Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

25 zdravih slanih recepata: Napravite okruglice sa ciklom, muffine od jaja, zeleno varivo...

25 zdravih slanih recepata: Napravite okruglice sa ciklom, muffine od jaja, zeleno varivo...

Zdrava prehrana podrazumijeva raznolikost i umjerenost, a mnoge namirnice će nas svojim okusom iznenaditi u slatkim ili slanim kombinacijama u kojima ih ne možemo ni zamisliti

VIDEO

Kulinarstvo je nepresušno vrelo kreativnih ideja u kojima se okusi mogu nadomjestiti i zamijeniti zdravijim verzijama, a na tržnicama se može pronaći niz svježih i ukusnih domaćih namirnica na koje smo pomalo i zaboravili.

POGLEDAJTE VIDEO: Recept za zobene kekse

Pokretanje videa...

02:03

U receptima koje smo pripremili za vas pronađite inspiraciju za vlastite zdrave obroke.

1. Punjeni šampinjoni

Sastojci:

  • 500 gr šampinjona
  • 200 gr mljevene puretine
  • 1 mozzarella
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • Maslinovo ulje, sol, papar, crvena slatka mljevena paprika, bosiljak

Šampinjone izdubiti i ukloniti stapke te ih nasjeckati na sitno. Na malo ulja popržiti luk, dodati meso i dinstati dok ne ispari voda. Dodati sjeckane stapke gljiva i sve ostale sastojke osim mozzarelle. Dinstati još desetak minuta te smjesom puniti klobuke. Na kraju posuti ribanom mozzarellom i zapeći pola sata na 180 stupnjeva.

2. Okruglice sa ciklom

Sastojci:

  • 1 manja cikla
  • 1 mrkva
  • 1 manji korijen peršina
  • Pola svežnja svježeg peršina
  • 1/4 manjeg korijena celera
  • 1 tikvica
  • 1 luk
  • 2-3 režnja češnjaka
  • Sol, papar
  • 1 jaje
  • zobeno brašno

Ciklu, mrkvu, tikvicu, peršin i celer naribati što sitnije i ostaviti 15 minuta da se ocijedi. U zdjeli protisnuti češnjak i luk, umutiti jaje i sitno nasjeckani peršin. Dodati ocijeđeno povrće i začine te par žlica zobenog brašna. Od smjese oblikovati kuglice i slagati ih na pek papir. Peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta uz povremeno okretanje da se ispeku ravnomjerno. Poslužiti kao prilog mesnom jelu, ili smazati uz matovilac s rotkvicom i komadićem feta sira.

3. Muffini od jaja

Sastojci za 3 osobe:

  • 3 jaja
  • 1 paprika
  • 1 ribana mozzarella
  • 2 žlice ribanca
  • 2 šnite pureće šunke
  • Sol, papar, vlasac

Umiješati sve sastojke i preliti ih u kalup za muffine. Peći 15 minuta na 200 stupnjeva.

4. Mesne okruglice u umaku od paprike i sušene rajčice

Sastojci za 3 osobe:

  • 500 gr mljevene puretine
  • 2 paprike
  • 2 luka
  • 6 režnjeva češnjaka
  • 5 sušenih rajčica
  • 2 dcl rižinog vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica Vegete
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra
  • 1 žličica mljevene slatke paprike
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 glavica cvjetače
  • 1 žlica svježeg sjeckanog peršina
  • 1 žlica bosiljka

Sušene rajčice preliti kipućom vodom i ostaviti oko 20 minuta. Za to vrijeme u mljevenu puretinu dodati jaje, zob, 1 protisnuti luk, 3 protisnuta režnja češnjaka, peršin, sol, papar i mljevenu papriku. Dobro pomiješati sastojke, oblikovati kuglice i skuhati ih oko 20 minuta u vodi. Cvjetaču također skuhati u slanoj vodi, ocijediti i štapnim mikserom izmiksati u pire. Na ulju prepržiti luk, dodati paprike narezane na trake, začiniti i pustiti par minuta da se peče. Potom dodati nasjeckane sušene rajčice, sitno sjeckani češnjak i pustiti da zamiriše, a onda podliti vrhnjem za kuhanje i posuti bosiljkom te kuhati miješajući još par minuta. Ocijediti okruglice i ubaciti ih u paprike s umakom te dobro promiješati. Poslužiti uz pire od cvjetače i zelenu salatu.

5. Povrće punjeno skutom

Sastojci za 3 osobe:

  • 3 paprike
  • 3 rajčice
  • 250 gr skute
  • 400 gr svježeg špinata
  • 1 jaje
  • Sol, papar, češnjak u granulama, mažuran

Špinat skuhati pola minute u kipućoj slanoj vodi, ocijediti, ohladiti i nasjeckati. Dodati mrvljenoj skuti, ubaciti jaje i začine te dobro promiješati. Povrće izdubiti i puniti smjesom. Staviti na 200 stupnjeva 35 - 40 minuta da se zapeče.

6. Salata sa rikolom, mesom i povrćem

Sastojci za 3 osobe:

  • 1 batat
  • 2 mrkve
  • 1 celer
  • 1 paprika
  • 2 mlada luka
  • 3 šake rikole
  • 3 režnja češnjaka
  • 500 gr pilećeg filea
  • Sol, papar, maslinovo ulje

U pećnici ispeći batat, celer, mrkvu i piletinu. Kad se sve ohladi narezati meso i dodati sjeckanu papriku, luk, češnjak i rikolu. Začiniti i dobro promiješati.

7. Mineralno vitaminska bomba

Sastojci za 3 osobe:

  • 200 gr divljeg radiča
  • 200 gr matovilca
  • 12 prepeličjih jaja
  • 50 gr klica rotkvice
  • 5 rotkvica
  • 100 gr skute
  • 3 mlada luka
  • Sol, papar, balzamički ocat, bučino ulje

Jaja skuhati, povrće narezati i dodati skutu. Začiniti i promiješati.

8. Bolonjez sa sojom i tikvicom

Sastojci:

  • 200 gr sojinih ljuskica
  • 2 dcl umaka od rajčice
  • 3 tikvice
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • Sol, papar, maslinovo ulje, origano

Na malo ulja popržiti sjeckani luk. Ljuskice preliti kipućom slanom vodom i ostaviti pet minuta, a potom ocijediti. U luk dodati češnjak te soju, rajčicu, koncentrat i začine. Prokuhati desetak minuta. Tikvice oguliti i spiralizirati u rezance te posoliti i kratko prokuhati sa žlicom vode. Ocijediti i poslužiti uz umak sa sojom.

Pekarski trikovi: Ako nemate kvasac, postoje dobre zamjene
Pekarski trikovi: Ako nemate kvasac, postoje dobre zamjene

9. Juneći saft i pirova kaša

Sastojci za 3 osobe:

  • 500 gr junećeg buta
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 žlice slatke mljevene paprike
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica kosanog peršina
  • 1 žlica Vegete
  • Sol, papar, kajenski papar
  • 200 gr pirove kaše

Na ulju popržiti luk i kad postane staklast dodati junetinu narezanu na kockice. Dodati Vegetu i papar, poklopiti i ostaviti da se na laganoj vatri kuha u vlastitom soku. Kad tekućina ispari, dodati češnjak, podliti vodom i dodati sve ostale sastojke te kuhati dok meso potpuno ne omekša. Pirovu kašu skuhati prema uputama na pakiranju.

10. Piletina sa povrtnim rezancima i špinatom

Sastojci za 3 osobe:

  • 500 gr pilećeg filea
  • 2 mrkve
  • 2 tikvice
  • Šaka svježeg špinata
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 dcl soja sosa
  • Papar, maslinovo ulje, limunska trava

Na malo ulja popržiti luk, dodati piletinu i dinstati dok ne ispari voda. Ubaciti mrkvu narezanu na trakice ili spiraliziranu, dodati papra i limunske trave te dinstati još pet minuta. Ubaciti tikvice i špinat te češnjak, podliti soja sosom i kuhati dvije minute.

11. Zalogajčići od tunjevine sa šparogama

Sastojci za 1 osobu:

  • 1 mala konzerva tunjevine bez ulja
  • 1 mali luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 100 gr ricotte
  • 2 žlice zobenog brašna
  • 250 gr šparoga
  • Sol, papar

Tunjevinu pomiješati sa protisnutim lukom i češnjakom, ricottom i brašnom. Od smjese oblikovati 6 polpetica i stavljati ih na pek papir. Peći na 180 oko pola sata, nakon 15 minuta okrenuti. Šparoge posoliti i kuhati na pari desetak minuta dok omekšaju.

12. Curry puretina i vučika

Sastojci:

  • 500 gr purećih prsa
  • 1 luk
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Curry začinski mix
  • 150 gr vučike


Na žlici ulja prodinstati luk, dodati puretinu narezanu na kockice i začiniti curryjem te pustiti poklopljeno da se dinsta u vlastitom soku oko pola sata dok meso nije gotovo. Vučiku skuhati po uputama na pakiranju.

13. Ručak na pari

Sastojci:

  • 500 gr pilećih prsa
  • 1 glavica kelja
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol, papar


Pileća prsa posoliti, dodati papra i skuhati na pari. Kelj narezati na trakice, posoliti i također skuhati na pari. Zagrijati ulje i dodati sitno sjeckani češnjak i čim zamiriše dodati kelj, promiješati i poslužiti.

Napravio punjene paprike i dobio 1000 kn: 'Moja baka ne kuha ovako, nisam zadovoljan!'
Napravio punjene paprike i dobio 1000 kn: 'Moja baka ne kuha ovako, nisam zadovoljan!'

14. Šarena cikla

Sastojci:

  • 2 žute cikle
  • 2 bijele cikle
  • Sol


Ciklu naribati i začiniti te dobro promiješati.

15. Musaka od mahuna i mesa

Sastojci:

  • 500 gr mahuna
  • 500 gr mljevene puretine
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1/2 žlice Vegete
  • 1/2 žlice sušenog bosiljka
  • 3 dcl pasirane rajčice
  • 2 jaja
  • 150 ml grčkog jogurta
  • Maslinovo ulje, sol, papar, crvena mljevena slatka paprika

Mahune skuhati 15 minuta u slanoj vodi i ocijediti. Na malo ulja popržiti sitno sjeckani luk i kad zastakli dodati meso. Začiniti Vegetom i bosiljkom te dinstati dok voda ispari. Dodati sjeckani češnjak i kad zamiriše uliti rajčicu, dodati papriku te prokuhati desetak minuta. U vatrostalnu posudu blago premazanu maslinovim uljem na dno složiti pola mahuna, preko toga preliti meso te po vrhu složiti ostatak mahuna. U zdjelici umutiti jaja i jogurt te preliti preko mahuna. Peći na 200 stupnjeva oko pola sata.

16. Loboda i heljdini žličnjaci od sira

Sastojci:

  • 1 vezica lobode, oko 400 gr
  • 250 gr posnog sira
  • 1 jaje
  • 100 gr heljdinog brašna
  • 500 gr pilećeg filea
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 dcl rižinog vrhnja za kuhanje
  • Maslinovo ulje, sol, papar


Odvojiti listove lobode od stabljike i dvije minute ih prokuhati u slanoj vodi. Ocijediti i usitniti vilicom. Na malo ulja popržiti češnjak i čim zamiriše dodati lobodu i vrhnje te prokuhati par minuta da se zgusne. Pomiješati sol, heljdu i jaje. U kipuću vodu žlicom odvajati žličnjake. Kuhati par minuta dok zaplivaju te ih ocijediti. Od filea izrezati šnicle, posoliti ih i popapriti te pržiti na malo ulja.

17. Pire od boba, tofu i salata od mahuna

Sastojci:

  • 500 gr boba
  • 400 gr mahuna
  • 200 gr dimljenog tofua
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • Sol, papar, maslinovo ulje, bučino ulje, balzamički ocat


Skuhati bob u slanoj vodi, u drugom loncu skuhati mahune. Ocijediti. Bob izmiksati u pire. Na malo ulja popržiti tofu. Mahune ohladiti te im dodati sjeckani luk i češnjak, soli i papra te bučino ulje i balzamički ocat.

18. Lignje punjene prosom i rezanci od povrća

Sastojci:

  • 400 gr smrznutih lignji
  • Pola šalice prosa
  • 1 luk protisnuti
  • 3 režnja češnjaka, protisnutog
  • 2 žlice kosanog peršina
  • 1 celer
  • 2 narančaste mrkve
  • 2 žute mrkve
  • 1 tikvica
  • Sol, papar, maslinovo ulje


Proso skuhati u slanoj vodi. Na malo ulja popržiti luk i dodati sitno sjeckane krakove i krilca te češnjak i peršin i kratko popržiti. Dodati proso, sol i papar, i dobro promiješati. Smjesom puniti lignje i slagati ih u posudu namašćenu maslinovim uljem i još poprskati. Peći na 185 stupnjeva oko pola sata. Povrće spiralizirati i staviti na vruće ulje najprije celer i mrkvu, začiniti te dinstati pet minuta, a onda dodati tikvice i kratko dinstati još dvije minute. Poslužila sam uz zelenu salatu.

19. Salata od lišća

Sastojci:

  • Šaka listova mlade cikle
  • Par listova mlade mrkve
  • 3 mlada luka
  • 2 režnja češnjaka
  • Komadić feta sira
  • Par oraha
  • Bučino ulje, aceto balsamico, sol, papar


Lišće nasjeckati, dodati ostale sastojke i dobro promiješati.

20. Zeleno varivo

Sastojci:

  • 1 brokula
  • 2 - 3 poriluka
  • 1 glavica kelja
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica slatke mljevene paprike
  • 2 žlice kosanog peršina
  • Maslinovo ulje
  • Vegeta, papar


Na malo ulja popržiti luk, dodati poriluk nakon minutu i dinstati dok ne povene. Potom dodati kelj narezan na trakice i nastaviti dinstati poklopljeno još pet minuta. Dodati češnjak, a kad zamiriše ubaciti sve začine i podliti vodom. Dodati brokulu i kad zakipi kuhati još pet minuta dok omekša.

21. Kunić i povrće

Sastojci:

  • 1 kg kunića
  • 1 batat
  • 2 mrkve
  • 1 pastrnjak
  • 1 repa
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol, papar, grančica ružmarina


Kunića dobro natrljati maslinovim uljem, solju i paprom te uz grančicu ružmarina staviti u posudu za pečenje sa poklopcem. Peći 15 minuta na 250, smanjiti na 180 i peći oko sat vremena. Povremeno okretati meso i prelijevati tekućinom koju je meso pustilo. Povrće narezati, posoliti i popapriti te peći na 180 oko 45 minuta i svako malo ga promiješati. Kad je meso gotovo, skinuti poklopac i peći uz okretanje još 15 minuta.

22. Piletina, crvena riža i brokula

Sastojci za 3 osobe:

  • 1 pile
  • 1 veća glavica brokule
  • 150 gr crvene riže
  • 3 režnja češnjaka
  • Sol, papar, maslinovo ulje, Vegeta


Pile natrljati Vegetom i premazati sa par kapi maslinovog ulja. Staviti u vatrostalnu posudu i poklopiti te peći na 200 stupnjeva oko sat, ovisno o veličini. Skinuti poklopac i nastaviti peći još 30 - 45 minuta. Brokulu skuhati u slanoj vodi i ocijediti. Na malo ulja popržiti češnjak, ubaciti brokulu i pomiješati. Rižu skuhati u slanoj vodi. Poslužiti uz zelenu salatu.

23. Kvinoja sa kozicama i lososom

Sastojci:

  • 200 gr kozica
  • 300 gr lososa
  • 100 gr kvinoje
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 tikvica
  • 2 žlice svježeg peršina
  • 2 žlice jabučnog octa
  • Sol, papar, maslinovo ulje i ribanac za posipanje


Kvinoju skuhati i staviti sa strane. Na malo ulja popržiti sitno sjeckani češnjak, dodati kozice i losos i začiniti te dodati peršin i pržiti oko dvije tri minute. Dodati ocat ( ili bijelo vino) te tikvicu narezanu na kockice. Pržiti još 3 - 4 minute pa dodati kvinoju i dobro promiješati te kuhati još minutu da se okusi prožmu. Na tanjuru posuti ribancem ili peršinom.

24. Salata od crne rotkve

Sastojci:

  • 1 crna rotkva
  • 1 mrkva
  • 1/2 jabuke
  • 1 mladi luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • Sol, papar, bučino ulje, balzamički ocat


Pomiješati sastojke i začiniti.

25. Rolice sa patlidžanom i sirom

Sastojci za 2 osobe:

  • 1 veći ili dva manja patlidžana
  • 3 žlice posnog sira
  • 2 žlice skyra
  • Sol, papar, bosiljak, maslinovo ulje


Narezati patlidžan na ploške, posoliti i ostaviti oko pola sata da se ocijede. U zdjelici pomiješati sir, skyr, bosiljak, sol i papar. Ploške patlidžana isprati od viška soli i osušiti papirnatim ručnikom. Na svaku plošku staviti žlicu i pol sira te zarolati. Rolice slagati u vatrostalnu posudu posprejanu s malo ulja. Kad su sve složene, posprejati još malo ulja po vrhu i staviti ih na 200 stupnjeva oko pola sata. Izvrsne su tople i hladne.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju