Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Biti stalno kod kuće nije bilo lako, a kako je bilo biti uz vas?

Biti stalno kod kuće nije bilo lako, a kako je bilo biti uz vas?
1

Kad smo anksiozni, posebno u situacijama poput produženog boravka doma, dijelom gubimo sposobnost rasuđivanja i imamo tendenciju neverbalno poručivati da smo nervozni

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Prije i poslije korone: Bio je u bolnici 6 tjedana, izgubio 23 kg

Za mnoge je parove zajednički život postao izazovniji nego ikad prije u vrijeme koje su zbog pandemije provodili isključivo kod kuće. Biti uz nekog stalno nije jednostavno, bez obzira je li to partner, član obitelji ili cimer - sad je zato idealno vrijeme da se malo osvrnete na taj period i promislite kako je živjeti s vama - i jeste li se za vrijeme izolacije prema obitelji ili partneru ponašali kao neki od sedam tipova koje navodi Huff Post.

1. Pasivno-agresivni ste u vezi svojih potreba

Ako svoje frustracije stalno držite u sebi da biste očuvali slogu i mir, vaše će nezadovoljstvo prije ili kasnije izbiti na površinu i stvorit će se loša atmosfera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nikom ne činite uslugu s tim što ne govorite kako se osjećate - rekla je psihoterapeutkinja iz Denvera Brittany Bouffard. "Ako ste stvari postavili tako da je 'vama super i ništa vam ne treba čak ni u ovoj situaciji', brzo ćete početi svašta zamjerati onima s kim dijelite životni prostor".

- Da biste prekinuli začarani krug prestanite trpjeti u tišini i počnite govoriti o onom što vas muči, inače ćete se osjećati zapostavljeno i bit ćete razočarani sa svima, pa i sa svojim partnerom - rekla je Bouffard.

2. Ne poštujete granice

Ako ste oboje počeli raditi od kuće, vjerojatno ste primijetili da vi i vaša bolja polovica imate skroz različite navike i potrebe na poslu. A ako niste popričali o tome kako to djeluje na svakog od vas, trebate razgovarati o postavljanju granica, kaže terapeut iz Kalifornije Kurt Smith.

- Imam klijenta koji mi se žali kako mu supruga prekine skoro svaki video poziv; samo uđe u sobu gdje on radi i počne mu nešto pričati; jer ne shvaća da je i to posao i da joj nije uvijek dostupan jer je doma - priča Smith.

"Ako vam se nešto slično događa i osjećate da osoba ne poštuje vas ili vaš posao kako bi trebala zaista o tome trebate popričati jer druga strana toga često nije ni svjesna".

3. Govor tijela vam je 'preglasan' - ali ne na dobar način

Govor tijela ili npr. kolutanje očima i teški uzdasi mogli bi dom ispuniti napetošću - rekla je savjetnica iz Chicaga Karla Ivankovich.

"Kad smo anksiozni, posebno u situacijama poput ovog boravka doma, skloni smo dijelom izgubiti sposobnost moralnog rasuđivanja, a tad imamo tendenciju neverbalnim znakovima poručivati koliko smo nervozni i iziritirani, na primjer kolutanjem očima"

Prema psihologu Johnu Gottmanu - koji je proveo 40 godina proučavajući što čini i što narušava odnose - kolutanje očima, sarkazam i slična ponašanja glavni su prediktori razvoda.

Sve tajne uspješnog flerta: Što zanima muškarce, a što žene?
Sve tajne uspješnog flerta: Što zanima muškarce, a što žene?

4. Lijeni ste

Kad cimer ili partner ne sudjeluju u kućnim poslovima, neminovno se loše osjećamo, kaže  psihoterapeutkinja iz Texasa Amy Rollo.

Tad se razvija ljutnja, kaže, a dobra vijest je da su kućanski poslovi problem koji se lako može riješiti s iskrenom komunikacijom i angažmanom.

Fotolia

5. Imate 'kratak fitilj'

Bilo da odjednom živite s roditeljima ili ste provodili više vremena nego ikad sa partnerom, ili cimerom, prirodno je da vam je fitilj možda kratak i da se osjećate kao da ste s nekim 'zaglavili'.

- Razgovarajte o tome kako gledate na vrijeme za sebe, zajedničkom radu od kuće ili čak o novoj roditeljskoj strategiji - kaže Bouffard, a svaki tjedan ili dva ponavljajte sličan razgovor.

6.  Dugo radite i od doma

Održavanje balansa između privatnog života i posla može biti posebno izazovno kad radite od kuće. To što je dom ujedno i radno mjesto vjerojatno nije problem kad živite s cimerom, ali može biti problematično s obitelji ili partnerom. Smith kaže da je najbitnije znati kada prekinuti posao i 'otići doma', odnosno kvalitetno biti s onima s kim živite. 

- Najvažnije je da imate volje za prilagođavati se situaciji; samo to će poboljšati odnose bez da vam posao trpi - rekao je.

7. Udaljujete se od partnera ili od obitelji

U početku su mnogi ovo razdoblje boravka kod kuće gledali kao na priliku da se ponovo povežu sa svojim najmilijima i možda se više uključe u obiteljski način života.

Kako se sve produžilo mnogi su prestali biti optimistični i počeli tražiti bijeg - obično putem interneta.

Najveći teret karantene zbog korona virusa je na ženama
Najveći teret karantene zbog korona virusa je na ženama

- S vremenom nestaje razmišljanje kako je sve ovo 'poklon' i da bismo svi trebali biti oduševljeni.- rekao je Smith koji zaključuje:

"Iako nije loše odvojiti malo vremena za sebe (u stvari, bilo bi nezdravo to ne raditi), sad nije vrijeme da se povučete. Uz toliko neizvjesnosti - financije, broj smrti od koronavirusa - prihvaćanje obiteljskog života može svima donijeti sigurnost. "

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Anti-age u 20-ima: Vlaga, UV zaštita i pravilno čišćenje lica

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru