Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Definirano sedam temeljnih elemenata patoloških osobina ličnosti

Definirali 7  temeljnih elemenata patoloških osobina ličnosti

Znanstvenici rade na definiraju različitih kombinacija čimbenika koji čine različite poremećaje osobnosti, što bi trebalo pomoći u dijagnostici i boljem razumijevanju vlastitog i ponašanja drugih osoba

VIDEO

Iako postoje brojni modeli, ne postoji zapravo konsenzus o tome kako procijeniti i definirati nečiju osobnost. Jedan od modela koji se često koristi uključuje pet faktora, pa je poznat pod nazivom 'Big 5', ili Five factor model (FFM). To su otvorenosti prema novom iskustvu, savjesnost, stupanj ekstrovertiranosti, slaganja i neurotičnosti (na engleskom 'Ocean'). Nerijetko se u procjenama koristi i Hexaco, model koji ima šest faktora koji se uglavnom preklapaju sa FFM, a koji uključuje: Iskrenost-poniznost, emocionalnost, sklonost suradnji, ugodnost, savjesnost i otvorenost.

POGLEDAJTE VIDEO: Što boja kose govori o vašoj osobnosti

Pokretanje videa...

01:01

Još jedan poznati model je onaj koji su na Jungovom modelu utemeljili psiholozi Myers-Briggs, a koji su sastavili test osobnosti utemeljen na  prepoznavanju 16 različitih osobina svrstanih u četiri kategorije, u kojima se kombiniraju subjektivna i objektivna dedukcija i intuicija. 

Popularni modeli imaju tendenciju da se usredotoče na snage i oblikuju problematične osobine na pozitivan način, ili da ih zaobiđu.

Od prilagođenog do neprilagođenog

Osobnost nije isto kao i poremećaj osobnosti, koji je povezan s dubokim, cjeloživotnim manjkom u više područja života (na primjer u profesionalnom životu, ili vezama) ili neiskazanom patnjom. Dijagnoza poremećaja osobnosti ne postavlja se olako, već zahtijeva promišljenu i temeljitu procjenu.

Nedavno objavljeno istraživanje (Tiosano i sur., 2020.) pratilo je preko 2 milijuna adolescenata od 1967. do 2011. godine i utvrdilo  gotovo 1,5 puta veći mortalitet među muškarcima s poremećajima ličnosti i preko 2 puta veći mortalitet za žene s tom dijagnozom. 

U koje ste godišnje doba rođeni i što to znači za vašu osobnost
U koje ste godišnje doba rođeni i što to znači za vašu osobnost

Psihijatri su uzeli u obzir psihološke modele u revidiranju dijagnostičkih kriterija i pristupa dijagnozi. DSM-5 (Dijagnostički i statistički priručnik), uveden 2013., nakon 10 godina razvoja, krenuo je prema kontroverznim dijagnostičkim promjenama u mnogim područjima, uključujući osobnost.

Tako je prethodni test koristio model s tri klastera poremećaja ličnosti -  s klasterom A koji se odnosi na paranoične, šizoidne i šizotipne osobnosti, klasterom B koji se odnosi na granične, narcisoidne, antisocijalne i histrionske osobnosti i klasterom C koji obuhvaća izbjegavajuće, ovisne i opsesivno-kompulzivne osobnosti. Iako su organizirane u klastere, mnoge osobine dijele se među osobama. 

Znate li s novcem? Otkrijte koja je vaša financijska osobnost
Znate li s novcem? Otkrijte koja je vaša financijska osobnost

DSM-5 zadržao je tradicionalnu klasifikaciju, dok je formalno prepoznao potrebu za ažuriranjem sustava zasnovanog na osobinama: Revidiran je popis osobnosti za DSM-5. Ovaj se istraživački model temelji na alternativnom modelu poremećaja ličnosti (AMPD) s 25 osobina, za koje se smatra da su organizirane oko 5 temeljnih čimbenika: negativni afekt, asocijalnost, dezinhibicija, antagonizam i psihoticizam. Predloženi hibridni model u konačnici nije usvojen, ali bi definirao manje poremećaja ličnosti.

10 malih navika koje vam mogu otkriti i ono što o sebi ne znate
10 malih navika koje vam mogu otkriti i ono što o sebi ne znate

Dodatna istraživanja provode se u svjetlu preporuke za istraživanje alternativnih konstrukcija. Na primjer, jedno istraživanje pokazalo je da pristup AMPD-u nije ništa bolji (ali ni gori) od tradicionalnog modela s 3 klastera (McCabe i sur., 2020.). A Quilty i kolege (2020) utvrdili su da je pristup DSM-5 valjan i dobro povezan s ocjenama kliničara. To je posao u tijeku.

Thinkstock

Doći do dna patološke osobnosti

Gutiérrez i kolege (2020) primijenili su drugačiji pristup, uspoređujući PID-5 i Osnovnu anketu o dimenzijskoj procjeni osobnosti patologije (DAPP-BQ), dobro provjereni instrument od 290 predmeta koji obuhvaća 18 podfaktora koji sadrže 4 sveobuhvatna čimbenika: Emocionalna disregulacija, inhibicija, disocijalno ponašanje i kompulzivnost.

Narcisoidni ljudi: Evo što obično misle o sebi i kako se ponašaju
Narcisoidni ljudi: Evo što obično misle o sebi i kako se ponašaju

Istraživački tim regrutirao je 414 ambulantnih pacijenata iz jedinice za liječenje poremećaja ličnosti, od kojih je većina (65,2 posto) zadovoljila kriterije za psihijatrijske bolesti (npr. poremećaji raspoloženja ili anksioznosti, stanja povezana s traumom i stresom, prehrana, upotreba supstanci i drugo). Podaci iz PID-5 i DAPP-BQ analizirani su pomoću hijerarhijskog faktorskog modeliranja kako bi se promatrali široki i zrnati aspekti patologije ličnosti. Stručnjaci su otkrili značajno preklapanje između PID-5 i DAPP-BQ, s nekoliko značajnih razlika. Primjerice, kompulzivnost je bila eksplicitna u DAPP-BQ, dok je PID-5 više naglasio psihotičnost.

Nalazi studije 

Na općenitoj razini, postojale su dvije glavne vrste patologije ličnosti: internaliziranje (u odnosu na sebe, npr. depresija, povlačenje u sebe i dr.) i eksternalizacija (u odnosu na druge i svijet, npr. izrugivanje drugima, impulzivno ponašanje, itd.).

Hijerarhijska analiza odvijala se tako da se internalizacija dalje diferencirala na kompulzivnost, odvojenost i negativni utjecaj. Eksternalizacija se dijelila na antagonizam i pokornost. Psihoticizam i dezinhibicija preklapali su se, pripadajući internaliziranju i eksternalizaciji, prerastajući u različite čimbenike: dezinhibicija i psihoticizam.

Dakle, glavnina patologije ličnosti koja se ogleda u ovim mjerama sastojala se od 7 osnovnih elemenata:

- Kompulzivnost
- Odvojenost
- Negativni afekt 
- Psihoticizam
- Dezinhibicija
- Antagonizam
- Pokornost 

Ti čimbenici u različitim kombinacijama čine različite poremećaje osobnosti. Opet, iako postoji preklapanje, oni se okupljaju kako bi utvrdili različite dijagnostičke kategorije. 

Moguće implikacije

Iako pristupi patologiji ličnosti temeljen na osobinama (dimenzionalni) mogu biti statistički jednaki tradicionalnim, sposobnost prepoznavanja onoga što ih čini dodaje vrijednost. Razumijevanje osobnosti pomaže nam da shvatimo ponašanje drugih, kao i naše vlastito ponašanje. Korisno je pojedinačno za izgradnju iskrene samosvijesti. 

Pogledajte svoje prste: 3 stvari koje oni otkrivaju o karakteru
Pogledajte svoje prste: 3 stvari koje oni otkrivaju o karakteru

Trenutni pristupi liječenju poremećaja ličnosti često su učinkoviti, ali liječenje patologije ličnosti općenito predstavlja izazov. Terapije se fokusiraju na konkretne alate, na primjer na pažljivost, toleranciju na nevolju, emocionalnu regulaciju i trening međuljudskih vještina. To se može shvatiti kao fokusiranje na temeljna područja poput negativnog utjecaja, dezinhibicije i antagonizma, kao i na makro razini.

Kliničari nude više personalizacije i provođenje terapije uz zajednički napor  pacijenata, tako da upoznaju stanje u kojem jesu.  To uključuje identificiranje osnovnih osobina i korištenje samo-reflektivne svijesti za izgradnju motivacije, otpornosti i raspoloženja u radu na integriranom pristupu promjeni osobnosti. 

Stalno se zaljubljujete u krive ljude? Postoji tip osobnosti kojemu se to češće događa
Stalno se zaljubljujete u krive ljude? Postoji tip osobnosti kojemu se to češće događa

Trauma i zanemarivanje često doprinose poremećajima ličnosti, povećavajući vjerojatnost tjelesnih i mentalnih bolesti, naglašavajući važnost humanističke skrbi usmjerene na osobu. U tijeku je istraživanje kako bi se shvatilo hoće li dimenzionalni pristupi osobnosti i drugi novi pristupi postati standardni, donosi Psychology Today.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Dnevni horoskop za utorak 7. svibnja: Bik šarmira bez muke, Lav 'pleše' na rubu teške svađe
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 7. svibnja: Bik šarmira bez muke, Lav 'pleše' na rubu teške svađe

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 7. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje