Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

4 najbolja treninga za skidanje kila, a idealan je onaj koji volite

4 najbolja treninga za skidanje kila, a idealan je onaj koji volite

Za zdravo, održivo mršavljenje potrebno je više od samog vježbanja. Stručnjaci kažu da postoje neke vrste treninga koje će ubrzati gubitak kilograma, ali da dugoročno nije bitna vrsta treninga, već sam čovjek

VIDEO

- Gubitak kilograma uvelike ovisi o ravnoteži između unesenih i potrošenih kalorija -  kaže Liz Davis, fiziologinja za kliničke vježbe u Columbusu u državi Ohio.

POGLEDAJTE VIDEO: Joga kod kuće

Pokretanje videa...

00:34

Deficit kalorija i dalje ostaje važan kada je u pitanju mršavljenje - a vaša prehrana najviše pridonosi tome. 

- Razmislite o tome: da biste sagorjeli 100 kalorija, možda ćete trebati hodati 45 minuta, ovisno o intenzitetu hodanja i vašim kilogramima. Da biste pojeli 100 kalorija, trebate samo nekoliko žlica sladoleda - kaže Davis. 

Ali to ne znači da vam vježbanje neće pomoći u postizanju vaše željele kilaže. Sve ovisi o načinu na koji gubite kilažu, koje vježbe radite, koliko često i s kojim intenzitetom. Bitno je odabrati pravu vrstu za vas. 

Vježbanje na hladnoći: Kako to utječe na otapanje kalorija?
Vježbanje na hladnoći: Kako to utječe na otapanje kalorija?

Stručnjaci su odmjerili razne vrste treninga i izabrali četiri vrste koje će ljudima najviše pomoću u postizanju cilja.

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT)

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) u osnovi je pun pogodak za vježbanje: treninzi su kratki i mega učinkoviti. Kardio-trening vježbi izmjenjuje kratke (ali intenzivne) navale energije i manje intenzivne (ili odmarajuće) stanke između.

- Intervalni trening visokog intenziteta je znanstveno najprihvatljiviji način sagorijevanja viška kalorija - objašnjava Davis. 

Primjećuje da vam u kratkom naletu puls raste i temperatura raste - dvije fiziološke varijable koje će privremeno pojačati metabolizam. 

Znanstvenici otkrili idealno vrijeme u danu za vježbanje
Znanstvenici otkrili idealno vrijeme u danu za vježbanje

- Ometate homeostazu svog tijela tijekom internih treninga. U satima nakon vježbanja, vaše tijelo radi da bi se vratilo u to stanje - objašnjava.  

Istraživanje iz 2017. koje je objavilo Europski časopis primijenjene fiziologije pokazalo je da će se sagorijevanje kalorija tijekom intervalnog treninga visokog intenziteta protezati duže od posljednje minute vježbanja nego da ste održavali stalan tempo tijekom cijelog vježbanja.

Izgubila 45 kg i ostala na tome 12 godina - ovo je bilo ključno
Izgubila 45 kg i ostala na tome 12 godina - ovo je bilo ključno

Trening s utezima

Iako nećete sagorjeti mnoštvo kalorija koje biste potrošili na kardio intervalnom treningu, kod treninga s utezima u igri je dugotrajnije (i možda čak i održivije) rješavanje viška kilograma.

Dakle, u tom smislu, što imate više mišićne mase (nastale treningom otpora), to ćete lakše moći kontrolirati svoju težinu. 

- Kod treniranja s utezima, što čovjek ima više mišića, to će moći jesti raznolikiju hranu bez straha od dobivanja kilograma. Jednostavno rečeno: tijekom mirovanja sagorijevate više kalorija -  kaže Davis.

I što teže dižete, to bolje. Istraživanje objavljeno  u Journal of Translational Medicine otkrilo je da je dizanje većih utega već sa samo šest ponavljanja rezultiralo povećanim sagorijevanjem kalorija za sudionike istraživanja - čak i nakon završetka treninga.

Sklekovi s povišenjem - evo kako ih raditi i koje su prednosti
Sklekovi s povišenjem - evo kako ih raditi i koje su prednosti

Joga, pilates i istezanje

U svrhu potpunog razotkrivanja: Joga, pilates i općenito istezanje neće vam pomoći sagorjeti višak kalorija poput vježba s kardio intervalima ili treninga s utezima piše Health. Ali, ove vježbe će utjecati na vašu rastezljivost i snagu što će pozitivno utjecati na vaše tijelo i na izvođenje drugih, intenzivnijih vježbi - objašnjava Davis.

- Svaka vrsta jačanja i istezanja korisna je za mršavljenje jer će vaše tijelo učiniti jačim i vitkijim - objašnjava.

I najvažniji trening za mršavljenje: onaj u kojem uživate

Iako će trening visokog intenziteta (bilo da se radi o kardio ili otporu) kratkoročno potaknuti tijelo na mršavljenje. Ali ako ne nalazite radost u treningu koji radite, velika je vjerojatnost da nećete dosljedno trenirati, već da ćete kad-tad odustati.  A to je najpredvidljiviji čimbenik kada je u pitanju mršavljenje, pokazuju istraživanja.

10 mitova o mršavljenju koji sabotiraju gubitak kilograma
10 mitova o mršavljenju koji sabotiraju gubitak kilograma

Istraživanje objavljeno u časopisu Obesity otkrilo je da je stabilna, dosljedna rutina vježbanja (uparena s redovitim režimom zdrave prehrane) najznačajniji čimbenik dugoročnog upravljanja tjelesnom težinom.

- Trening kojeg ćete se držati je onaj koji stvarno volite. Kad me klijenti pitaju koji je najbolji trening za mršavljenje, mogu im reći da će određeni treninzi sagorjeti više kalorija. Ali na kraju, najbolji trening za mršavljenje je onaj zbog kojeg se osjećate najbolje i volite to trenirati - kaže Davis.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'