
Donosimo vam nekoliko recepata za slane i jedan za slatke namaze kojima možete zamijeniti paštete i sirne namaze koje najčešće koristite - osim što su zdraviji izbor, okuse možete prilagođavati želji
Lifestyle
Komentari 10Donosimo vam nekoliko recepata za slane i jedan za slatke namaze kojima možete zamijeniti paštete i sirne namaze koje najčešće koristite - osim što su zdraviji izbor, okuse možete prilagođavati želji
Ako vam je dosadio izbor između uvijek istih namaza koje koristite za doručak, ili međuobrok na krekerima, uz dobru pripremu lako je osmisliti alternativu, koja je nerijetko i zdravija i jeftinija. Većina ljudi čula je za humus, pastu od pasiranog slanutka s malo limuna, koji možete obogatiti na više načina, pa je to jedan od mogućih izbora.Slično je - brzo i jednostavno - s pastom od avokada, koja se naziva Guacamole.
POGLEDAJTE VIDEO: Kakav namaz na palačinkama volite?
Pokretanje videa...
Donosimo nekoliko ideja za jednostavan i ukusan namaz. Sve ih možete čuvati u zatvorenim staklenkama u hladnjaku, tri do četiri dana, osim onog od čokolade, koji će se držati dva do tri tjedna.
Sastojci:
Priprema: Skuhajte bijeli grah kao i inače, možda tek malo dulje nego što biste ga kuhali za varivo, kako bi bio mekši. Dodajte žlicu do dvije bučinog ili maslinova ulja, posolite i popaprite po želji i sve propasirajte. U namaz možete dodati češnjak nasjeckan na sitno te po želji pirjani luk. Luk narežite na kriške, pa pirjajte na malo maslinovog ulja dok ne postane staklast i ne dobije smeđu boju.
Namaz je dobro kombinirati sa slanim krekerima, a možete ga začiniti i s malo sjeckanog perčina i kriškom rajčice, ili kiselog krastavca.
Sastojci:
Priprema: U električnu sjeckalicu stavite bučine sjemenke i češnjak te usitnite. Postupno dodajte grah, bučino ulje i peršin, te po potrebi i malo tople vode. Za mediteranski namaz bučino ulje zamijenite maslinovim, a koštice prstohvatom ružmarina.
Sastojci:
Priprema: Slanutak isprati pod vodom. Pomiješajte ga s tunom i ostalim sastojcima u blenderu i dobro izblendate dok ne dobijete glatku pastu. Ako nemate blender možete to napraviti i sa štapnim mikserom.
Sastojci:
Priprema: Operite i prepolovite cherry rajčice, pa ih začinite - dodajte sol, maslinovo ulje i nasjeckani svježi bosiljak. Rajčice zapecite u pećnici na 180 stupnjeva, oko 15 do 20 minuta. U međuvremenu ogulite avokado, pomiješajte ga s nasjeckanim češnjakom i peršinom i začinite sa soli i paprom, žličicom maslinovog ulja i sokom polovice limuna. Izblendajte avokado u pastu.
Poslužiti uz prepečeni kruh ili tost tako da ih premažete avokado namazom i ukrasite pečenim rajčicama.
Namaz od avokada može biti dobra osnova za sendviče s povrćem koje ćete napraviti za ručak, samo u avokado dodajte jedno ili dva kuhana jaja (i žumanjak i bjelanjak), pa propasirajte. Namažite na debelo, pa dodajte krišku pohanih tikvica, jednu krišku pečene paprike i malo matovilca.
Sastojci:
Priprema: Skuhajte slanutak na uobičajen način. U blender stavite dvije žličice tahini paste i pola čaše vode te malo limunovog soka. Blendajte dok ne dobijete glatku kremu, pa pohranite u staklenku. U blender ubacite slanutak kojem ste dodali čašu vode. Blendajte dok ne dobijete kremastu glatku smjesu. Dodajte žličicu po žličicu tahini paste i svaki put još malo promiješajte. Na kraju dodajte češnjak.
Sjemenke sezama i sol stavite u mužar i tucite dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte slanutku, pa dodajte kap maslinovog ulja i prethodno očišćene i oprane čilije. Dobro blendajte dok ne dobijete kremastu kremu.
Za kraj dodajte prstohvat ljute paprike i ponovo promiješajte.
Sastojci:
Priprema: Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju, sve pospite s još malo cimeta.
Sastojci:
Pomiješajte sve sastojke u blenderu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Sastojci:
Priprema: Svježi kravlji sir dobro izradite vilicom, ili štapnim mikserom. Dodajte vrhnjem, nasjeckani češnjak i druge nasjeckane sastojke i začinite po želji.
Ako ima ukućana koji posebno volje namaze ljućeg okusa, u sir možete dodati žličicu kurkume, ili mljevenog čili namaza.
Sastojci:
Priprema: Sitno nasjeckajte luk pa ga pirjajte na malo maslinovog ulja. Kad luk omekša, dodajte šampinjone narezane na listiće, pa pržite dok ne ispari voda. Ostavite da se ohladi, pa sameljite u multipraktiku. Dodajte maslac sobne temperature i vrlo kratko još miješajte. Prebacite u posudu i pomiješajte s mileramom i parmezanom. Prije posluživanja ohladite u hladnjaku. Ovu paštetu nemojte čuvati dulje od dva do tri dana.
Po želji, u paštetu možete nasjeckati i dva do tri kisela krastavca, ili ju začiniti s nekoliko kapara na vrhu.
Sastojci:
Priprema: Oguljene lješnjake stavi na lim za pečenje i pecite u pećnici koju ste zagrijali na 200 stupnjeva dok ne poprime zlatnu boju, otprilike 10 do 15 minuta. Ubacite lješnjake blender sa šećerom i samelji ih u finu pastu. Čokoladu otopite na pari i pomiješajte sa slatkim vrhnjem i maslacem. Dodajte pastu od lješnjaka, dopro promiješajte i prelijte u staklenku.
Sastojci:
Priprema: Izblendajte masline, češnjak, očišćeni filet inćuna, bosiljak i kapare. Polagano dodajte ulje i nastavite blendati dok ne usitnite sve sastojke, no ne previše jer struktura namaza ne smije biti previše glatka.
Sastojci:
Priprema: Batat s korom stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite oko 45 minuta. Ohladite na sobnu temperaturu. U međuvremenu rastopite čokoladu na pari. Očistite koru batatu i ubacite ga u multipraktik. Dodajte datulje, maslac, cimet i vaniliju i blendajte oko minutu. Dodajte rastopljenu čokoladu i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Namaz možete obogatiti sjeckanim orasima i bademima.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+