Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Savršeno kuhana tjestenina po recepturi i pravilima kemičara

Savršeno kuhana tjestenina po recepturi i pravilima kemičara

Tko kaže da kuhanje nije znanost? Trik je znati kako soliti i izbjegavati ulje

VIDEO

Prosječan čovjek pojede oko sedam kilograma tjestenine godišnje, a obožavatelji pašte čak i do 15 kilograma - no postoje mnogi koji ne znaju kako savršeno skuhati tjesteninu.

S tim su se pitanjem pozabavili kemičari koji tvrde kako je znanost vrlo koristan alat u kuhanju, a osobito u dobivanju savršene al dente tjestenine, koja je kao takva i najzdravija za konzumaciju.

Super trik s kockicom leda za ukusne i vrlo sočne pljeskavice
Super trik s kockicom leda za ukusne i vrlo sočne pljeskavice

Iako je tjestenina tradicionalno talijansko jelo, zapravo potječe iz Kine - Marco Polo ju je donio u Italiju nakon posjete Aziji u 13. stoljeću. Arheolozi su također pronašli dokaze kako se u centralnoj Aziji tjestenina kuha već barem tisuću godina. I dok su se načini kuhanja mijenjali kroz povijest, Američko društvo kemičara tvrdi kako je recept za kuhanje najukusnije tjestenine jednostavan, a svodi se na pravovremeno soljenje i izbjegavanje ulja.

Savršena tjestenina

Tjestenina se sastoji od tri namirnice - jaja, vode i brašna. Ta kombinacija zatim proizvodi kemijske komponente koje uključuju škrob - odnosno ugljikohidrate, nešto proteina i vitamina. 

Znanstvenici su istaknuli kako dodavanje ulja tijekom kuhanja, najčešće kako se tjestenina ne bi lijepila, zapravo nema nikakvog efekta te se ulje ispere kad se izbacuje voda.

Soliti se ne smije voda prije nego se u nju stavi tjestenina, već prvo treba pričekati da sama voda zakipi, potom dodati tjesteninu i tek tada sol - jer će se sol tako najbolje upiti. Temperatura se mora održati na razini blagog vrenja dok se tjestenina kuha, a obavezno je treba probati minutu prije nego što piše da bi trebala biti gotova.

Režete li povrće ispravno? Top vodič kuhara olakšat će posao
Režete li povrće ispravno? Top vodič kuhara olakšat će posao

Nakon što je kuhana, u cjediljku treba izbaciti tjesteninu s vodom - no bez ispiranja, jer se tako ispire i škrob koji se nalazi na površini. Tek tada se može dodati žlica maslinovog ulja kako se tjestenina ne bi lijepila. Da bi povezali tjesteninu s umakom, možete odvojiti malo vode u kojoj se tjestenina kuhala jer će djelovati kohezivno, odnosno umak i tjestenina će se bolje "sljubiti".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu
Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac
ZVIJEZDE OTKRIVAJU

Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje