Lifestyle

Komentari 0

Probudite tijelo te pozdravite Sunce uz jednostavne vježbe

Probudite tijelo te pozdravite Sunce uz jednostavne vježbe

Pozdrav Suncu zagrijava tijelo, oblikuje mišiće, aktivira probavu, ubrzava disanje i krvotok. Naizmjeničnim istezanjem i stiskanjem trbušnog područja ova vježba masira unutrašnje organe

Prema tradiciji, jogiji se svakoga jutra obraćaju Suncu vježbom zvanom pozdrav Suncu ili Surja namaskara. Pozdrav Suncu nastao je kao jutarnja molitva hinduskom bogu Sunca, Surji, a vjeruje se da većina jogijskih vježbi svoje korijene vuče upravo iz ove drevne tehnike, ističe instruktorica joge Ana Rafajac. Osim što ćete se tom vježbom razgibati i pokrenuti, počet ćete dan povezujući se s energijom Sunca kao davatelja života.

Pozdrav Suncu zagrijava tijelo, oblikuje mišiće, aktivira probavu, ubrzava disanje i krvotok. Naizmjeničnim istezanjem i stiskanjem trbušnog područja ova vježba masira unutrašnje organe - želudac, jetra i slezenu. Dok provodite ovu vježbu, uskladite disanje i kretnje. Usklađivanjem disanja i pokreta pročistit ćete pluća i obogatiti krvotok kisikom. Rano jutro, u vrijeme izlaska Sunca, najpovoljnije je za izvođenje. Tako se usklađujemo s kretanjem Sunca, koje tad ima najpovoljniju energiju.

Svako se jutro preporučuje izvođenje dvanaest faza Pozdrava Suncu, koje se nižu jedna za drugom, bez prekida, a pri tome je najbolje okrenuti lice prema istoku. Na početku više budite koncentrirani na tehniku i pravilno izvođenje, a kasnije pokušajte povezati dah i pokret te uronite u stanje meditacije u pokretu.

Pozdrav Suncu u 12 koraka 

1. U početnoj poziciji zauzmite uspravan stav, s ravnim tijelom, uvučenim trbuhom, opustite ramena, aktivirajte bedrene mišiće, sa spojenim rukama ispred prsa i s pogledom ispred sebe. Izdahnite.

2. S udahom podignite spojene dlanove iznad glave i ispružite ruke što je moguće više u vis, formirajući luk prema otraga. Pogled usmjerite prema palčevima.

3. Izdišući, savijete se prema naprijed, a da pri tome ne savijate koljena. Ruke stavite na tlo, čelom nastojte dodirnuti koljena, pogled je usmjeren na vrh nosa.

4. Naslanjajući se na ruke, savijte koljena i ispružite desnu nogu prema natrag, držeći uzdignutu glavu. Pogled usmjeren što više prema gore.

5. Na izdah, duboko izdišući, podignite se u luk bez pomicanja ruku. Nožni prsti i pete vam moraju biti na tlu, zadržite dah.

6. Na izdah, premjestite se prema naprijed s prsima i licem blizu tla (savijajući ruke i noge).

7. Ispravite se u prsima, raširite ruke i udahnite. Držite ispružene noge i savijte dobro leđa.

8. Premjestite ruke prema gore, vratite stopala u potpuni dodir s tlom i tijelo nagnite prema unatrag, glava između ruku, formirajte naopako slovo V. Zadržite dah.

9. Udahnite i vratite se u 4. položaj, samo ovaj put s lijevom nogom među rukama, a s desnom nogom ispruženom otraga.

10. Dignite se uz izdisaj i dalje držeći dlanove na podu (položaj 3).

11. Duboko udahnite dok dižete ruke prema gore i istežite ih preko glave formirajući luk. Ruke što je više moguće u vis. S dlanovima koji su spojeni. Kukove gurajte prema naprijed, a glavu otraga.

12. Završite vježbu tako što izdahnete i vratite se u početni položaj. Zatim ponovite kompletnu seriju.

Najčitaniji članci