Lifestyle

Komentari 1

Proizvodnja tofua štetnija za planet od različitih vrsta mesa

Proizvodnja tofua štetnija za planet od različitih vrsta mesa

Svi koji žele zamijeniti meso u prehrani trebali bi povećati unos povrća i žitarica, poput leće i slanutka, što je daleko učinkovitije i održivije za smanjenje ugljičnog otiska...

Meso se često doživljava kao jedna od najštetnijih namirnica za okoliš, no nova istraživanja govore da je tofu, ili sir od soje, još štetniji. 

Iako posljednje vrijeme vlada agenda da veganstvo može smanjiti negativan utjecaj na okoliš, dr. Graham McAuliffe iz Instituta Rothamsted, objasnio je da je njegovo neobjavljeno istraživanje o tofuu otkrilo da protein na bazi soje može imati drastičniji utjecaj na planet od govedine, svinjetine i piletine. 

Doktor McAuliffe se specijalizirao za mjerenje utjecaja hrane na okoliš, a u izlaganju je istaknuo da njegova otkrića treba "tumačiti s oprezom", piše The Times.

- Bez sumnje, grašak ili orašasti plodovi uvijek će imati manji utjecaj na okoliš od bilo kojeg stočnog proizvoda. Ali ako pogledate tofu, koji je prerađen i više energije otpada na njegovu proizvodnju te ako uzmete u obizir činjenicu da nema toliko proteina u usporedbi s mesnim proizvodima, možete vidjeti da zapravo ima veći potencijal za globalno zagrijavanje od bilo koje uzgojene životinje - kaže McAuliffe. 

Fotolia

Nije prvi put da se tofu našao na udaru zbog svog ugljičnog otiska. Tijekom 2010. godine, izvješće izrađeno na narudžbu Svjetskog fonda za prirodu (WWF) upozorilo je na zablude da proizvodi na bazi soje imaju znatno niži otisak. 

U zaključku stoji da oni koji žele zamijeniti meso bolje je da to učine povećanjem poljoprivrednih proizvoda, poput leće i slanutka, što je daleko "učinkovitija i održivija strategija" za smanjenje ugljičnog otiska.

Istraživači sa Sveučilišta Oxford prije dvije godine zaključili su da izostavljanje mesa i mliječnih proizvoda iz prehrane može smanjiti ugljični otisak pojedinca za čak 73 posto. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

 

Najčitaniji članci