Lifestyle

Komentari 4

5 loših navika prije spavanja koje mnogi rade, pa se ujutro bude premoreni i razdražljivi

5 loših navika prije spavanja koje mnogi rade, pa se ujutro bude premoreni i razdražljivi

U mraku tijelo proizvodi melatonin koji nam pomaže da zaspimo, dok uz svjetlo proizvodi kortizol koji nas razbuđuje pa navečer treba izbjegavati jarko osvijetljene prostore

Iako nam je san svima potreban, mnogi ne uspijevaju svaku noć kvalitetno odspavati pa su drugi dan umorni i tromi. Stručnjakinja za poremećaje spavanja iz Sydneya Olivia Arezzolo objasnila je kojih je pet najčešćih loših navika spavanja, što one znače i kako ih s pravilnom rutinom ispraviti.

POGLEDAJTE VIDEO:  Čudne stvari koje tijelo radi kad utone u san

1. Teško zaspite

Ako često nikako ne možete usnuti, možda niste usvojili rutinu opuštanja sat vremena prije nego što odete u krevet, smatra Arezollo.

- Trebali biste moći lako zaspati, a ako to nije slučaj, moguće je da 'sami sabotirate spavanje npr. gledanjem televizije prije spavanja, spavanjem tijekom dana ili pijenjem kave popodne.

- U mraku tijelo proizvodi melatonin koji nam pomaže da zaspimo, dok uz svjetlo proizvodi kortizol koji nas razbuđuje pa je navečer dobro izbjegavati jarko osvijetljene prostore - rekla je Arezzolo koja preporučuje da si u večernjim satima ograničimo vrijeme koje provodimo pred ekranima.

Ako to ne pomogne, razlog nesanice može biti i hormonalna neravnoteža zbog policističnih jajnika, prekomjernog rada štitnjače, depresije i anksioznih poremećaja, dodaje.

2. Budite se po noći

Buđenje usred noći također je loš znak, a za to je često kriv stres. Osjećaj anksioznosti i problemi na nas utječu i kad se odmaramo jer stres povećava razinu kortizola u tijelu.

- Razine kortizola prirodno padaju zbog cirkadijanskog ritma, a budit ćete se ako ste pod stresom i imate višu razinu kortizola ili prolazite kroz menopauzu) - rekla je Olivia.

Alkohol također nije dobra ideja prije kreveta, jer neke ljude može razbuditi. 

3. Spavate samo nekoliko sati 

Neki smatraju da im je nekoliko sati sna dovoljno, ali Arezzolo smatra da nitko ne može dugoročno tako živjeti.

- Deprivacija sna oštećuje prednji moždani režanj koji je odgovoran za odlučivanje, prosuđivanje i mentalnu produktivnost - rekla je, pa ćete vjerojatno biti sporiji zbog premalo sna.

Budući da vam je prosudba narušena, nećete uvijek ni shvatiti da ste neučinkoviti, dodaje.

4. Osjećate se 'mamurno' kad se probudite, bez obzira koliko spavate

Studije pokazuju da i kad hidriranost padne za samo dva posto, mentalna jasnoća se smanjuje i javlja se osjećaj mamurnosti i smanjene bistrine. To se događa jer mozak uđe u san sporog vala i izlučuje se beta amiloida koji uzrokuje gubitak pamćenja i rastrojenost.

- Kako mozak nema limfni sustav, oslanja se na duboki san da očisti neurotoksine - rekla je za The Sun, a Arezollo smatra da je dobro rješenje više vode tijekom dana.

Rutina spavanja Olivije Arezzolo u 10 koraka:

1. Stvorite si utočište za spavanje i opuštanje, bez plavog svjetla s raznih uređaja.  

2. Ne nosite uređaje u spavaću sobu i ograničite gledanje u njih na dva sata prije spavanja.

3. Postavite alarm da se sjetite na vrijeme otići na spavanje.

4. Aroma lavande: Stavite malo na jastuk ili u cijelu sobu za opuštanje.

5. Navečer se otuširajte ili okupajte: To će vas opustiti 45-60 minuta prije spavanja.

6. Pijte čaj od kamilice i to sat vremena prije spavanja.

7. Uzmite dodatak magnezija: pomaže mišićima da se opuste.

8. Mislite o stvarima na kojima ste zahvalni.

9. Meditirajte.

10. Vježbajte duboko disanje, pomoći će vam da zaspite.

Najčitaniji članci