Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Pravi način: Kada treba dodati začine - na početku ili na kraju?

Pravi način: Kada treba dodati začine - na početku ili na kraju?
1

Čak i vrlo jednostavnim receptima začini daju posebnu notu gledano sa stajališta arome, ali i promatrajući nutritivnu vrijednost hrane. Zato valja znati kada ih je najbolje koristiti

VIDEO

Može li se pogrešnim dodavanjem začina umanjiti njihova nutritivna kakvoća? Kako biste dobili najbolje iz svakog jela, stručnjaci za hranu objasnili su kada je najbolje dodavati začine u hranu i zašto, piše MindBodyGreen.

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto je kurkuma čudo prirode

Pokretanje videa...

kurkuma 00:11

Kada dodati začine?

Ako želite najbolji okus od svakog začina koji koristite, stručnjakinja za začine dr. Kanchan Koya savjetuje da ih pomalo dodajete tijekom svakog koraka pripreme hrane.

U tradicionalnim jelima poput curryja ili variva prvi je korak dodati sve začine u vruće ulje. Aromatični začini poput češnjaka, đumbira ili luka dolaze na red sljedeći. Na kraju, pospite jelo suhim začinima kad je gotovo. Dodajući začine na ovaj način omogućujete bogatu aromu svakog jela.

Začini i smoothieji: Ubrzavaju metabolizam i jako su hranjivi
Začini i smoothieji: Ubrzavaju metabolizam i jako su hranjivi

Kako biste dobili još više od svakog začina, chef Akhtar Nawab kaže da ih je najbolje tostirati prije svakog kuhanja.

- Svi začini sadrže esencijalna ulja koja se oslobađaju na toplini. Kad zagrijete začine i tostirate ih, ta se ulja oslobađaju i aroma bude bogatija - tvrdi on.

Nutritivni aspekt začina

- Kad je riječ u nutritivnoj vrijednosti začina, toplina može aktivirati dio sastavnica hrane, ali istovremeno može deaktivirati druge sastavnice. Zato je važno začine dodavati na početku i na kraju kuhanja - smatra Koya.

Smiling mother and daughter 8, 9 years old cooking together in kitchen vegetable salad. Healthy home food, communication parent and child.

Kurkuma, primjerice, sadrži snažan spoj kurkumin koji znanstvenici proučavaju zbog antioksidativnih i protuupalnih svojstava. No tijelo ga ponekad ne apsorbira na odgovarajući način. Kako biste olakšali apsorpciju kurkumina, Koya preporučuje da ga aktivirate na masnoći i toplini. To znači da dodavanjem kurkume na vruće ulje na početku kuhanja omogućujete njezinu najbolju nutritivnu vrijednost.

Začini u vrtu: Kako ih posaditi, održavati i koristiti u jelima...
Začini u vrtu: Kako ih posaditi, održavati i koristiti u jelima...

Prema studijama, klinčić i cimet zadržavaju antioksidativna svojstva na temperaturama od 180 stupnjeva Celzijevih. Zato te začine možete dodati na početku ili na sredini kuhanja, no vrijedi samo dok je temperatura ispod 180 stupnjeva. Dodatno, muškatni oraščić na istoj temperaturi povećava svojstva onemogućavanja aktivnosti slobodnih radikala.

Lets eat something new and very tasty

Toplina oslobađa i neke vitamine, minerale i antioksidanse. Iako taj učinak kod začina još valja istražiti, Koya smatra da je najsigurnije koristiti začine na početku i na kraju kuhanja kako biste bili sigurni da ste iz njih izvukli najbolje. Važno je znati da svježe začine najčešće dodajemo na početku, dok suhe začine dodajemo na kraju kuhanja.

Znate li kako vam začini mogu dulje trajati i ostati svježiji?
Znate li kako vam začini mogu dulje trajati i ostati svježiji?

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi
Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor

Pročitajte dnevni horoskop za petak 26. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje