Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Jela u ekspres loncu: Isplati li se kupiti i kako u njemu kuhati

Jela u ekspres loncu: Isplati li se kupiti i kako u njemu kuhati
1

Prednosti kuhanja u ekspress loncu su činjenica da svi nutrijenti ostaju u jelu jer nema isparavanja, a osim toga višetruko skraćuje vrijeme kuhanja. Otkrijte neke trikove koji će vaša jela u njemu dovesti do savršenstva

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ne znate što bi za ručak? Evo par odličnih recepata iz šalice

Brže skuhana hrana, više hranjivih tvari i ušteda energije.To su glavni razlozi zašto je dobro imati ekspres lonac, a najviše ga vole roditelji s malom djecom kojima je ključno da jela budu brzo gotova i hranjiva. Ako još nemate svoj ili ga ne koristite, evo zbog čega biste o tome trebali razmisliti, piše BBC.

Kako funkcionira

Para zarobljena unutar posude za pritisak stvara pritisak koji je dvostruko veći od naše normalne atmosfere, tako da temperatura tekućine može porasti iznad točke ključanja vode, odnosno 100 Celzijusa. Toplina ne može pobjeći, pa se temperatura kuhanja održava s minimalnim unosom energije. Tako ekspres lonac štedi 90 posto energije koja se koristi za kuhanje u usporedbi s 'običnim' loncima.

Kuhanje u ekspress loncu

Neke su namirnice savršene za kuhanje u ovim uvjetima, primjerice juhe s kostima i temeljci, jer viša temperatura brzo razgrađuje kolagen u kostima i tkivima, stvarajući bogat okus. Aroma se ekstrahira učinkovito jer ne ispliva u paru.

Kako kuhati

Najviša dozvoljena razina tekućine zajedno s namirnicom koju kuhamo u loncu je 2/3 volumena lonca, što je označeno oznakom. Također, mora se pripaziti i na minimalnu količinu vode koja ovisi o tome koliko se namirnica dugo kuha i upija li vodu tijekom kuhanja. Postupak je sijedeći, u lonac stavimo namirnicu primjerice komad mesa za juhu, ulijemo vodu pazeći da ne prelazi najvišu dopuštenu razinu, posolimo i zatvorimo te uključimo vatru.

Nadjeve za pečenje zamrznem tako da me dočekaju 'spremni'
Nadjeve za pečenje zamrznem tako da me dočekaju 'spremni'

Kada zavrije, lonac će se zaključati, a po pipcu sigurnosnog ventila može se pratiti tlak u loncu. Ukoliko je tlak previsok, pipac će to pokazati najčešće crvenom bojom, a to je ujedno znak da je temperatura vatre previsoka i da ju moramo smanjiti. Ventil ne smijemo pritiskati, već pustiti lonac da sam izbacuje paru. Najbolje je kada voda zavrije lonac prebaciti na najmanji plamen i vatru sasvim smanjiti. Uz ekspres lonac ne štedi se samo na vremenu već i na energiji.

Kuhanje u ekspress loncu

Također, treba uzeti u obzir da od vremena kada isključite lonac hrana se nastavlja kuhati još desetak minuta. Ukoliko želite prekinuti kuhanje nakon skidanja s vatre, tada lonac možete uroniti u hladnu vodu. Ekspres lonac ne otvaramo na silu, već moramo čekati da ventil pokaže kako je pao tlak i da ga je moguće otvoriti.

Mali, ali super kuhinjski trikovi uz koje će kuhanje trajati kraće
Mali, ali super kuhinjski trikovi uz koje će kuhanje trajati kraće

Koliko se koje jelo kuha u njemu

Glavno pravilo za kuhanje u ekspres loncu je upola manje vremena nego vam je potrebno za standardno pripremu, a ovo su neke smjernice. 

  • Gulaš oko 30 do 40 minuta
  • Juha oko pola sata
  • Sarma oko sat vremena
  • Slatki kupus na čušpajz oko 25 minuta
  • Grah 50 minuta
  • Krumpir cijeli 15 minuta

Što je bolje ne pripremati u njemu

Izbjegavajte u ekspres loncu kuhati namirnice koje imaju tendenciju izrazitog upijanja tekućina, poput riže, tijesta, kukuruzne krupice, griza, ječma, osim ako doista niste u stanju ispravno procijeniti količinu tekućine koju morate dodati u odnosu na količinu namirnice koju kuhate i vrijeme kuhanja.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Otkrila kako savršeno očistiti ploču za kuhanje - brzo i lako

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin:

Pokretanje videa...

00:34

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku