Lifestyle

Komentari 38

Trgovački lanci plate mjericu za maline 4 kune i prodaju ih za 10

Trgovački lanci plate mjericu za maline 4 kune i prodaju ih za 10

MALINE KAO LIJEK Nikola Jukić-Sunarić (51) tegobe iz rata riješio je na imanju pokraj Velike Gorice. Kad ode u berbu svojih malina, zaboravi na vrijeme

Da mi je netko rekao prije 15 godina da ću saditi maline odgovorio bih mu da je budala, govori Nikola Jukić-Sunarić (51), vlasnik istoimenog OPG-a nedaleko od Velike Gorice.

No, danas mu nije žao. Nikola je bio je zarobljen tijekom Domovinskog rata. Godinama je, kaže, zbog toga imao psihičkih problema, a nakon odlaska u mirovinu 2010. izgradio je imanje u selu Jankeši, 20-ak minuta vožnje od Velike Gorice te mu se život sasvim promijenio.

POGLEDAJTE VIDEO: OPG kraj Ludbrega - naše patke plivaju pa su finije

- Mama mi je ostavila komad zemlje na kojem sam sve sam izgradio i pronašao mir. Kad odem u berbu malina, zaboravim na vrijeme. Osam godina nisam popio tabletu i odmaknuo sam se od onih što se žale - rekao je Nikola.

U posao s malinama ušao je slučajno. Razmijenio je sadnice čempresa za sadnice malina, a ljudi su pokazali interes za njima. OPG je osnovao 2012. godine.

- Krenuli smo s 500 sadnica, prešli na tisuću i sada smo na dvije tisuće - rekao je Nikola koji je 2013. uzeo prvi štand u trgovačkom centru jer su znali nabrati više od dvije tone malina. Posao se dobro razvijao i sad ima stalne kupce pa mu štandovi više ne trebaju.
Cijena za kilogram malina uglavnom je između 36 i 40 kuna, a na štandu doseže i 60. Mjerica od 250 grama stoji 10 kuna, a veliki trgovački lanci otkupljuju je po četiri. Mjerica od 125 grama je šest kuna, a samo ambalaža s poklopcem i podmetačem uzgajivača stoji 80 lipa. 

Svaka se mjerica prilikom punjenja važe na 265 grama jer maline kaliraju preko noći pa do jutra mjerica ima oko 253 grama što Nikola nakon deset godina iskustva u berbi može procijeniti pogledom. 

Ispričao je i kako je uzgoj malina cjelogodišnji posao. U veljači se čupa lišće, obrezuju grane i zatežu žice. Oko malina ne smije biti trave dok stabljike ne ojačaju pa s dolaskom ljepšeg vremena kreće frezanje i daljnje održavanje. Sredinom lipnja počinje berba koja traje do listopada. 

Vijek maline je osam godina, no ima onih koje tek nakon dvije godine daju prve plodove. U berbama sudjeluju supruga i dvoje djece, a katkad pomogne i rodbina. 

Uglavnom imaju stalne kupce pa maline naberu i voze na odredište. I prerađuju ih. Počeli su s džemom, a sad rade i slatkasto malinovo vino.  

- Od 60 kilograma malina napravim 40 litara desertnog vina s 14 posto alkohola. Litra je  80 kuna  - kaže Nikola. 

Priznaje kako je na početku provodio cijele dane s iskusnim uzgajivačima i učio od njih. Među malinarima, kaže, nema konkurencije. Svi se poznaju, a svaki ima svoje tržište. On je zasadio i dva reda kupina, ali za vlastite potrebe pa svake godine radi kupinovo vino. Susreće se i s puno problema na koje ne može utjecati. 

- Jedne sam godine cijeli nasad morao uništiti. Vjerojatno sam kupio bolesne voćke i agronom mi je rekao da sve povadim jer ću i druge usjeve zaraziti pa sam sljedećih godinu dana liječio zemlju - ispričao je i dodao kako su jednom “na njegove oči” led i vjetar uništili 30 posto nasada. Na čvorke se navikao.

- Mi beremo s jedne strane, oni na drugoj kljucaju bez straha - smije se.

Najčitaniji članci