Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
10 komentara

Koji šlag je dobar, a koji loš: U pjeni je vrhnje, a u 'vrećici' ulje

Šlag u pjeni sadrži više mlijeka i vrhnja, a onaj u prahu, iz vrećice, na bazi je šećera i biljnih masti, ali obje vrste šlaga brzo podižu razinu šećera u krvi pa treba paziti i ne smije se pretjerivati

10 komentara

Vrhnje je prvo na listi sastojaka na deklaracijama šlagova u pjeni. Što je više vrhnja, okus i tekstura su gušći i kremastiji. Vrhnje je bogato zasićenim masnim kiselinama, koje u prekomjernim količinama mogu štetiti zdravlju srca i krvnih žila.

Foto: Dreamstime

Neka istraživanja pokazuju kako su zasićene masne kiseline iz mliječne masti manje štetne od onih iz mesa ili biljnih masti poput palmine, kakve su u šlagu u prahu.

OPREZ! Kod nekih prestegnuta kravata može izazvati moždani udar

Obje vrste šlaga sadrže šećer u obliku stolnog, saharoze, glukoznog sirupa, invertnog šećera ili dekstroze. Oni brzo podižu razinu šećera u krvi i mogu pridonijeti razvoju šećerne bolesti unose li se u prekomjernim količinama, a to znači do osam čajnih žličica ili 35 grama.

Foto: 24sata/24sata

Više je šećera u šlagu u prahu nego u pjeni. Ipak, šlag u prahu je koncentriraniji proizvod zato što ga treba razrijediti vodom ili mlijekom. Kako u njima nema vrhnja, šlagovi u prahu sadrže mlijeko u prahu te mliječne bjelančevine. 

UPORNOST Rekli joj da ima još samo dan života, a ona postala olimpijka

Obje vrste šlaga sadrže emulgatore, koji povezuju vodu i masti, a većinom se smatraju bezopasnima za zdravlje. Tu su i zgušnjivači, uglavnom karagenan te brašno sjemenki rogača ili guar guma. Bezopasni su, no u prekomjernim količinama mogu djelovati laksativno. Od aditiva, neki šlagovi sadrže fosfate.

Foto: 24sata/24sata

Oni ometaju metabolizam kalcija, ključnog minerala u kostima, pa u prekomjernim količinama mogu štetno djelovati. Za bolji okus u šlagovima  su arome vanilije, a oni u pjeni sadrže bezobasni potisni plin dušikov oksid, koji koriste i u zubarskim ordinacijama. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message