Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Faze sna i idealno buđenje: U kojoj se fazi najbolje probuditi?

Faze sna i idealno buđenje: U kojoj se fazi najbolje probuditi?
1

U REM, fazu brzog micanja očiju, ulazimo 90 do 120 minuta od prvog, laganog sna. Rad srca se tad ubrzava, krvni tlak raste, a tijelo nam se 'paralizira'

VIDEO

Spavanje se odvija u fazama, u prvoj fazi polako tonemo u prvi lagani san, u drugoj spavamo malo dublje i tako sve do onog najčvršćeg sna i REM faze, jedine faze u kojoj sanjamo. Svaka faza sna ima svoj tijek i svoju funkciju, a osjećamo se naspavano i svježe samo ako se probudimo baš u određenoj fazi.

POGLEDAJTE VIDEO sa savjetima za borbu protiv nesanice:

Pokretanje videa...

01:24

Prva faza

U prvoj fazi tonemo u san, a neki tada osjete da padaju i onda se odjednom 'usred pada' probude. Ta se reakcija zove i hipnotički mioklonus i posve je normala, no zbog pretjeranog stresa i prekomjernog pijenje kofeina može se događati češće nego je uobičajeno.  

 U ovoj se fazi tijelo i um počinju usporavati, a mi prelazimo iz svjesnog u nesvjesno stanje i natrag... sve dok ne utonemo u taj prvi, lagani san.

Fotolia

Druga faza

Ovo je faza laganog spavanja i u njoj provedemo otprilike polovicu ukupnog vremena koje prespavamo. Srce i udisaji počinju nam se usporavati dok se opuštamo i mirujemo, a snižava se i temperatura tijela. I premda još nismo u REM fazi, mozak već sad počinje s moždanim aktivnostima koje reguliraju san.

Mladi nisu samo čekali da prođe pandemija - mnogi su pomagali
Mladi nisu samo čekali da prođe pandemija - mnogi su pomagali

Treća faza

Treća je faza faza dubokog sna i ključna je za procese obnavljanja u tijelu. Naime duboki san potiče rast tkiva i mišića i 'popravlja' oštećenja u stanicama. Ova je faza poznata i kao faza 'delta sna', jer u njoj nastaju delta moždani valovi - a ako se naglo probudite iz dubokog sna, vjerojatno ćete se osjećati 'mamurno' i ošamućeno.

REM faza

U REM fazu, fazu brzog micanja očiju, ulazimo 90 do 120 minuta od prvog, laganog sna. Rad srca se tad ubrzava, krvni tlak raste, a tijelo nam se 'paralizira' zbog čega se u tom vremenu ne mičemo. Samo nam se oči ubrzano okreću lijevo-desno, i to 50 do 60 puta u minuti.

Fotolia

U ovoj se fazi uglavnom odvijaju svi snovi i 'zabetoniraju' se sjećanja.

Prvi noćni REM ciklus obično traje oko deset minuta, a javlja se 90 minuta nakon što zaspimo. Kako noć prolazi svaka će REM faza biti duža od prethodne, a posljednja može trajati i oko sat vremena.

Što smo stariji REM faze kraće traju, dok bebe u njima mogu provesti i do 50 posto ukupnog sna, odrasle osobe u prosjeku u REM-u provedu 20 do 25 posto vremena spavanja.

U kojoj se fazi najbolje probuditi?

Važno je znati da se faze ne odvijaju po redu: u snu prolazimo kroz fazu 1, 2 i 3, a onda se opet vraćamo u fazu 2 prije nego uđemo u REM san. Nakon REM-a vraćamo se u drugu fazu, da bi cijeli ciklus opet ponovili. 

Prema liječniku dr. Sc. Jean-Louisu Girardinu, idealno se probuditi nakon punog ciklusa spavanja - iako je tijelo teško tako uvježbati.

- Kad dođe do kraja sna čovjek se sam od sebe budi, što je idealno vrijeme i način buđenja - kaže Girardino. 

Zadržite mišićni tonus čak i kad ne uspijevate redovito vježbati
Zadržite mišićni tonus čak i kad ne uspijevate redovito vježbati

Liječnica za zdravlje spavanja i autorica časopisa 'Spavanje za uspjeh' Rebecca Robbins napominje kako je najbitnije dovoljno spavati jer inače mozak i tijelo neće normalno funkcionirati.

- Idealno je sedam do devet sati sna da bi se tijelo moglo prirodno probuditi na kraju ciklusa spavanja - rekla je za portal Mind Body Green.

Redovita tjelovježba i uravnotežena prehrana s malo kofeina i alkohola mogu pomoći u kvalitetnom spavanju, ali ako nas stres ipak izbaci iz pravilnog ritma, dobro je uzimati dodatke prehrani, npr. magnezij.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'