Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Blagodati krastavca: Pomaže kod mršavljenja i hidratizira

Blagodati krastavca: Pomaže kod mršavljenja i hidratizira

Krastavci su omiljena namirnica mnogih, poglavito u ljetnim mjesecima. Samo jedan krastavac na dan čini kožu mekšom i sjajnijom. Potiče zdravlje srca i dobar je za probavu

VIDEO

Uključenje krastavaca u svakodnevnu prehranu od velike je koristi za vaše zdravlje. Poznat je kao voće koje osigurava potrebnu hidrataciju tijela. U Indiji se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini. 

1. Pozitivno utječe na neurološki sistem

Prirodni spoj fizetin ima pozitivni utjecaj na zdravlje mozga. Osim toga, sadrži i fosfor koji je potreban organizmu u borbi protiv kognitivnih bolesti. 

Obilje: Jagode jačaju imunitet, potiču mršavljenje i čiste krv
Obilje: Jagode jačaju imunitet, potiču mršavljenje i čiste krv

2. Dobar je za mršavljenje

Krastavci imaju visok udio vode te stvaraju osjećaj sitosti pa je tako lakše kontrolirati nepotreban unos kalorija i prejedanje. Nema masnoća i niskokaloričan je. Odličan izbor je za sve koji žele postići idealnu težinu.

3. Pomaže kod loše probave

Krastavci sadrže dijetalna vlakna i veliku količinu vode koja pomaže kod zatvora. Vitamini u krastavcima poboljšavaju funkcioniranje probavnog sustava. Ako imate problema sa zatvorom, prehrana koja sadrži krastavce pomoći će u regulaciji crijeva i njihovog funkcioniranja. 

Dreamstime

4. Hidratizira 

Krastavac sadrži 95% vode. Visoko hidratizira organizam i osigurava mu dovoljnu količinu tekućine, posebno u ljetnim mjesecima. Ako zaboravljate na ispijanje dovoljne količine vode, krastavci su odličan izbor za vas.

Nikad nemojte bacati koru od banane - pomaže kod prištića
Nikad nemojte bacati koru od banane - pomaže kod prištića

5. Koža je mekša i sjajnija

Osim što hidratizacija, pozitivno utječe na zdravlje organizma, dobar je i za kožu. Sadrži i vitamine B i C i cink koji su ključni za lijepu i zdravu kožu. Krastavci sadrže i kofeinsku kiselinu koja se bori s iritacijom i upalom kože i hranjive tvari koje pomažu u borbi protiv starenja kože.

Fotolia

6. Za rast i kvalitetu kose

B vitamini korisni su za zdravlje vlasišta i kose. Biotin, riboflavin, niacin i vitamini B5, B6 i C imaju važnu ulogu u rastu kose i sprječavaju preuranjeni gubitak i sijeđenje kose.

Heart sign on the blond wig

7. Zdravlje srca i krvožilnog sustava

Krastavci sadrže kalij, magnezij i vitamin K. Ove tri hranjive tvari važne su za pravilno funkcioniranje kardiovaskularnog sustava. Vitamin K djeluje kao vitalni čimbenik u zgrušavanju krvi i regulaciji razine kalcija u krvi. Niža razina magnezija i kalija povezana je s povišenim krvnim tlakom. Redoviti unos krastavca može smanjiti razinu kolesterola.

8. Kontrolira visoku razinu šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da su krastavci izvrstan izbor za kontrolu povišenog šećera u krvi jer sadrže širok raspon fenolnih spojeva, flavonoida i triterpena.

Davor Javorović/Pixsell

9. Kosti će biti jače

Krastavci sadrže vitamin K i kalcij, koji su neophodni za jačanje kostiju. Utvrđeno je da vitamin K smanjuje rizik od prijeloma kostiju i  igra važnu ulogu u apsorpciji kalcija u kostima.

10. Tijelo će se riješiti toksina

Vjeruje se da krastavci imaju prirodna svojstva detoksikacije, a redoviti unos ovog voća može ukloniti nečistoće i toksine iz jetre i crijeva poboljšavajući cjelokupno zdravlje.

11. Poboljšat će zdravlje zubi

Krastavci su izvor različitih minerala kao što su molibden i fluor, koji su dobri u borbi protiv karijesa. Sadržaj kalcija u krastavcima također utječe na jačanje zubi.

Healthy woman teeth and dentist mouth mirror

13. Hormoni će biti bolje uravnoteženi

Fosfor je ključni nutrijent za hormonsku ravnotežu u tijelu. On djeluje na endokrine žlijezde i pomaže u stvaranju i oslobađanju hormona. Krastavci sadrže oko 4% fosfora, koji se odraslima preporučuje za dnevni unos.

Smanji stres i tjeskobu: Grickaj čokoladu, borovnice ili papriku
Smanji stres i tjeskobu: Grickaj čokoladu, borovnice ili papriku

Kako bi dobili sve ove koristi od krastavca, uključite ga u svakodnevnu prehranu. Dodajte ga u salatu ili ga jednostavno narežite, zasolite i pojedite.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru