Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Grickajte zdravo: Napravite vrlo hrskav čips od listova kelja

Grickajte zdravo: Napravite vrlo hrskav čips od listova kelja

Tvrde dijelove kelja koje ste odrezali s listova ne morate baciti, iskoristite ih kao dodatak juhama. Također, čips od kelja je najbolje odmah pojesti jer stajanjem gubi hrskavost

VIDEO

Kelj je bogat vitaminima, mineralima, fitonutrijentima, vlaknima... i daleko je bolji izbor od prženih krumpirića. Iako mnogi ljudi ne mogu zamisliti grickati listove kelja kao poslasticu, čips od ovog povrća je zapravo vrlo ukusan i hrskav.

POGLEDAJTE VIDEO o superhrani:

Pokretanje videa...

kolesterol 01:32

Čips od kelja nije komplicirano napraviti. Najprije od glavice odvojite listove pa sa njih uklonite tvrde dijelove stabljike jer bi tijekom pripreme postali jako tvrdi i nimalo poželjni za jelo. Svaki list narežite na nekoliko komada, ali imajte na umu da će se tijekom pečenja u pećnici listovi smanjiti pa neka ti komadi budu nešto veći. 

Ideja za finu večeru: Quiche sa šparogama, gljivama i povrćem
Ideja za finu večeru: Quiche sa šparogama, gljivama i povrćem

Prije stavljanja u pećnicu pobrinite se da su listovi skroz suhi. Rasporedite listove po protvanu, ali nemojte ih staviti previše kako bi se imali priliku ispeći ravnomjerno. 

Donosimo vam dva recepta za čips od kelja.

1. Čips s himalajskom soli

Sastojci:

  • listovi kelja
  • malo maslinovog ulja
  • 1 žličica himalajske soli

Priprema:

Svaki list kelja preklopite pa odrežite stabljiku. Potom ih narežite na manje komade, pomiješajte s maslinovim uljem, posložite na protvan (na koji ste stavili masni papir) i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 190 stupnjeva.

Pecite oko pet minuta pa svaki list okrenite i nastavite peći još pet do deset minuta, dok listovi ne dobiju smećkastu boju i hrskavu teksturu. Na kraju ga posolite i poslužite.

2. Čips s čilijem

Sastojci:

  • pola glavice kelja
  • pola žličice maslinovog ulja 
  • žlica i pol jestivog kvasca
  • žličica češnjaka u prahu
  • 3/4 žličice čilija u prahu
  • pola žličice luka u prahu
  • pola žličice crvene paprike
  • četvrtina žličice himalajske soli
Recepti za jela s ribom: Juha od pastrve, pečeni brancin i odlična pita od lisnatog tijesta i lososa
Recepti za jela s ribom: Juha od pastrve, pečeni brancin i odlična pita od lisnatog tijesta i lososa

Priprema:

Upalite pećnicu neka se zagrije na 150 stupnjeva. Na protvan stavite masni papir i krenite s pripremom listova - odrežite tvrdu stabljiku. Narežite ih, dodajte ulje i dobro promiješajte. Potom dodajte i sve začine pa opet promiješajte.

Listove potom rasporedite po protvanu u jednom sloju i pecite oko 25 minuta dok komadići ne postanu hrskavi. Kad je gotovo, ostavite kelj da se malo ohladi.

Napomene: Tvrde dijelove kelja koje ste odrezali s listova ne morate baciti, iskoristite ih kao dodatak juhama. Također, čips od kelja je najbolje odmah pojesti, jer stajanjem gubi hrskavost, prenosi Atma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač