Lifestyle

Komentari 0

Izloženost hladnoći ili toplini u kratkim intervalima može pomoći kod ublažavanja stresa

Izloženost hladnoći ili toplini u kratkim intervalima može pomoći kod ublažavanja stresa

Pokazalo se da izlaganje hladnoći, kao što je krioterapija, aktivira tjelesni živčani sustav i pokreće oslobađanje noradrenalina u mozgu, koji pomaže tijelu u regulaciji stresa

Kratka izloženost hladnoći, toplini ili intenzivnoj fizičkoj aktivnosti bi mogla pomoći vašem tijelu da se bolje nosi sa stresom, tvrde istraživači sa Sveučilišta San Franciscu u Kaliforniji.

POGLEDAJTE VIDEO: Vježba disanja protiv stresa

- Hormetički stresori, poput hladnog tuša ili ledene kupke, sjedenja u sauni ili prakticiranje treninga kao što je HIIT (intervalni trening visokog intenziteta) mogu nakratko povećati biološki stres, nakon čega slijedi oporavak i lakoća - rekla je Elissa Epel, glavna istraživačica i profesorica u Odjel za psihijatriju Sveučilišta.

Postoje i druge vrste hormetičkog stresa, poput isprekidanog posta i hipoksičnog disanja (privremenog uskraćivanja kisika tijelu), koje su kontroverznije i koje mnogi zdravstveni djelatnici ne odobravaju.

Istraživači također istražuju i laganu meditaciju, tjelovježbu i hipoksično disanje kako bi usporedili njihove prednosti za ublažavanje stresa.

Studija je inspirirana Wim Hof ​​metodom, koja uključuje disanje i hladnu terapiju

Epel je rekla da je njezino istraživanje proizašlo iz vlastitog iskustva s Wim Hof ​​metodom, koja uključuje izlaganje ekstremnoj hladnoći, jogu i disanje.

Wim Hof (Iceman) je poznat zbog svog zalaganja za 'namakanje' u ledeno hladnoj vodi, a njegovi obožavatelji su i Gwyneth Paltrow, Oprah Winfrey te Justin Bieber.

Epel je otkrila da je ova metoda značajno smanjila njezin prag stresa, pa je angažirala Hofa da podučava svoju tehniku ​​u njenoj studiji.

- Postoje istraživanja koja sugeriraju da Hofove tehnike mogu pomoći ljudima da reguliraju svoje emocije, smanje stres, potencijalno pomažu kod depresije, pa čak i u smanjenju štetnih upala u tijelu - kazala je Hilary Brueck.

Pokazalo se da izlaganje hladnoći, kao što je krioterapija, također aktivira tjelesni živčani sustav i pokreće oslobađanje noradrenalina u mozgu, koji pomaže tijelu u regulaciji stresa.

Za osobe koje žele početi povećavati svoj hormetički stres, Hof preporučuje svakodnevno tuširanje hladnom vodom. Prvo počnite s 15 sekundi i s vremenom povećavajte do onoliko koliko možete izdržati, piše Insider.

Najčitaniji članci