Ukusni i zdravi slani recepti | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

25 zdravih slanih recepata: Napravite okruglice sa ciklom, muffine od jaja, zeleno varivo...

25 zdravih slanih recepata: Napravite okruglice sa ciklom, muffine od jaja, zeleno varivo...

Zdrava prehrana podrazumijeva raznolikost i umjerenost, a mnoge namirnice će nas svojim okusom iznenaditi u slatkim ili slanim kombinacijama u kojima ih ne možemo ni zamisliti

VIDEO

Kulinarstvo je nepresušno vrelo kreativnih ideja u kojima se okusi mogu nadomjestiti i zamijeniti zdravijim verzijama, a na tržnicama se može pronaći niz svježih i ukusnih domaćih namirnica na koje smo pomalo i zaboravili.

POGLEDAJTE VIDEO: Recept za zobene kekse

Pokretanje videa...

02:03

U receptima koje smo pripremili za vas pronađite inspiraciju za vlastite zdrave obroke.

1. Punjeni šampinjoni

Sastojci:

  • 500 gr šampinjona
  • 200 gr mljevene puretine
  • 1 mozzarella
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • Maslinovo ulje, sol, papar, crvena slatka mljevena paprika, bosiljak

Šampinjone izdubiti i ukloniti stapke te ih nasjeckati na sitno. Na malo ulja popržiti luk, dodati meso i dinstati dok ne ispari voda. Dodati sjeckane stapke gljiva i sve ostale sastojke osim mozzarelle. Dinstati još desetak minuta te smjesom puniti klobuke. Na kraju posuti ribanom mozzarellom i zapeći pola sata na 180 stupnjeva.

2. Okruglice sa ciklom

Sastojci:

  • 1 manja cikla
  • 1 mrkva
  • 1 manji korijen peršina
  • Pola svežnja svježeg peršina
  • 1/4 manjeg korijena celera
  • 1 tikvica
  • 1 luk
  • 2-3 režnja češnjaka
  • Sol, papar
  • 1 jaje
  • zobeno brašno

Ciklu, mrkvu, tikvicu, peršin i celer naribati što sitnije i ostaviti 15 minuta da se ocijedi. U zdjeli protisnuti češnjak i luk, umutiti jaje i sitno nasjeckani peršin. Dodati ocijeđeno povrće i začine te par žlica zobenog brašna. Od smjese oblikovati kuglice i slagati ih na pek papir. Peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta uz povremeno okretanje da se ispeku ravnomjerno. Poslužiti kao prilog mesnom jelu, ili smazati uz matovilac s rotkvicom i komadićem feta sira.

3. Muffini od jaja

Sastojci za 3 osobe:

  • 3 jaja
  • 1 paprika
  • 1 ribana mozzarella
  • 2 žlice ribanca
  • 2 šnite pureće šunke
  • Sol, papar, vlasac

Umiješati sve sastojke i preliti ih u kalup za muffine. Peći 15 minuta na 200 stupnjeva.

4. Mesne okruglice u umaku od paprike i sušene rajčice

Sastojci za 3 osobe:

  • 500 gr mljevene puretine
  • 2 paprike
  • 2 luka
  • 6 režnjeva češnjaka
  • 5 sušenih rajčica
  • 2 dcl rižinog vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica Vegete
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra
  • 1 žličica mljevene slatke paprike
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 glavica cvjetače
  • 1 žlica svježeg sjeckanog peršina
  • 1 žlica bosiljka

Sušene rajčice preliti kipućom vodom i ostaviti oko 20 minuta. Za to vrijeme u mljevenu puretinu dodati jaje, zob, 1 protisnuti luk, 3 protisnuta režnja češnjaka, peršin, sol, papar i mljevenu papriku. Dobro pomiješati sastojke, oblikovati kuglice i skuhati ih oko 20 minuta u vodi. Cvjetaču također skuhati u slanoj vodi, ocijediti i štapnim mikserom izmiksati u pire. Na ulju prepržiti luk, dodati paprike narezane na trake, začiniti i pustiti par minuta da se peče. Potom dodati nasjeckane sušene rajčice, sitno sjeckani češnjak i pustiti da zamiriše, a onda podliti vrhnjem za kuhanje i posuti bosiljkom te kuhati miješajući još par minuta. Ocijediti okruglice i ubaciti ih u paprike s umakom te dobro promiješati. Poslužiti uz pire od cvjetače i zelenu salatu.

5. Povrće punjeno skutom

Sastojci za 3 osobe:

  • 3 paprike
  • 3 rajčice
  • 250 gr skute
  • 400 gr svježeg špinata
  • 1 jaje
  • Sol, papar, češnjak u granulama, mažuran

Špinat skuhati pola minute u kipućoj slanoj vodi, ocijediti, ohladiti i nasjeckati. Dodati mrvljenoj skuti, ubaciti jaje i začine te dobro promiješati. Povrće izdubiti i puniti smjesom. Staviti na 200 stupnjeva 35 - 40 minuta da se zapeče.

6. Salata sa rikolom, mesom i povrćem

Sastojci za 3 osobe:

  • 1 batat
  • 2 mrkve
  • 1 celer
  • 1 paprika
  • 2 mlada luka
  • 3 šake rikole
  • 3 režnja češnjaka
  • 500 gr pilećeg filea
  • Sol, papar, maslinovo ulje

U pećnici ispeći batat, celer, mrkvu i piletinu. Kad se sve ohladi narezati meso i dodati sjeckanu papriku, luk, češnjak i rikolu. Začiniti i dobro promiješati.

7. Mineralno vitaminska bomba

Sastojci za 3 osobe:

  • 200 gr divljeg radiča
  • 200 gr matovilca
  • 12 prepeličjih jaja
  • 50 gr klica rotkvice
  • 5 rotkvica
  • 100 gr skute
  • 3 mlada luka
  • Sol, papar, balzamički ocat, bučino ulje

Jaja skuhati, povrće narezati i dodati skutu. Začiniti i promiješati.

8. Bolonjez sa sojom i tikvicom

Sastojci:

  • 200 gr sojinih ljuskica
  • 2 dcl umaka od rajčice
  • 3 tikvice
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • Sol, papar, maslinovo ulje, origano

Na malo ulja popržiti sjeckani luk. Ljuskice preliti kipućom slanom vodom i ostaviti pet minuta, a potom ocijediti. U luk dodati češnjak te soju, rajčicu, koncentrat i začine. Prokuhati desetak minuta. Tikvice oguliti i spiralizirati u rezance te posoliti i kratko prokuhati sa žlicom vode. Ocijediti i poslužiti uz umak sa sojom.

Pekarski trikovi: Ako nemate kvasac, postoje dobre zamjene
Pekarski trikovi: Ako nemate kvasac, postoje dobre zamjene

9. Juneći saft i pirova kaša

Sastojci za 3 osobe:

  • 500 gr junećeg buta
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 žlice slatke mljevene paprike
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica kosanog peršina
  • 1 žlica Vegete
  • Sol, papar, kajenski papar
  • 200 gr pirove kaše

Na ulju popržiti luk i kad postane staklast dodati junetinu narezanu na kockice. Dodati Vegetu i papar, poklopiti i ostaviti da se na laganoj vatri kuha u vlastitom soku. Kad tekućina ispari, dodati češnjak, podliti vodom i dodati sve ostale sastojke te kuhati dok meso potpuno ne omekša. Pirovu kašu skuhati prema uputama na pakiranju.

10. Piletina sa povrtnim rezancima i špinatom

Sastojci za 3 osobe:

  • 500 gr pilećeg filea
  • 2 mrkve
  • 2 tikvice
  • Šaka svježeg špinata
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 dcl soja sosa
  • Papar, maslinovo ulje, limunska trava

Na malo ulja popržiti luk, dodati piletinu i dinstati dok ne ispari voda. Ubaciti mrkvu narezanu na trakice ili spiraliziranu, dodati papra i limunske trave te dinstati još pet minuta. Ubaciti tikvice i špinat te češnjak, podliti soja sosom i kuhati dvije minute.

11. Zalogajčići od tunjevine sa šparogama

Sastojci za 1 osobu:

  • 1 mala konzerva tunjevine bez ulja
  • 1 mali luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 100 gr ricotte
  • 2 žlice zobenog brašna
  • 250 gr šparoga
  • Sol, papar

Tunjevinu pomiješati sa protisnutim lukom i češnjakom, ricottom i brašnom. Od smjese oblikovati 6 polpetica i stavljati ih na pek papir. Peći na 180 oko pola sata, nakon 15 minuta okrenuti. Šparoge posoliti i kuhati na pari desetak minuta dok omekšaju.

12. Curry puretina i vučika

Sastojci:

  • 500 gr purećih prsa
  • 1 luk
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Curry začinski mix
  • 150 gr vučike


Na žlici ulja prodinstati luk, dodati puretinu narezanu na kockice i začiniti curryjem te pustiti poklopljeno da se dinsta u vlastitom soku oko pola sata dok meso nije gotovo. Vučiku skuhati po uputama na pakiranju.

13. Ručak na pari

Sastojci:

  • 500 gr pilećih prsa
  • 1 glavica kelja
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol, papar


Pileća prsa posoliti, dodati papra i skuhati na pari. Kelj narezati na trakice, posoliti i također skuhati na pari. Zagrijati ulje i dodati sitno sjeckani češnjak i čim zamiriše dodati kelj, promiješati i poslužiti.

Napravio punjene paprike i dobio 1000 kn: 'Moja baka ne kuha ovako, nisam zadovoljan!'
Napravio punjene paprike i dobio 1000 kn: 'Moja baka ne kuha ovako, nisam zadovoljan!'

14. Šarena cikla

Sastojci:

  • 2 žute cikle
  • 2 bijele cikle
  • Sol


Ciklu naribati i začiniti te dobro promiješati.

15. Musaka od mahuna i mesa

Sastojci:

  • 500 gr mahuna
  • 500 gr mljevene puretine
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1/2 žlice Vegete
  • 1/2 žlice sušenog bosiljka
  • 3 dcl pasirane rajčice
  • 2 jaja
  • 150 ml grčkog jogurta
  • Maslinovo ulje, sol, papar, crvena mljevena slatka paprika

Mahune skuhati 15 minuta u slanoj vodi i ocijediti. Na malo ulja popržiti sitno sjeckani luk i kad zastakli dodati meso. Začiniti Vegetom i bosiljkom te dinstati dok voda ispari. Dodati sjeckani češnjak i kad zamiriše uliti rajčicu, dodati papriku te prokuhati desetak minuta. U vatrostalnu posudu blago premazanu maslinovim uljem na dno složiti pola mahuna, preko toga preliti meso te po vrhu složiti ostatak mahuna. U zdjelici umutiti jaja i jogurt te preliti preko mahuna. Peći na 200 stupnjeva oko pola sata.

16. Loboda i heljdini žličnjaci od sira

Sastojci:

  • 1 vezica lobode, oko 400 gr
  • 250 gr posnog sira
  • 1 jaje
  • 100 gr heljdinog brašna
  • 500 gr pilećeg filea
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 dcl rižinog vrhnja za kuhanje
  • Maslinovo ulje, sol, papar


Odvojiti listove lobode od stabljike i dvije minute ih prokuhati u slanoj vodi. Ocijediti i usitniti vilicom. Na malo ulja popržiti češnjak i čim zamiriše dodati lobodu i vrhnje te prokuhati par minuta da se zgusne. Pomiješati sol, heljdu i jaje. U kipuću vodu žlicom odvajati žličnjake. Kuhati par minuta dok zaplivaju te ih ocijediti. Od filea izrezati šnicle, posoliti ih i popapriti te pržiti na malo ulja.

17. Pire od boba, tofu i salata od mahuna

Sastojci:

  • 500 gr boba
  • 400 gr mahuna
  • 200 gr dimljenog tofua
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • Sol, papar, maslinovo ulje, bučino ulje, balzamički ocat


Skuhati bob u slanoj vodi, u drugom loncu skuhati mahune. Ocijediti. Bob izmiksati u pire. Na malo ulja popržiti tofu. Mahune ohladiti te im dodati sjeckani luk i češnjak, soli i papra te bučino ulje i balzamički ocat.

18. Lignje punjene prosom i rezanci od povrća

Sastojci:

  • 400 gr smrznutih lignji
  • Pola šalice prosa
  • 1 luk protisnuti
  • 3 režnja češnjaka, protisnutog
  • 2 žlice kosanog peršina
  • 1 celer
  • 2 narančaste mrkve
  • 2 žute mrkve
  • 1 tikvica
  • Sol, papar, maslinovo ulje


Proso skuhati u slanoj vodi. Na malo ulja popržiti luk i dodati sitno sjeckane krakove i krilca te češnjak i peršin i kratko popržiti. Dodati proso, sol i papar, i dobro promiješati. Smjesom puniti lignje i slagati ih u posudu namašćenu maslinovim uljem i još poprskati. Peći na 185 stupnjeva oko pola sata. Povrće spiralizirati i staviti na vruće ulje najprije celer i mrkvu, začiniti te dinstati pet minuta, a onda dodati tikvice i kratko dinstati još dvije minute. Poslužila sam uz zelenu salatu.

19. Salata od lišća

Sastojci:

  • Šaka listova mlade cikle
  • Par listova mlade mrkve
  • 3 mlada luka
  • 2 režnja češnjaka
  • Komadić feta sira
  • Par oraha
  • Bučino ulje, aceto balsamico, sol, papar


Lišće nasjeckati, dodati ostale sastojke i dobro promiješati.

20. Zeleno varivo

Sastojci:

  • 1 brokula
  • 2 - 3 poriluka
  • 1 glavica kelja
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica slatke mljevene paprike
  • 2 žlice kosanog peršina
  • Maslinovo ulje
  • Vegeta, papar


Na malo ulja popržiti luk, dodati poriluk nakon minutu i dinstati dok ne povene. Potom dodati kelj narezan na trakice i nastaviti dinstati poklopljeno još pet minuta. Dodati češnjak, a kad zamiriše ubaciti sve začine i podliti vodom. Dodati brokulu i kad zakipi kuhati još pet minuta dok omekša.

21. Kunić i povrće

Sastojci:

  • 1 kg kunića
  • 1 batat
  • 2 mrkve
  • 1 pastrnjak
  • 1 repa
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol, papar, grančica ružmarina


Kunića dobro natrljati maslinovim uljem, solju i paprom te uz grančicu ružmarina staviti u posudu za pečenje sa poklopcem. Peći 15 minuta na 250, smanjiti na 180 i peći oko sat vremena. Povremeno okretati meso i prelijevati tekućinom koju je meso pustilo. Povrće narezati, posoliti i popapriti te peći na 180 oko 45 minuta i svako malo ga promiješati. Kad je meso gotovo, skinuti poklopac i peći uz okretanje još 15 minuta.

22. Piletina, crvena riža i brokula

Sastojci za 3 osobe:

  • 1 pile
  • 1 veća glavica brokule
  • 150 gr crvene riže
  • 3 režnja češnjaka
  • Sol, papar, maslinovo ulje, Vegeta


Pile natrljati Vegetom i premazati sa par kapi maslinovog ulja. Staviti u vatrostalnu posudu i poklopiti te peći na 200 stupnjeva oko sat, ovisno o veličini. Skinuti poklopac i nastaviti peći još 30 - 45 minuta. Brokulu skuhati u slanoj vodi i ocijediti. Na malo ulja popržiti češnjak, ubaciti brokulu i pomiješati. Rižu skuhati u slanoj vodi. Poslužiti uz zelenu salatu.

23. Kvinoja sa kozicama i lososom

Sastojci:

  • 200 gr kozica
  • 300 gr lososa
  • 100 gr kvinoje
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 tikvica
  • 2 žlice svježeg peršina
  • 2 žlice jabučnog octa
  • Sol, papar, maslinovo ulje i ribanac za posipanje


Kvinoju skuhati i staviti sa strane. Na malo ulja popržiti sitno sjeckani češnjak, dodati kozice i losos i začiniti te dodati peršin i pržiti oko dvije tri minute. Dodati ocat ( ili bijelo vino) te tikvicu narezanu na kockice. Pržiti još 3 - 4 minute pa dodati kvinoju i dobro promiješati te kuhati još minutu da se okusi prožmu. Na tanjuru posuti ribancem ili peršinom.

24. Salata od crne rotkve

Sastojci:

  • 1 crna rotkva
  • 1 mrkva
  • 1/2 jabuke
  • 1 mladi luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • Sol, papar, bučino ulje, balzamički ocat


Pomiješati sastojke i začiniti.

25. Rolice sa patlidžanom i sirom

Sastojci za 2 osobe:

  • 1 veći ili dva manja patlidžana
  • 3 žlice posnog sira
  • 2 žlice skyra
  • Sol, papar, bosiljak, maslinovo ulje


Narezati patlidžan na ploške, posoliti i ostaviti oko pola sata da se ocijede. U zdjelici pomiješati sir, skyr, bosiljak, sol i papar. Ploške patlidžana isprati od viška soli i osušiti papirnatim ručnikom. Na svaku plošku staviti žlicu i pol sira te zarolati. Rolice slagati u vatrostalnu posudu posprejanu s malo ulja. Kad su sve složene, posprejati još malo ulja po vrhu i staviti ih na 200 stupnjeva oko pola sata. Izvrsne su tople i hladne.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama