Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Super recepti Jamie Olivera za tjestenine, umake i fine deserte

Super recepti Jamie Olivera za tjestenine, umake i fine deserte

Prije no što počnete kuhati, odvojite minutu kako biste pročitali recept ili barem razmislili o tome što namjeravate učiniti da biste se pripremili na kuhanje. Sjetite se da se samo vježbom stiže do savršenstva

VIDEO

- Prije nego što krenete u kulinarsku pustolovinu, oboružajte se voljom, dobrom opremom te kvalitetnim namirnicama. Prednost dajem sezonskom povrću koje je pravi užitak pripremati - kaže Jamie Oliver

Na primjer, i klasični umak od rajčice bit će gotov prije no što skuhate tjesteninu, piše na  službenoj stranici Jamie Olivera.

Najbrži umak od rajčica

Sastojci:  maslinovo ulje, 4 češnja češnjaka, šaka svježeg bosiljka, 3 limenke pelata (od 400 g), sol, papar

Priprema: Veliku teflonsku tavu zagrijte i obilno zalijte maslinovim uljem. Dodajte nasjeckani češnjak, malo protresite tavu te kad češnjak počne poprimati boju, dodajte natrgani bosiljak i rajčice.

Kuhačom zgnječite pelate što bolje možete. Začinite solju i paprom te čim zakuha, uklonite s vatre. Procijedite kroz grubo sito u zdjelu gurajući kuhačom. Češnjak i bosiljak uklonite.

Danas vam se baš i ne da kuhati? Napravite ova brza, jednostavna, ali zdrava jela
Danas vam se baš i ne da kuhati? Napravite ova brza, jednostavna, ali zdrava jela

Vratite umak u tavu, zakuhajte i lagano kuhajte pet minuta da se zgusne. Umak će u staklenci u hladnjaku izdržati tjedan dana, a možete ga i zamrznuti. 

Jednominutni sladoled od bobica

Sastojci:  500 g smrznutoga bobičastog voća, 3-4 žlice tekućeg meda, 500 g prirodnog jogurta, nekoliko grančica svježe metvice

Priprema: Čaše za posluživanje prethodno ohladite u zamrzivaču. U blenderu izmiksajte med, jogurt i listove metvice, dodajte zamrznute bobice te ponovno sve izmiksajte. Ovaj sladoled najbolje je poslužiti preko svježeg voća, na primjer, borovnica.

Ukusna torta od mrkve i oraha
Ukusna torta od mrkve i oraha

Gljive sa sirom pečene u pećnici

Sastojci:  50 g gljiva, svežanj mladog luka, češanj češnjaka, grančica majčine dušice, 250 g gaude, mrvice od 2 kriške kruha, vezica peršina, 4 šake rikule, limun, maslinovo ulje 

Homemade delicious chicken mushroom spinach lasagna in a baking

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. Gljive posložite na lim za pečenje, pospite lukom, češnjakom i majčinom dušicom te prekrijte tankim kriškama sira.

Pomiješajte krušne mrvice i peršin pa pospite po gljivama. Pecite u pećnici od 15 do 20 minuta.

Poslužite s rikulom prelivenom limunovim sokom i maslinovim uljem.

Recepti za fine juhe koje jačaju imunitet i odlične su za zdravlje
Recepti za fine juhe koje jačaju imunitet i odlične su za zdravlje

U urednoj kuhinji se kuha brže

Važno je i da vam kuhinja služi samo za kuhanje, ističe Jamie Oliver.

- Ako je uredna, u njoj ćete se lakše snaći nego ako je koristite kao odlagalište ključeva, računa ili igračaka. Kuhinju organizirajte tako da su vam stvari koje najčešće upotrebljavate poput lonaca, tava i kuhača nadohvat ruci dok kuhate. Tako ćete biti i deset puta brži - tvrdi Jamie. 

Prije no što počnete kuhati, odvojite minutu kako biste pročitali recept ili barem razmislili o tome što namjeravate učiniti da biste se pripremili na kuhanje. Sjetite se da se samo vježbom stiže do savršenstva. Sve će vam bolje uspjeti drugi ili treći nego prvi put, a tako je i s kuhanjem.  

Pobrinite se da u kuhinji uvijek imate osnovne namirnice. Na Jamiejevu popisu neizostavni su senf, maslinovo ulje, crveni vinski ocat i balzamički, obično, kukuruzno i brašno za kolače, šećer u prahu, smeđi šećer, kakao, tjestenina i rezanci, grah, rajčice, riža, bademi, piletina i smrznuti grašak.

Jamie Oliver savjetuje: 

  • Bolje kupite tri kvalitetna noža nego gomilu loših. Pri kupnji noževa vodite računa o tome da imaju britku i čvrstu oštricu, da su odgovarajuće težine i da dobro leže u ruci.
  • Nabavite neprianjajuću tavu te posuđe s debelim dnom.
  • Osnovni začini bez kojih ne smije biti ni jedna kuhinja su morska i kuhinjska sol, crni papar, mljeveni cimet, osušeni origano, lovor, mljeveni kumin te čili u prahu.
Kelj ima nevjerojatne zdravstvene prednosti: Pripremite ga u ovih 5 recepata
Kelj ima nevjerojatne zdravstvene prednosti: Pripremite ga u ovih 5 recepata
  • Svježi đumbir gulite žlicom, a ne nožem. Tako ćete biti brži, a nećete baciti mnogo đumbira.
  • Pazite da ne presolite jelo: ako u njemu ima slanine i sira, bit će slano samo po sebi, a jelima od povrća treba soli da ne budu bezukusna.

Slane palačinke s kukuruzom

Sastojci: 1. smjesa: mala limenka kukuruza šećerca, 3 žumanjka, šalica brašna, 1/2 šalice mlijeka (1 dl), 1/2 vrećice praška za pecivo, malo soli i šećera, 2. smjesa: 3 bjelanjka, prstohvat soli

Priprema: Posebno umutite bjelanjke s prstohvatom soli, a posebno ostale sastojke (osim kukuruza) pa pomiješajte obje smjese. Ulijevajte malo deblje krugove u tavu, kao za američke palačinke, oko promjera 10 cm, i na njih stavite kukuruz koji će sam propasti u tijesto. Okrenite ih i zapecite s druge strane. Poslužite sa slaninom. 

Tjestenina s medvjeđim lukom

Sastojci: 2 žličice sjemenki koromača, 2 suha feferona, maslinovo ulje, 4 kranjske kobasice za pečenje, 5 svežnjeva medvjeđeg luka (ili 4 režnja češnjaka s 4 svežnja špinata), 320 g tjestenine, limun, sol, malo parmezana

Fotolia

Priprema: Koromač i feferone zgnječite u mužaru. Na maslinovu ulju popržite usitnjene kobasice, dodajte koromač i čili te pržite desetak minuta. U slanoj vodi tri minute blanširajte medvjeđi luk, ocijedite i usitnite u blenderu.

Dodajte limunov sok, sol i papar te još kratko izmiksajte. Umiješajte kobasice, sve prelijte preko kuhane tjestenine, promiješajte pa pospite parmezanom, solju i paprom.

Top 10 recepta za fine kekse: Idealni su za uz kavu ili pak čaj
Top 10 recepta za fine kekse: Idealni su za uz kavu ili pak čaj

Čokoladni kolač bez pečenja

Sastojci: 200 g keksa petit, 110 g sjeckanih oraha, 110 g pistacija, 10 kandiranih trešanja, 2 smrvljene puslice od bjelanjaka, 150 g neslanog maslaca, žlica meda, 200 g tamne čokolade

Priprema: Izmrvite kekse, dodajte orahe, pistacije i trešnje te sve izmiješajte. Ostatak sastojaka stavite u zdjelu pa na pari otopite čokoladu i maslac. Smjesu pomiješajte s čokoladnom. Plastičnu posudu 20x30 cm obložite folijom tako da rubovi vire te ulijte smjesu. Stavite je u hladnjak da se stvrdne. 

Svinjetina na kineski način

Sastojci: 40 g suhih gljiva shiitake, sol, papar, 400 g svinjskih odrezaka, 2-3 mlade mrkve, paprika, 2 mlada luka, luk (200 g), češanj češnjaka, 3 žlice sojina umaka, žlica sezama

Priprema: Suhe gljive natopite u vrućoj vodi. Meso narežite na trake, posolite, popaprite i uvaljajte u sezam. Pržite na tavi minutu, dvije sa svake strane. Izvadite i stavite na toplo mjesto.

U tavu dodajte nasjeckano povrće, pirjajte pet minuta na malo ulja, začinite sojinim umakom, dodajte ocijeđene gljive i pirjajte još minutu. Poslužite s pečenim mesom i kineskim rezancima ili rižom. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje