Lifestyle

Komentari 0

Kako se efikasno boriti protiv simptoma proljetnog umora

Kako se efikasno boriti protiv simptoma proljetnog umora

Buđenje tijela: šetnja prirodom, trljanje ručnikom prema srcu, prehrana bogate voćem i mahunarkama, pa čak i uređenje doma, bude tijelo iz zimskog sna

Brzo umaranje, nedostatak koncentracije i neobjašnjiva potreba za spavanjem tijekom dana nepogrešivi su simptomi proljetnog umora. Od toga fiziološkog procesa, koji napada krajem zime, a zna potrajati čak do svibnja, “boluju” mnogi ljudi bez obzira na dob. I koliko god sati sna “odradili”, umor ostaje - jer je za tu iscrpljenost kriva jednolična zimska prehrana koja obiluje kalorijama, a ne važnim vitaminima i mineralima koji su potrebni tijelu. Osobito vitaminom C, što vodi do slabije iskorištenosti kisika u organizmu i pada imunološkog sustava. 

Prvi recept za buđenje iz zimskog sna je prehrana bogata voćem i povrćem kako bi organizam dobio potrebne minerale, vitamine i oligoelemente. No možete i uzimati dodatke vitamina i minerala, ali su ipak prirodni izvori bolji za organizam. A nakon što dobije potrebne vitamine, tijelu nedostaju još samo trenirka, sunce i rekreacija. 

Organizam treba dozu aktivnosti od barem 30-ak minuta šetnje po svježem zraku, a najbolje je početi dan petominutnim vježbanjem uz otvoren prozor.

Naizmjenično tuširanje i ručnik  za buđenje

Ako se ne uspijete probuditi vježbanjem, jutro je dobro početi naizmjeničnim tuširanjem. Naizmjence se tuširajte toplim i hladnim mlazom vode. Potom se dobro istrljajte ručnikom od udova prema srcu.

Doručak je najvažniji obrok protiv umora

Za borbu protiv umora obvezan je zdrav doručak, a i pijenje barem litre i pol vode na dan. Ona potiče probavu te daje osjećaj lakoće i tjelesne snage organizmu, čime se smanjuje osjećaj umora i iscrpljenosti. 

Voće i mahunarke ‘liječe’ organizam nakon zime

Hrana daje energiju organizmu, no zimi se kalorijskim bombama prepunim masnoća, proteina životinjskog podrijetla, soli i šećera ta potreba premašuje. Sad ga treba “liječiti” voćem i povrćem, osobito mahunarkama.

Aromaterapija za prirodno buđenje

Širom otvorite prozore i pustite suncu, svježem zraku i mirisima ranoga proljetnog bilja da “probudi” raspoloženje. Neka sve miriše svježe i čisto, a ako živite u gradu, pokušajte stručkom jorgovana u vazi.

I žive boje interijera vraćaju energiju

Izuzetno je važno da potisnete hladnu i turobnu zimu iz doma i okoline. Ako će loše vrijeme iznenaditi kišom, niskom temperaturom ili čak i zadnjim snijegom, u dom unesite vedre, žive boje i otjerajte zimsko sivilo.

Najčitaniji članci