Oko 45 posto žena svaki dan je na nekoj dijeti, emotivnim izjelicama pomoglo bi vođenje dnevnika, a ni biranje isključivo zdrave hrane nije najzdravije za organizam
Opsjednutost hranom: I dobre izjelice mogu naštetiti zdravlju
Umjesto maničnog brojenja kalorija, izgladnjivanja i treniranja do iznemoglosti, ljudi bi se trebali opustiti i koncentrirati na tzv. svjesno jedenje. Usredotočenost na obrok koji je na stolu, bez ometanja poput televizije ili računala, pomaže mozgu da “prati” signale tijela, odnosno da registrira kad je sito, a za to mu treba oko 20 min. Ljudi koji su se koncentrirali na hranu u prosjeku su smršavjeli tri kilograma, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Harvard. Psiholog sa Sveučilišta Cornell dr. Brian Wansink kaže da se ljudi debljaju zbog načina na koji jedu, a ne zbog toga što jedu. Ako postanu svjesni kako jedu, moći će učinkovito kontrolirati, pa neće morati ići na dijete.
- Ne prejedamo se zbog gladi nego zbog vanjskih faktora kojih nismo svjesni - kaže dr. Wansink. Osim što pomaže opuštenijem življenju i boljem raspoloženju, svjesno jedenje učinkovito oblikuje tijelo čineći ga vitkijim i poletnijim. Uz nekoncentrirano i užurbano jedenje (što često vodi prejedanju) postoje i mnogi drugi znakovi koji upućuju na nepravilnosti u prehrani.
To su, primjerice, emocionalno jedenje, kad jedete zbog dobrih ili loših vijesti, ako jedete a da niste gladni ili imate ispade nekontroliranog jedenja, neprestano brojite kalorije, izgladnjujete se ili jednolično jedete.
Organska hrana nije uvijek dobra
Prirodno uzgojena hrana je zdravija, no ljudi ponekad znaju pretjerati s inzistiranjem na sto posto organskim namirnicama, tvrde stručnjaci. Takvo ekstremno ponašanje, objašnjavaju, može voditi izolaciji od društva (koje ne inzistira na organskom), ali i narušiti kvalitetu svakodnevnog života.
Ekstremno odricanje ima loš učinak
Ljudi koji se strogo odriču neke hrane smatrajući je “lošom” mogli bi izazvati suprotan učinak.
- Ako su neku hranu označili kao ‘lošu’, u određenoj će situaciji toliko žudjeti za njom da će izgubiti kontrolu i najesti se do mile volje. Ekstremno odricanje nikad nije preporučljivo - tvrdi dr. Cynthia Bulik.
“Nezdravi” napadaj emocija
Umjesto šetnjom ili razgovorom emocionalne izjelice osjećajne oscilacije “liječe” hranom, a ponekad jedu iz dosade ili navike - primjerice dok gledaju televiziju.
- Stoga vrlo često imaju problema s održavanjem ‘zdrave’ forme - ističe stručnjakinja za poremećaje prehrane dr. Cynthia Bulik.
Pomfrit za emotivce, birano za suzdržane
Ljudi s poremećajima prehrane najčešće se svrstavaju u šest općenitih kategorija, objašnjavaju stručnjaci. Emocionalne izjelice će, primjerice, nelagodu, stres ili uzbuđenje automatski “liječiti” prženim krumpirićima, grickalicama, sladoledom ili sličnim slasticama. S druge strane, suzdržana izjelica dijelit će hranu na “dobru” i “lošu” (te odabirati samo dobru) ili će dugotrajno ograničiti svakodnevnu prehranu na svega nekolicinu odabranih namirnica.
Kako bi što brže potrošili unesene kalorije, neki će se ljudi protiv ovisnosti o dobrom zalogaju boriti treniranjem do iznemoglosti, a ekstremna skupina “ovisnika o dijetama” najčešće pratiti vrlo stroge i bizarne programe prehrane ili čak zamijeniti hranu vodom.
Ovisnici o dijeti s planom prehrane
Umjesto da slijede nezdrave stroge dijete, ovisnici o dijeti trebali bi se držati uravnoteženog plana prehrane. Tako će smršavjeti, no istodobno će unijeti sve potrebne hranjive tvari važne za zdravlje te vitalnost tijela i psihe.
Vježbanje nije samo za mršavljenje
Ljudi koji neumjereno treniraju kako bi pod svaku cijenu potrošili unesene kalorije trebaju se prisjetiti da vježbanje nije samo idealan saveznik u borbi protiv kilograma. Prije svega je važno za zdravlje cijelog organizma.
Emocionalne izjelice
Ljudima koji jedu potaknuti osjećajima dr. Cynthia Bulik preporučuje vođenje dnevnika, u koji će upisivati što su pojeli za svaki obrok, kako su se tada osjećali i koliko je osjećaj bio snažan (od 1 do 10). Tako će, tvrdi, otkriti koje ih emocije potiču na jedenje te će moći razmisliti o alternativnim rješenjima.
Suzdržane izjelice
Oko 25 posto žena mnogo vremena razmišlja o hrani i o tome što će pojesti, pokazalo je kanadsko istraživanje. Tzv. suzdržani ljudi provode strogu kontrolu nad obrocima koje jedu.
- Za početak bi trebali biti spontaniji te isprobati novu hranu i prestati brojiti kalorije - kaže dr. Bulik.
Opsjednuti ortoreksičari
Iako je važno jesti zdravo, ortoreksičari su najčešće opsjednuti biranjem isključivo zdrave i organski uzgojene hrane te su veći dio dana nerijetko zaokupljeni pripremanjem obroka.
- Umjesto da inzistiraju na organskom, trebali bi promatrati izgled tijela i pratiti njegove potrebe - ističe dr. Bulik.
Jedu ovisno o društvu
Ti ljudi najčešće imaju drukčije prehrambene navike u društvu nego kad su sami. Jedu pristojno (skromno) u društvu drugih, a nepristojno (neumjereno) ako su sami. No zbog toga što su preopterećeni isključivo zdravom prehranom izbjegavaju druženja i izlaske s prijateljima.