Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Budite oprezni - na ovaj dan se najčešće doživljava srčani udar

Budite oprezni - na ovaj dan se najčešće doživljava srčani udar
4

Prema novom istraživanju predstavljenom na konferenciji British Cardiovascular Society (BCS) u Manchesteru, veća je vjerojatnost da će se ozbiljni srčani udari dogoditi u jednom danu u tjednu

VIDEO

Vjerojatno ste već upoznati s nedjeljnim strahovima, s onim poznatim osjećajem tjeskobe koji osjetite prije nego što započnete još jedan radni tjedan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Joško Bašić 00:29

Prema novom istraživanju predstavljenom na konferenciji British Cardiovascular Society (BCS) u Manchesteru, veća je vjerojatnost da će se ozbiljni srčani udari dogoditi ponedjeljkom.

Tajna koju četvrtina žena vješto čuva i krije od svojih najmilijih
Tajna koju četvrtina žena vješto čuva i krije od svojih najmilijih

Slučajnost?

Znanstvenici misle da nije slučajnost. Istraživači su analizirali zapise o hospitalizaciji 10.528 pacijenata koji su pretrpjeli najteži tip srčanog udara - infarkt miokarda s elevacijom ST spojnice (STEMI) - tijekom petogodišnjeg razdoblja. Nakon pregleda te evidencije, primijetili su značajan porast u stopi srčanih udara na početku radnog tjedna, s povećanjem od 13% posebno ponedjeljkom.

Zašto ponedjeljkom?

- Uzrok je vjerojatno multifaktorski; međutim, na temelju onoga što znamo iz prethodnih studija, razumno je pretpostaviti cirkadijalni element - napominje kardiolog Jack Laffan iz Dublina u priopćenju za javnost.

Spavanje je sastavni dio općeg blagostanja; a loša kvaliteta i nedovoljna količina sna mogu utjecati na kardiovaskularno i metaboličko zdravlje. Stoga je dosljedno vrijeme odlaska na spavanje i buđenja ključno za održavanje reguliranog cirkadijalnog ritma.

Kada je raspored spavanja 'neuredniji', kao, recimo, kada spavate vikendom, vaše tijelo ne zna kada treba proizvesti melatonin, hormon koji signalizira da je vrijeme za spavanje. Kao rezultat toga, vaši cirkadijalni satovi mogu najviše stradati nedjeljom navečer - što može utjecati na zdravlje srca u ponedjeljak ujutro.

Fotolia

Što učiniti u vezi s tim?

Srčani udari mogu biti češći ponedjeljkom, ali zaštita zdravlja srca važna je svaki dan u tjednu. Evo nekoliko dnevnih savjeta:

1. Regulirajte svoj cirkadijalni ritam

Pokušajte standardizirati vrijeme odlaska u krevet i buđenja, ako možete.

- U idealnom slučaju vrijeme buđenja i ustajanja ne bi trebalo varirati više od jednog sata, ili čak pola sata, svaki dan, čak i vikendom - kaže naturopatska liječnica za spavanje Catherine Darley.

Muči vas nadutost? Tri vježbe pomažu s rješenjem problema
Muči vas nadutost? Tri vježbe pomažu s rješenjem problema

Može biti primamljivo počastiti se dodatnim satima sna, ali to dugoročno može naštetiti vašem cirkadijalnom ritmu. Ako se svaki dan budite u isto vrijeme, svake ćete večeri zaspati u predvidljivo vrijeme.

2. Dajte prednost omega-3 masnim kiselinama

Zasitite se masnim kiselinama, točnije morskim omega-3 masnim kiselinama EPA i DHA, koje se primarno nalaze u ribi i dodacima poput ribljeg ulja. Istraživanja pokazuju da su oni u osnovi sinonim za zdravlje srca i dugovječnost. Od podupiranja zdravih razina triglicerida do poboljšanja cirkulacije, ove nedovoljno konzumirane, zdrave masti donose duboke kardiovaskularne dobrobiti koje imaju trajan učinak na zdravlje srca.

3. Izgradite mišiće

Istraživanja pokazuju da redovita tjelovježba može pomoći u kontroli krvnog tlaka, a druga nedavna studija otkrila je da količina mase bez masnoće, poput mišića, koju žene nose može igrati veću ulogu u zdravlju srca od tjelesne masnoće ili ukupne tjelesne težine, što bi značilo da mišićna masa može utjecati na zdravlje srca kod žena više nego tjelesna težina i masnoće. Svaka vježba je dobra, ali pokušajte ubaciti neke vježbe snage ako možete.

'Prijeteći ponedjeljci' ne znače da biste se trebali bojati ponedjeljka zauvijek, samo pokušajte poboljšati svoje kardiovaskularno zdravlje kako god možete, donosi MBG.

Najseksi zanimanja: Evo zbog koga ženama srce brže kuca i na koju profesiju su slabi muškarci
Najseksi zanimanja: Evo zbog koga ženama srce brže kuca i na koju profesiju su slabi muškarci
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji
ČUVAJTE IH

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji

Pravi prijatelji nezamjenjivi su ljudi u našim životima, a kako se kaže, ako imate i samo jednog, pravi ste sretnici. Evo koji horoskopski znakovi su najodaniji prijatelji
Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'
NIJE IH SE TRUDILA SAKRITI

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'

Vjenčanje je prigoda koja ima posebna pravila odijevanja, no neki ipak pretjeraju. Naročito kad je riječ o uskim, kratkim haljinama od čipke i prozirnih materijala