Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Kovači iz okolice Pitomače: 'Radimo i na više od 1000°C'

Kovači iz okolice Pitomače: 'Radimo i na više od 1000°C'
5

Obitelj kovača iz okolice Pitomače peta je generacija starog zanata. Sve rade samo čekićem i nakovnjem. Mladi Martin posjeduje certifikate za izrade prema starim tradicijskim metodama

VIDEO

U naselju Velika Črešnjevica, na pitomačkom području, već 129 godina radi najstarija obiteljska kovačnica u Hrvatskoj, Trstenjak, koja iz ruke u ruku prelazi s oca na sinove. Prije nepunih mjesec dana sin Martin (25) preuzeo je od 60-godišnjeg oca Marijana, koji se uskoro sprema u mirovinu, vođenje posla.

- Moji dečki su peta generacija kovača. Pradjed Miško je bio prvi, za njim je kovačnicu naslijedio djed Štef, zatim se moj tata Matija priženio, došao sam ja i, evo, nasljednici su tu - ponosno prepričava kovač Marijan, otac dvaju sinova, i dodaje kako je lakše raditi kad znaš da imaš kome ostaviti svoj posao.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kovačka obitelj Trstenjak iz Velike Črešnjevice 03:59

Martin posjeduje certifikate za izrade prema starim tradicijskim metodama.

- Imam brata Dubravka (39), koji je na bolovanju gotovo dvije i pol godine zbog teške ozljede, tako da ću ja ubuduće voditi posao. Do bratove ozljede radili smo sva trojica, ali nažalost, moramo bez njega - kaže nam Martin dok obilazimo kovačnicu u kojoj se priprema temperatura vatre, kako bi se moglo prionuti svakodnevnom poslu, kojeg ne nedostaje, imaju narudžbe gotovo iz svih krajeva Hrvatske, makar taj zanat polako izumire. Uz njih je navodno još samo šest takvih obrta u zemlji.

storyeditor/2024-03-14/PXL_130324_111609598.jpg

Došli smo u pravom trenutku kad su za to prijepodne imali zadatak urediti nekoliko lemeša od plugova, na kojima je vrijeme učinilo svoje. Nisu gubili ni trenutak.

Znate li kako nastaju licitari? Ana iz Koprivnice izrađuje ih po receptu starom sto godina
Znate li kako nastaju licitari? Ana iz Koprivnice izrađuje ih po receptu starom sto godina

Prvo su naložili vatru zapalivši papirom kocenje od kukuruza i, kad je ono počelo gorjeti, nabacali su na taj žar koks koji diže više od 1000 stupnjeva Celzija. Kad se željezo užarilo, a kako su nam rekli - mora se paziti da temperatura ne dostigne 1350 stupnjeva, što je točka taljenja željeza, predmet se vadi i stavlja na nakovanj. Otac je jednom rukom škarama držao užareni predmet, a drugom rukom su on i sin Martin naizmjenično udarali golemim čekićima po užarenom željezu kako bi dobili formu koju su željeli. Kako se radilo o debljem komadu materijala, taj su postupak ponavljali naizmjeničnim grijanjem i oblikovanjem na nakovnju. Doista nismo bili ljubomorni na njihov posao budući da je, osim stručnosti, potrebna golema snaga. Kako je posao izuzetno fizički zahtjevan, potrebno je raditi pauze svakih nekoliko sati.

Dečkima ne treba nikakva teretana jer za ovaj posao potrebni su svi mišići u tijelu. Uz to su ponosni članovi lokalnog DVD-a. Oni aktivno sudjeluju u vatrogastvu, za što su primili i nagrade, a otac Marijan lagano se povlači i iz toga. Majka Marijana zasad je jedina žena u obitelji. Ona brine da njezini dečki uvijek jedu zdravo i obilno kako bi nadoknadili sve što su potrošili mukotrpnim radom. Tako su svaki dan na stolu juha i meso, uz razne priloge i salatu. Za doručak su najčešće jaja, žganci... Ovakav težak posao ipak ne mogu raditi cijeli dan, a pogotovo ne ljeti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kovači iz okolice Pitomače: 'Radimo i na više od 1000°C' 00:47
Priča brenda Getto iz Zagreba traje od 1931.: 'Krojiti je počeo djed, a naše košulje vole svi'
Priča brenda Getto iz Zagreba traje od 1931.: 'Krojiti je počeo djed, a naše košulje vole svi'

U vrijeme najveće žege koriste češće stanke zbog otvorene peći iz koje isijava temperatura ponekad i gotovo 1000 stupnjeva. Uz ovakve radne uvjete kovač teško izdrži tri sata rada, a neophodno je potreban odmor tijekom rada kako se ne bi dovelo vlastito zdravlje u pitanje. Govore da su ponosni na svoje zanimanje, koje, nažalost, odumire, ali oni koji žele imati prave kovane ograde traže majstore poput naših sugovornika jer one su dugotrajne i svaka ograda nosi autentičnost jer je nemoguće napraviti dvije iste.

- Uzmite kvadratni metar ograde i na svakoj ćete naći barem tri 'greške' po kojima se razlikuje od druge. Kod kovanih ograda sloboda izražavanja je velika, a i trajnost te čvrstina neusporedivi su s onima koje se rade industrijski - kaže Marijan te navodi mnoge primjere koji upućuju na to da su kovane ograde još u modi. Ponegdje su radili kovane ograde od 60-ak metara.

Najčešće rade ograde i kovane predmete za potrebe crkava jer su oni svjesni prednosti koje nose tako izrađeni predmeti. Kovačima nisu potrebne ni bušilice jer se sve radi ručno s užarenim željezom uz pomoć čekića i izbijača. Pričaju kako su zadovoljni zanatom koji rade i da ne namjeravaju napustiti taj posao jer su se u "kovačnici rodili" i svi njihovi muški preci su iz radionice otpremljeni na posljednje počivalište. Ujedno ne žele da se tako duga tradicija koju su gradili njihovi preci preko noći ukine. Jednostavno, to im je u srcu.

Velika Črešnjevica: Kovačka obitelj Trstenjak

Rade ograde i inventar za crkve "po starini", odnosno onako kako se to radilo prije, kad je u svakome mjestu bilo nekoliko kovačnica, navodi glava obitelji. Jedna takva je i crkva nulte kategorije u Turnašici, za koju je Marijan, u suradnji s crkvom, tražio posebnu dozvolu konzervatora kako bi mogao napraviti ulazna vrata. U svakom krilu vrata nalaze se krugovi koji predstavljaju križ te cifre koje simboliziraju temelj križa. S ljubavlju su opremili i crkvu u Maloj Črešnjevici. Iz njihove proizvodnje proizašla su tako postolja za svijeće, kao i postolje za kip Majke Božje, poseban stolac za svećenika i stolci za ministrante, postolje za blagoslovljenu vodu, metalne konstrukcije za klupe unutar crkve, stepenice za kor te ono čime se najviše ponose: ulazna vrata crkve. Sve to tvori skladnu cjelinu koja je oku promatrača i više no ugodna, a samoj obitelji je na ponos jer je riječ o doslovno ručnom radu.

Priča o uspjehu u Hrvatskoj: Predsjednik drugim državnicima poklanja naše ChiaCups šalice
Priča o uspjehu u Hrvatskoj: Predsjednik drugim državnicima poklanja naše ChiaCups šalice

Imaju samo riječi hvale za susjede i njihovo razumijevanje jer su udarci čekića vrlo bučni, a oni sve to dobrosusjedski prihvaćaju. S ponosom su nam pokazali fotografiju raspela koje se nalazi na tornju crkve u V. Črešnjevici jer su unutar križa ručno kovan hrvatski pleter, što se smatra remek-djelom jer je impozantne dimenzije od oko 230 x 100 centimetara, tako da se s podnožja crkve dobro vidi.

Priznanja i pohvalnice za izniman trud i rad

Velika Črešnjevica: Kovačka obitelj Trstenjak

Potvrdu o višestoljetnom radu čuvaju u jednoj mapi, u kojoj se nalaze sva priznanja, pohvalnice, zahvalnice i nagrade koje su dobili. Pravo je to malo bogatstvo obitelji Trstenjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac
KAŽU ZVIJEZDE...

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac

Pročitajte dnevni horoskop za petak 3. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Dovedite ga do 'ludila': Njegove prave točke za jači orgazam...
SAVRŠENA LJUBAVNICA

Dovedite ga do 'ludila': Njegove prave točke za jači orgazam...

Osim što su vizualni tipovi, muškarci u seksu ne vole dosadu i rutinu, pa želite li ga iznenaditi, u potpunosti depilirajte bikini zonu. Na taj će način vidjeti sve što ga uzbuđuje