Lifestyle

Komentari 11

Tri navike koje će vam pomoći da prestanete s odgađanjem alarma svakih pet minuta

Tri navike koje će vam pomoći da prestanete s odgađanjem alarma svakih pet minuta

Buđenje svako jutro pritiskom odgode alarma svakih pet minuta do posljednje moguće sekunde nije funkcionalan način kojim biste trebali započeti ulazak u novi dan

Imate nezdrav odnos s vašom budilicom? Donosimo tri savjeta koja će vam pomoći da raskinete s navikom odgađanja alarma. Buđenje svako jutro pritiskom na odgodu svakih pet minuta, do posljednje moguće sekunde, je potpuno disfunkcionalno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zapeli ste između spavanja i budnosti, ali nekako vam ne polazi za rukom da iskoristite ni jedno ni drugo - to nije način da započnete dan. Kao što terapeutkinja Claire Elmes kaže problem s drijemanjem leži u tome što kvaliteta spavanja nije dobra i stoga nam ne daje pravu vrstu sna.

Ako pokušavate pojačati svoju jutarnju rutinu, Elmes dijeli nekoliko savjeta za navike koji će vama i vašem gumbu za odgodu pomoći da zauvijek raskinete.

Rutina spavanja

Prvo, Claire preporučuje da promatrate svoju rutinu spavanja uz pomoć dnevnika, u kojem možete pratiti stvari kao što su: kada se budite, kada idete u krevet, koliko vremena provodite spavajući itd. Većini od nas treba između šest i 10 sati sna, objašnjava ona.

- Odredite koliko sna vam je potrebno, koliko sna želite, a zatim osigurajte da vam odlazak u određeno vrijeme na spavanje omogući da se probudite u željeno vrijeme - savjetuje Elmes. Također, možete zapisati stvari poput onih, što ste jeli prije spavanja, kada ste prestali gledati u ekrane... kako biste dobili bolju predodžbu o tome koje navike djeluju na vaš san, a koje ne.

Ustanite i isključite alarm

Njezin drugi savjet uključuje fizičko otežavanje odgode. 'Pobrinite se da morate izaći iz kreveta kako biste isključili alarm', kaže ona. Zvuči jednostavno, ali obično je lakše odmah se probuditi i nastaviti s jutarnjom rutinom kada već ustanemo iz kreveta.

Fotolia

Navike

Clairein treći, i najbolji, savjet je nešto što se zove 'slaganje navika', za koje smatra da su odlične za ulazak u nove rutine. 'Razmislite što biste prvo željeli napraviti kad ustanete', kaže. Neki idu na WC, neki se oblače, neki doručkuju, neki piju kavu ili čaj. Pronađite svoju 'naviku sljedećeg koraka' i odmah pređite na nju. Kada je u pitanju funkcioniranje slaganja navika, Daniela Mercado Beivide, doktorica znanosti, savjetuje da odaberete aktivnost koju već obavljate automatski bez razmišljanja, a zatim dodajte novu radnju koju želite početi uključivati ​​u svoju rutinu, prenosi Metro.

- Započnite s malim radnjama koje vam se čine dovoljno lakima za obavljanje na dnevnoj bazi, a zatim napredujte - dodala je. Daniela je također savjetovala da odaberete stvari koje će vam pružiti dobar osjećaj - na primjer, umjesto da posegnete za gumbom za odgodu kada čujete svoj alarm, možda bi vas stjecanje navike da idete ravno na svoju omiljenu hranu za doručak izmamilo iz kreveta. 'U konačnici jedina osoba zadužena za odluku hoćete li se vratiti u krevet ili ne, ste vi', zaključuje Claire.

Najčitaniji članci