Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Kuhajmo hrvatsko: 10 prefinih jela gotovih u samo pola sata

LJETNE VERZIJE Donosimo najbrže recepte za stara jela iz bakine kuhinje: Jednostavne štrukle, brudet, maneštra, rožata, soparnik, buzara, tjestenine...

Foto: 123RF

Raznovrsna i bogata hrvatska tradicija prepuna je prekrasnih narodnih nošnji, napjeva i plesova, no također obiluje nevjerojatnim jelima koja su se, zahvaljujući punini okusa i jednostavnosti pripreme, održala do danas, ali i proširila svijetom.

VRIJEME TIKVICA Tri brza i jednostavna recepta s tikvicama: Juha, tjestenina...

Vjerojatno su rijetki oni koji nikad nisu čuli za dalmatinski pršut ili paški sir. Pravi, kvalitetan dalmatinski pršut čuva dugu tradiciju pripreme, a svaki korak u njegovu stvaranju strogo je propisan. Paški sir, specifična okusa i mirisa, pravi se od mlijeka paške ovce koja se hrani na specifičnom suhom i oskudnom terenu prepunom aromatičnog bilja. Mladi sir dozrijeva do godine dana, a stari dozrijeva dulje od jedne godine tvrđi je, tamniji i jače arome. Ova dva sastojka savršen su spoj koji, uz neko osvježavajuće ljetno voće poput dinje ili lubenice, možete poslužiti kao predjelo. Uz malo kadulje, od dalmatinskog pršuta i paškoga sira napravite ukusan kremasti preljev za tjesteninu i oduševite ukućane. A najbolje od svega je što za ni jedno od ovih jela nećete po vrućini predugo stajati pored peći.

Fotolia RECEPTI Povratak boba na tanjure: Sa sipom, piroškama i paprikama

Zahvaljujući burnoj povijesti, zanimljivom geografskom položaju i utjecaju brojnih naroda, Hrvatska je bogata različitim specijalitetima. Nekad sirotinjsko jelo soparnik postiže sve veću popularnost u modernom dobu. Sadržavao je namirnice koje su u to vrijeme svima bile dostupne - brašno, blitva, crveni luk, maslinovo ulje i češnjak. Prilikom pečenja tijesto soparnika pospite kukuruznim brašnom kako vam se ne bi zalijepio i raspao, prerežite ga na krugove i poslužite s kvalitetnim domaćim maslinovim uljem i češnjakom za punoću okusa.

TAJNA JE U ULJU Evo kako vam riža više nikad neće biti tvrda ili slijepljena...

Ne zaboravite ni na tradicionalnu puricu s domaćim mlincima. Ljeti uz mlince možete poslužiti pureći file ispečen na tavi. Napravite ih od 400 grama oštrog brašna i dvije žlice glatkog, žlice soli i 2 dl tople vode. Ništa lakše, a ni jedni gotovi mlinci neće zamijeniti prave domaće. Ne zaboravite na zdravu okrepu pilećom juhom, a zasladiti se možete i brzom zlevankom.

10 DOMAĆIH RECEPATA:

1. Mornarski brudet

Foto: 123RF

SASTOJCI: 1 kg miješane morske ribe po želji, primjerice oslića (može i zamrznuti fileti), 2 luka, 500 g krumpira, 200 g rajčica ili pelata, 5 češnjeva češnjaka, 2 dl bijelog vina, vezica peršina, maslinovo ulje, sol, papar, lovorov list

PRIPREMA: Sjeckani luk i češnjak popirjajte na maslinovom ulju, dodajte sjeckane rajčice i peršin. Kad se umak zgusne, dodajte komade fileta ribe i ploške krumpira. Zalijte vodom da sve prekrije, pustite da zakuha i dodajte bijelo vino i lovorov list, posolite i popaprite. Pustite da se krčka dok krumpir ne omekša, oko 20 minuta. 

2. Brzi štrukli

Foto: 123RF

SASTOJCI: Tijesto: 1/2 kg glatkog brašna, malo soli, 0,5 dl ulja; Punjenje: 1/2 kg svježeg sira, malo soli, malo ulja; Za posipanje: maslac, krušne mrvice

PRIPREMA: Od brašna soli, ulja i oko 3 dl mlake vode zamijesite tijesto. Podijelite na dva dijela. Pobrašnite dasku za razvlačenje tijesta i razvucite ga na tanko valjkom. Namažite polovicom smjese svježeg sira pomiješanog s uljem i solju, rubove ostavite prazne. Rolajte tijesto i kada dobijete rolu, na krajevima pričvrstite tijesto kako punjenje ne bi curilo. Pritisnite prstima kako biste napravili rubove između štrukli, pazite da su jednake duljine pa ih odvojite nožem. Napravite isto s drugim dijelom tijesta i sira. Stavite ih u kipuću vodu i neka kuhaju 20 minuta na jakoj vatri. Po potrebi ih okrenite i vratite u vodu žlicom ako isplivaju. Polijte otopljenim maslacem i posipajte krušnim mrvicama ili nadjevom po želji.

3. Dalmatinska rožata

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

SASTOJCI: 1 l mlijeka, 300 g šećera, 2 vrećice Vanilin šećera, 7 jaja + 2 žumanjka, limun, maslac; karamel: 200 g šećera

PRIPREMA: Skuhajte mlijeko, šećer, vanilin šećer i malo ribane limunove korice te ohladite. Istucite ih i izmiješajte s mlijekom. Manje kalupe premažite maslacom i ulijte smjesu. Stavite u vodenu kupelj pa u pećnicu i pecite na 180°C oko 20 minuta. Karamel pripremite tako da šećer stavite u posudu s nekoliko kapi vode i karamelizirate do svijetlosmeđe boje. Šećer zalijte s 2 dl vode i kuhajte dok se ne reducira na pola. Kremu ohladite, izvadite na tanjuriće, pa prelijte umakom od karamela. 

4. Istarski fuži s tartufima i pršutom

Foto: 123RF

SASTOJCI: 500 g fuža, 100 g maslaca, 80 g konzerviranih tartufa, 50 g pršuta, 200 ml vrhnja za kuhanje, ribani tvrdi sir, sol, papar

PRIPREMA: Istarske fuže ili drugu tjesteninu po želji skuhajte u slanoj vodi. Na maslacu popirjajte tartufe i pršut narezan na trakice, dodajte vrhnje za kuhanje, parmezan, posolite, popaprite i prokuhajte. Umiješajte kuhane fuže i pospite ribanim tvrdim sirom. Po želji možete posipati s još nasjeckanih tartufa. 

5. Krpice sa zeljem

Foto: 123RF

SASTOJCI: 1 glavica kupusa, 1 luk, 1/2 žličice šećera, sol, svježe mljeveni papar, 1/2 kg krpica (ili druge tjestenine po želji, ulje

PRIPREMA: Nasjeckajte luk i popirjajte ga na ulju. Dodajte pola žličice šećera i pirjajte dok ne omekša i malo se zazlati. U međuvremenu narežite kupus i dodajte ga luku pa posolite. Krpice skuhajte al dente. Procijedite i kad se krpice zazlate pomiješajte sve zajedno, posolite i popaprite svježe mljevenim paprom. Po želji možete dodati i ribanog parmezana dok je vruće. Ovo jelo možete jesti samostalno ili kao prilog mesu. 

6. Maneštra od mahuna i graha

soup vegetable | Autor: marcomayer Foto: marcomayer

SASTOJCI: 1 luk, 2 mrkve, 300 g mahuna, 200 g pelata, 1 krumpir, konzerva graha, sjeckani peršin, sol, papar, mljevena crvena paprika

PRIPREMA: Luk popržite na ulju, dodajte mrkvu narezanu na kolutove, krumpir na kockice i mahune. Pirjajte pet minuta pa prelijte vodom i ostavite da kuha 15 minuta. Dodajte sol, papar, malo crvene paprike, sjeckani peršin i pelate pa sve kuhajte još pet minuta. Dodajte ocijeđeni grah iz konzerve i kuhajte još nekoliko minuta. Po želji možete dodati noklice ili sitnu tjesteninu.

7. Soparnik (pita od blitve)

SASTOJCI: 500 g brašna, 2 žlice maslinova ulja, 1/2 žličice soli, voda; Nadjev: 1 kg blitve, mladi luk, vezica peršina, 3 režnja češnjaka, maslinovo ulje, sol

PRIPREMA: Listove blitve operite i narežite na trakice. Dodajte im sjeckani mladi luk i peršin, posolite i prelijte maslinovim uljem. Promiješajte i stavite na stranu. Za tijesto prosijte brašno i malo soli, dodajte dvije žlice maslinova ulja, oko 2 dl vode i mikserom umijesite tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu dasku, podijelite na dvije polovice i izvaljajte u oblik kruga. Lim za pečenje posipajte brašnom i prebacite prvi dio tijesta, nadjenite mješavinom povrća i preklopite drugom polovicom tijesta. Rubove tijesta spojite. Pecite na 200°C oko 20 minuta pa premažite mješavinom maslinova ulja i sjeckanog češnjaka. Pitu možete poslužiti i uz pršut i sir. 

8. Jabuke u šlafroku

SASTOJCI: 500 g jabuka, 1 jaje, 250 ml mlijeka, 200 g glatkog brašna, suncokretovo ulje, šećer u prahu i cimet za posipanje

PRIPREMA: Jabuke ogulite, očistite i narežite na deblje kolutove ili kriške željene veličine. Pomiješajte jaje, mlijeko i brašno u smjesu gušću nego za palačinke. Jabuke umočite u smjesu i ispecite na ulju. Ocijedite na ubrusu. Pospite šećerom u prahu i cimetom. Ljetnu varijantu ovog jednostavnog deserta možete poslužiti sa šlagom ili sladoledom po želji.

9. Dagnje na buzaru

Foto: Dreamstime

SASTOJCI: 1 kg dagnja, maslinovo ulje, 3 češnja češnjaka, 1 žlica krušnih mrvica, 2 dl bijelog vina, sol, svježe mljeveni papar, vezica peršina

PRIPREMA: Dagnje isperite i ocijedite. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckani češnjak, peršin i krušne mrvice. Kratko popržite. Na začine dodajte dagnje, promiješajte, zalijte bijelim vinom, posolite, popaprite i kuhajte 15-ak min.

10. Crvena buzara sa škampima

SASTOJCI: 1 kg škampa, maslinovo ulje, 2 luka, 3 češnja češnjaka, svježi peršin, 1 dl pasirane rajčice, 1 dl bijelog vina, žlica krušnih mrvica

PRIPREMA: Zagrijte maslinovo ulje pa na njemu popržite sjeckani luk pa dodajte sjeckani češnjak i peršin. Ulijte pasiranu rajčicu i dodajte krušne mrvice. Zalijte s oko 2 dl vode i pirjajte nekoliko minuta. Dodajte škampe i podlijte bijelim vinom pa kuhajte poklopljeno 20-ak minuta. Poslužite s kruhom. 

 

VIDI OVO: 11 slika koje će te u potpunosti izluditi!

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message