Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kako se brzo osloboditi stresa: Stručnjaci savjetuju ove metode

Kako se brzo osloboditi stresa: Stručnjaci savjetuju ove metode

Pokušajte staviti svoje lice u hladnu vodu i možda ćete se iznenaditi kako to iskustvo resetira vaše mentalno stanje. Također, izađite van, u prirodu, prošećite i resetirajte se

VIDEO

Vježbajte vještinu 'stop'

Ovo je pametna strategija koju dijeli dr. Sabrina Romanoff, klinička psihologinja i profesorica na Sveučilištu Yeshiva u New Yorku.

- Ova vještina znači: zaustavi se, napravi korak unatrag, promotri, nastavi pažljivo. Kada emocije preuzmu, možda ćete otkriti da djelujete impulzivno. Kada reagirate impulzivno, nemate vremena koristiti svoj arsenal vještina - objašnjava Romanoff.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:44

Kada se nađete na rubu zbog nečega ili osjetite da paničarite, upotrijebite ove metode kako biste ponovno preuzeli kontrolu nad situacijom.

Uronite lice u hladnu vodu do jedne minute

Pokušajte staviti svoje lice u hladnu vodu i možda ćete se iznenaditi kako to iskustvo resetira vaše mentalno stanje.

Vrijeme je da se odmah riješite ovih uzroka stresa iz svog doma
Vrijeme je da se odmah riješite ovih uzroka stresa iz svog doma

- Sagnite se, zadržite dah i uronite lice u zdjelu s hladnom vodom do 60 sekundi. Ovo je obično dovoljno da se izazove 'refleks ronjenja'. Što je voda hladnija i što je uranjanje duže, to bolje funkcionira - kaže Romanoff. 

Izađite van tijekom dana

Vani je možda hladno, ali izlazak je važan za vaše mentalno zdravlje.

- Manje sati dnevnog svjetla može imati negativan utjecaj na vaše raspoloženje - kaže Doreen Marshall, potpredsjednica angažmana u misiji Američke zaklade za prevenciju samoubojstava (AFSP).

Ilustracije hodanja i šetnje

Provedite svaki dan minimalno 30 minuta vani.

Povežite se s drugima ako se osjećate usamljeno

- Prilično su dobre šanse da niste sami u usamljenosti, a dijeljenje toga kako se osjećate može ohrabriti druge da učine isto. Obratite se nekome tko se također možda tako osjeća i razgovarajte o načinima na koje možete ostati povezani i podržavati jedni druge. - kaže Marshall.

Identificirajte svoje okidače

Najučinkovitiji način za smanjenje stresa je da se počnete baviti tehnikama smanjenja stresa čim postanete svjesni da ga doživljavate, kaže Lin Sternlicht, terapeut.

- Da bismo to učinili, važno je identificirati okidače koji bi mogli izazvati stres, čineći nas tako spremnijim za suočavanje sa stresom kada ga predvidimo - dodaje.

Vježbajte oprost

Bilo da se radi o ljutnji ili o nekom članu uže obitelji koji vam ide na živce, čin opraštanja je nevjerojatna stvar.

- Opraštanje je snažan tonik za gorčinu, ljutnju i uzrujanost. Prakticirajte to redovito, nije često lako, ali možete postati bolji u tome i osjećat ćete se manje pod stresom - kaže Sternlicht. 

Isprobajte 'metodu uzemljenja'

Biti prisutan ovdje i sada lakše je reći nego učiniti, ali uključivanje tehnika svjesnosti u svakodnevni život može biti korisna vještina.

Živci su vam pri kraju? Niste jedini…
Živci su vam pri kraju? Niste jedini…

- Važna tehnika za zaustavljanje odgovora na stres je uzemljenje u sadašnjem trenutku. Stres često pokreću iskustva koja se ne događaju u ovom trenutku, često su proizašla iz prošlih ili budućih događaja i lutanja uma. Postoji mnogo tehnika za uzemljenje, a što ih više prakticirate, to će postati lakše i prirodnije - govori Sternlich.

Probajte se oslobađati stresa

Stres je rezultat pretjeranog razmišljanja. Korisno ga je osloboditi. Uzmite olovku i papir i počnite pisati. Možda biste željeli zapisati stvari koje vas opterećuju i zašto vas opterećuju, savjetuje Sternlicht, a piše Fox News.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku