja, 1 režanj češnjaka, 1 peperoncini papričica, đumbir, sol

Priprema: Zakuhajte vodu s nasjeckanim krumpirima i kuhajte  10 minuta. Krumpirima dodajte nasjeckanu brokulu i kuhajte ih zajedno još 6 minuta. Ocijedite brokulu i krumpire, a posudu u kojoj su se kuhali vratite na vatru i dodajte maslinovo ulje. U maslinovo ulje dodajte papričice, češnjak i đumbir. Ocijeđenu brokulu vratite u posudu, posolite, promiješajte i poslužite. 

Pesto od bosiljka

Sastojci: 40 listića bosiljka, 40 g listića peršina, 80 g pinjola, veliki režanj češnjaka, žlica soka od limuna, 1/2 žličice morske soli, 1/4 žličice papra, 1/4 šalice maslinovog ulja

Priprema: U blender stavite nasjeckane listove peršina i bosiljka, pinjole i češnjak te miksajte sve dok ne dobijete finu, glatku smjesu. Nakon toga dodaje limunov sok i malo naribane limunove korice, sol i papar te ponovno uključite blender te miksajte sve dok se smjesa ne poveže. Pred sam kraj ulijte malo maslinovog ulja te nakon toga pesto stavite u zdjelicu.

Lovorov sirup

Sastojci: 6 svježih ili 8 suhih listova lovora, 2,5 dcl vode, 6 žlica smeđeg šećera ili meda, sok 1 limuna.

Priprema: Zakuhajte vodu, a kada zavrije, dodajte lovorovo lišće i poklopljeno kuhajte 10 minuta. Izvadite lovor, a tekućinu prelijte u drugu posudu. Dodajte smeđi šećer (ili med) i iscijedite limun. Sve dobro izmiješajte dok se šećer posve ne otopi.

Top 5 najboljih savjeta za čuvanje svježine začinskog bilja

Bosiljak držite u hladnjaku 

Mekani začini, poput bosiljka, peršina i bosiljka trebaju se odmah nakon kupnje staviti uspravno u čašu napunjenu s 2,5 cm vode i spremiti u hladnjak.

Fantastičan začin zahvaljujući kojem ubijate želju za slatkim
Fantastičan začin zahvaljujući kojem ubijate želju za slatkim

Ružmarin ostaje svjež u vlažnoj kuhinjskoj krpi

Tvrdi začini će izdržati mnogo dulje ako ih nakon otpakiravanja iz ambalaže zamotate u list vlažnog kuhinjskog ručnika i pospremite u ziplock vrećicu.

Pohranite ih kao kockice leda 

Začine nasjeckajte na sitno i zamrznite u kockicama leda. Kad kuhate, stavite kockicu leda sa začinima u jelo. Možete ih zamrznuti i u rastopljenom maslacu ili ulju. 

Moćni domaći afrodizijaci će osigurati požudni i vrući seks
Moćni domaći afrodizijaci će osigurati požudni i vrući seks

Sušene začine koristite na početku kuhanja 

Svježe začine najbolje je ubaciti u jelo na samom kraju kuhanja. Suhi začini od samog početka ispuštat će arome zbog topline  i prženja. 

Svježe je najbolje 

Bosiljak, peršin, luk, vlasac i kopar nikad ne treba koristiti sušene, no sušeni timijan, lovor i kadulja ne gube toliko na kvaliteti. Ne zaboravite niti aromatične sjemenke koje jelima daju finu aromu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade

Dr.med Milan Mazalin savjetuje kako se liječiti od gripe i prehlade

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?

Severina i Luka Nižetić operirali su glasnice, a prof. dr. Santa Večerina Volić (otorinolaringolog i fonijatar), ekspert za bolesti glasnica i njihovo liječenje, savjetuje kako se liječiti i kako glasnice održati zdravima
Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo
SAZNAJTE KAKO

Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo

Prehlada, šmrcavica, umor i kašalj, grlobolja, glavobolja, temperatura, sve su to naši redoviti posjetitelji tijekom jesenskih i zimskih mjeseci