Lifestyle

Komentari 13

Jela u ekspres loncu: Isplati li se kupiti i kako u njemu kuhati

Jela u ekspres loncu: Isplati li se kupiti i kako u njemu kuhati

Prednosti kuhanja u ekspress loncu su činjenica da svi nutrijenti ostaju u jelu jer nema isparavanja, a osim toga višetruko skraćuje vrijeme kuhanja. Otkrijte neke trikove koji će vaša jela u njemu dovesti do savršenstva

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ne znate što bi za ručak? Evo par odličnih recepata iz šalice

Brže skuhana hrana, više hranjivih tvari i ušteda energije.To su glavni razlozi zašto je dobro imati ekspres lonac, a najviše ga vole roditelji s malom djecom kojima je ključno da jela budu brzo gotova i hranjiva. Ako još nemate svoj ili ga ne koristite, evo zbog čega biste o tome trebali razmisliti, piše BBC.

Kako funkcionira

Para zarobljena unutar posude za pritisak stvara pritisak koji je dvostruko veći od naše normalne atmosfere, tako da temperatura tekućine može porasti iznad točke ključanja vode, odnosno 100 Celzijusa. Toplina ne može pobjeći, pa se temperatura kuhanja održava s minimalnim unosom energije. Tako ekspres lonac štedi 90 posto energije koja se koristi za kuhanje u usporedbi s 'običnim' loncima.

Neke su namirnice savršene za kuhanje u ovim uvjetima, primjerice juhe s kostima i temeljci, jer viša temperatura brzo razgrađuje kolagen u kostima i tkivima, stvarajući bogat okus. Aroma se ekstrahira učinkovito jer ne ispliva u paru.

Kako kuhati

Najviša dozvoljena razina tekućine zajedno s namirnicom koju kuhamo u loncu je 2/3 volumena lonca, što je označeno oznakom. Također, mora se pripaziti i na minimalnu količinu vode koja ovisi o tome koliko se namirnica dugo kuha i upija li vodu tijekom kuhanja. Postupak je sijedeći, u lonac stavimo namirnicu primjerice komad mesa za juhu, ulijemo vodu pazeći da ne prelazi najvišu dopuštenu razinu, posolimo i zatvorimo te uključimo vatru.

Kada zavrije, lonac će se zaključati, a po pipcu sigurnosnog ventila može se pratiti tlak u loncu. Ukoliko je tlak previsok, pipac će to pokazati najčešće crvenom bojom, a to je ujedno znak da je temperatura vatre previsoka i da ju moramo smanjiti. Ventil ne smijemo pritiskati, već pustiti lonac da sam izbacuje paru. Najbolje je kada voda zavrije lonac prebaciti na najmanji plamen i vatru sasvim smanjiti. Uz ekspres lonac ne štedi se samo na vremenu već i na energiji.

Također, treba uzeti u obzir da od vremena kada isključite lonac hrana se nastavlja kuhati još desetak minuta. Ukoliko želite prekinuti kuhanje nakon skidanja s vatre, tada lonac možete uroniti u hladnu vodu. Ekspres lonac ne otvaramo na silu, već moramo čekati da ventil pokaže kako je pao tlak i da ga je moguće otvoriti.

Koliko se koje jelo kuha u njemu

Glavno pravilo za kuhanje u ekspres loncu je upola manje vremena nego vam je potrebno za standardno pripremu, a ovo su neke smjernice. 

Što je bolje ne pripremati u njemu

Izbjegavajte u ekspres loncu kuhati namirnice koje imaju tendenciju izrazitog upijanja tekućina, poput riže, tijesta, kukuruzne krupice, griza, ječma, osim ako doista niste u stanju ispravno procijeniti količinu tekućine koju morate dodati u odnosu na količinu namirnice koju kuhate i vrijeme kuhanja.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Otkrila kako savršeno očistiti ploču za kuhanje - brzo i lako

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin:

 

Najčitaniji članci