Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Hrskavi čips od kelja - zdrava grickalica koja se brzo priprema

Hrskavi čips od kelja - zdrava grickalica koja se brzo priprema

Čips od kelja možete poslužiti uz hamburgere i druge sendviče ili ga grickati samostalno. Odličan je kao posip u jelima od tjestenine ili u salatama za hrskaviju teksturu

VIDEO

Pečenjem kelja u pećnici ili prženjem u fritezi na vrući zrak možete istaknuti njegov ugodan zemljani okus, a pritom dobijete čips zbog kojeg nećete imati grižnju savjest. Čips od kelja je izuzetno zdrav, a sadrži antioksidanse poput vitamina A, C i K i drugih fitokemikalija koje štite srce, djeluju protuupalno i protiv raka.

POGLEDAJTE VIDEO: Sve tajne soje

Pokretanje videa...

Sve tajne soje 01:31

Srećom, ovaj čips je vrlo lako napraviti kod kuće, kaže kuhar i osnivač Avant-Garde Kitchen Renaldas Kaveckas. Potrebna su vam samo tri sastojka: kelj, ulje i začini po želji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Lisnati kelj ili crni kelj (također poznat i kao toskanski kelj) najbolji je za čips. Listovi ovog kelja su ravni i ravnomjernije se peku, a rubovi postanu lijepo hrskavi. Mladi kelj nije prikladan za pravljenje čipsa jer su listovi previše osjetljivi da izdrže visoke temperature.

Ideja za ukusnu i zdravu večeru: Poširana jaja na avokadu i tostu
Ideja za ukusnu i zdravu večeru: Poširana jaja na avokadu i tostu

Kako napraviti čips od kelja u pećnici

Aysegul Sanford, osnivačica bloga o hrani Foolproof Living, kaže da iako priprema u pećnici može potrajati malo dulje od one u fritezi, pečenje u pećnici može dati više okusa jer listovi kelja dulje upijaju ulje i začine.

Upute za pripremu:

  1. Prvo zagrijte pećnicu. Prema Sanford, 150 stupnjeva Celzijusa savršena je temperatura za pečenje čipsa od kelja - bilo koja veća temperatura bi mogla spržiti kelj, a na nižoj će biti potrebno više vremena da postane hrskav.
  2. Kelj operite i natrgajte. Stabljike imaju tvrdu teksturu i potrebno joj je dulje vremena da se ispeče, zato Sanford savjetuje da je bacite. Natrgajte ili izrežite listove na komade veličine jednog zalogaja. Stavite kelj u cjedilo i isperite ga vodom da bi uklonili prljavštinu. Listove temeljito osušite. Važno je ukloniti što je moguće više vlage, jer bi višak vode mogao skuhati kelj, a ne ga ispeći.
  3. Kelj premažite uljem. Ključ za postizanje hrskavog čipsa je ravnomjerno premazivanje uljem sa svih strana. Maslinovo ulje je standard, ali Sanford kaže da i ulje avokada dobro funkcionira jer ima neutralan okus. Stavite listove u veliku plastičnu vrećicu ili posudu, pokapajte kelj s jednom do dvije žlice ulja, zatvorite vrećicu ili posudu i snažno protresite. Zatim prstima umasirajte ulje u listove kelja. Tako će svi listovi biti dobro obloženi.
  4. Začinite kelj. Postoje beskrajne mogućnosti za pojačavanje okusa ovom čipsu. Ne možete pogriješiti s klasičnom morskom soli, crnim paprom i češnjakom u prahu. Pospite željenim začinima i ponovno promiješajte.
  5. Raširite kelj. Stavite kelj na lim za pečenje u jednom sloju. Neće se ravnomjerno ispeći ako su listovi jedan na drugome.
  6. Postavite mjerač vremena na 12 minuta, a zatim okrenite posudu i pecite još 12 do 15 minuta. Kada su gotovi, listovi bi trebali izgledati tamnozeleno s malo smeđe boje oko rubova i biti hrskavi i mrvičasti na dodir. Pustite čips da odstoji 3 do 5 minuta prije nego što ćete ga jesti, kaže Sanford (čips od kelja će postati još hrskaviji nakon hlađenja).

Brzi savjet: Možete koristiti i ulje u spreju kako biste premazali obje strane listova.

Brži način: čips od kelja u fritezi na vrući zrak

Ako nemate vremena, možete ovaj čips napraviti i u fritezi na vrući zrak - a priprema traje samo 5-7 minuta. Postoji i nekoliko drugih prednosti ove metode: brza cirkulacija vrućeg zraka daje izrazito hrskav kelj, a budući da višak ulja kaplje kroz otvore na posudi, čips obično ima manje masti.

Da biste napravili čips od kelja u fritezi, jednostavno slijedite korake od jedan do četiri odozgo. Zatim, Kaveckas savjetuje raširite listove u jednom sloju u košari friteze.

Ideja za brzu večeru: Zapečene lazanje s finim mozzarella sirom
Ideja za brzu večeru: Zapečene lazanje s finim mozzarella sirom

Pržite kelj pet do šest minuta na 190 Celzijevih stupnjeva i protresite ga nakon što prođe polovica vremena. Vrijeme pečenja može varirati ovisno o modelu friteze. Tanka je linija između hrskavog i izgorenog, stoga pripazite na to.

Prijedlozi za začine

Budite kreativni kod začina za ovaj čips. Naime, kelj je svestrano povrće koje jednako dobro funkcionira sa slanim i ljutim okusima.

  • Kajenski papar
  • Tahini: Sanford kaže da ova pasta - koja je napravljena od sjemenki sezama - lijepo nadopunjuje čips od kelja. Marinirajte listove kelja u kombinaciji ulja, limunovog soka i tahinija prije nego što dodate bilo koje druge željene začine.
  • Prehrambeni kvasac: Ovaj deaktivirani kvasac nije samo veganski, već dodaje i ugodan sirast okus koji se dobro slaže s keljom, kaže Sanford. On je također bogat vitaminima i mineralima te se smatra potpunim proteinom jer sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Ako niste vegan, Kaveckas napominje da možete dodati i parmezan za sličan okus.
  • Začini za roštilj: Većina začina za roštilj uključuje kombinaciju smeđeg šećera, paprike, crnog papra, soli, čilija u prahu ili kajenskog papra, češnjaka u prahu i luka u prahu - što je savršena kombinacija okusa za fini čips od kelja.
  • Umak od soje: Za slani okus, pokušajte marinirati čips od kelja u nekoliko žličica sojinog umaka nakon što ih umasirate uljem. Sezamovo ulje i češnjak u prahu posebno dobro idu uz soja sos.

Čips od kelja je očita zamjena za čips, pa ga poslužite uz hamburgere i druge sendviče ili ga grickajte samostalno. Sanford ih također voli posipati po jelima od tjestenine za dodatni sloj hrskavosti, dok ih Kaveckas koristi u salatama kako bi im dodao hrskavu teksturu.

Hrskavi krumpir u slojevima hit je na TikToku - priprema traje čak 15 sati, ali vrijedi čekati
Hrskavi krumpir u slojevima hit je na TikToku - priprema traje čak 15 sati, ali vrijedi čekati

Kako spremiti čips od kelja?

Dok čips od kelja može trajati i do tjedan dana, Sanford i Kaveckas kažu da je najbolje uživati ​​u njemu u roku od dva do tri dana.

Pazite da se čips potpuno ohladi prije nego što ga pohranite, inače će se dogoditi kondenzacija pa bi čips mogao postati mokar. Kaveckas preporučuje da ostatke čipsa pohranite u hermetički zatvorenu posudu ili plastičnu vrećicu. Držite ga u smočnici, ormariću za grickalice ili na ormaru. Pohranjivanje u hladnjak nije preporučljivo zbog previše vlage.

Prilikom spremanja čipsa od kelja ispod položite papirnati ubrus jer će on odmah upiti višak vlage, što će pomoći čipsu da zadrži hrskavu teksturu, piše Insider.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje