Lifestyle

Komentari 0

5 načina kako pripremiti jaja: Hrskavo ispečena, u vrhnju...

5 načina kako pripremiti jaja: Hrskavo ispečena, u vrhnju...

Poznato je kako čak i otužno jelo uz dodavanje jaja može postati predivan objed, pa iako vrlo jeftino, jaje može biti osnovni sastojak salata ili juha pa čak i prilog pojedinim jelima

Jaje nudi različite okuse, teksture i arome ovisno o načinu pripreme. Za većinu od pet uobičajenih tehnika prženja osnovni sastojci su jaja, masnoće poput maslaca ili ulja i tava sa neprianjajućim premazom.

POGLEDAJTE VIDEO: Proizvodnja jaja u Hrvatskoj

Ako ne koristite tavu sa premazom ili su vam draže metalne lijevane posude, koristite više masnoće jer će vam se inače jaje zalijepiti za podlogu.

Kad smo već kog lijepljenja, tijekom prvih minuti ili dvije prženja moglo bi vam se činiti da se jaje zalijepilo za podlogu. Nemojte popustiti nagonu i krenuti ga odvajati, jer sve dok ima masnoće, jaje će se samo odvojiti od podloge kad je pečeno, piše TheTakeout.

1. Klasična pržena jaja

Na srednjoj vatri zagrijte tavu, a potom dodajte maslac ili ulje. Dodajte razbijeno jaje i pržite ga tri do četiri minute. Drvenom špatulom okrenite jaje na drugu stranu i pržite ga još dvije minute dok žumanjak nije gotov.

2. Meko pržena jaja

Zagrijte tavu, dodajte masnoću i ubacite jaje te ga pržite sa jedne strane oko tri do četiri minute, a zatim ga okrenite i pržite još 15 - 20 sekundi, tek toliko da očvrsnete površinu.

3. Jaje na oko

Zagrijte tavu dodajte masnoću i ubacite jaja te ih pržite tri do četiri minute. Potom poklopite posudu i pržite još 30 sekundi kako bi para nježno kuhala površinu jaja.

4. Hrskavo pečeno jaje

Zagrijte tavu, dodajte više masnoće i pričekajte da se zagrije. U posebnu zdjelicu razbijte jaje i nježno ga ubacite na tavu. Ostavite ga da se prži u ulju nekoliko minuta nježno ga okrećući oko osi špatulom dok dno ne poprimi smeđu boju i postane hrskavo.

Lagano nagnite tavu, a potom žlicom ili šefljom dohvatite ulje i prelijte preko površine jaja dok se bjelanjak ne stvrdne, a žumanjak ne ispeče ovisno o vašem ukusu.

5. Jaja u vrhnju

Zagrijte tavu i ulijte vrhnje za kuhanje. Potom razbijte jaje i dodajte u vrhnje. Tijekom kuhanja vrhnje će se razdvojiti u vodu koja će ispariti, mliječnu mast koja je u osnovi maslac te suhu mliječnu tvar koja smeđem maslacu daje sjajnu aromu kad je kuhana.

Kad se vrhnje razdvojilo, žlicom dio tekućine prelijte po površini jajeta te nastavite pržiti sve dok jaje na dnu ne poprimi smeđu boju i postane hrskavo.

 

Najčitaniji članci