Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

U umak od gljiva idu kadulja i ružmarin, a tu je i jednostavan recept za domaću tjesteninu

U umak od gljiva idu kadulja i ružmarin, a tu je i jednostavan recept za domaću tjesteninu

Ako sami berete gljive odrežite stapku pri zemlji da iznad tla ostane njen komadić. Oko njega će se razviti micelij za nove gljive. Priroda se jednostavno obnavlja, ako je do kraja ne iscrpite

VIDEO

Ova je jesne, pa sve do sredine studenog bila idealna za rast gljiva. Izmjenjivanje visokih temperatura i kiše, pa nagla kratkotrajna zahlađenja bili su idealni da se probude miceliji svih mogućih vrsta gljiva pod naslagama otpalog lišća i vlažne zemlje. Gljive su nicale iz tla, što no se kaže, ali stvarno poslije svake kiše.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Šarena tjestenina 00:43

Moji prijatelji brali su ih na najistočnijem dijelu Cresa, na Punti križa gdje se šumarci stoljetnog hrasta crnike (česmine ili česvine, tj. mediteranskog hrasta) izmjenjuju s pašnjacima. (Uopće taj je dio Cresa po mnogo čemu je čudo prirode prelijepih krajobraza, nadomak mora.) Ovdje je izgleda idealno tlo za vrlo nježne i jako cijenjen lisičarke.

Kuglof s jabukama i konjakom
Kuglof s jabukama i konjakom

O nutricionističkoj vrijednosti jestivih gljiva uopće, o njihovom delikatnom teku, različitom od svih drugih jela koje uobičajeno kuhamo ne treba previše „trošiti riječi“. Kroz povijest gljive su opjevali mnogi bonkulovići, a možda najpoznatiji od njih Gabius Apicius spjevao im je sasvim nesvakidašnju odu koja u interpretaciji izvanrednog romana „Epitaf carskog gumana“ Veljka Barbijerija dobiva i političku i tragičnu konotaciju. Dakako da lisičarke za ovaj jednostavan i za spravljanje nimalo zahtjevan recept možete zamijeniti bilo kojom šumskom gljivom, pa i onom uzgajanom koja vam je uvijek na dohvat ruke.

Ako sami berete gljive odrežite stapku pri zemlji da iznad tla ostane njen komadić. Oko njega će se razviti micelij za nove gljive. Priroda se jednostavno obnavlja, ako je do kraja ne iscrpite.

Uz ovaj recept za umak od gljiva nagovaram vas da sami spravite i tjesteninu. Iz nepoznatih razloga većina se boji zamijesiti tijesto za domaću tjesteninu. Potpuno krivo jer je to jednostavno da ne može jednostavnije biti, pa vam je strah potpuno izlišan. Evo kako to ide prvo s paštom, a o onda s gljivama za jako fino i izdašno jelo koje će svi voljeti.

Recept za tjesteninu s gljivama

Tjestenina

Uspite dvije šalice brašna U posudu miksera. Umiješajte u zdjelici tri jaja, malo posolite, dodajte malo maslinovog ulja i razmutite. Dodajte u brašno. Uključite mikser na minutu, dvije. Ako se masa prima za stranice posude dodajte malo brašna, ali ne previše da se masa ne stvrdne, no i tada možete umiješati dobro tijesto za paštu ako dodate malo vode.

Masu pritisnite nekoliko puta rukama na pobrašnjenoj dasci, formirajte nepravilnu kuglu pa je umotajte u prozirnu foliju i pustiti da odstoji jedan sat.

Ako imate mašina za pravljenje tjestenina postupnu istanjite komad tijesta od debljine 1 do 7 (potonja sasvim istanji tijesto. Na mašini odaberite formu koju želite (za naš slučaj papardele). Jednako tako tijesto možete istanjiti valjalom (oklagijom), pa ga u formu papardele narezati nožem.

Tjesteninu skuhajte u vreloj vodi, koju posolite kad uzvrije. Sačuvajte malo vode od kuhanja, možda će vam trebat za podlijevanje na kraju, ako vam se jelo učini pre suhim. Dok se tjestenina kuha spravite brzi umak od gljiva.

Gljive

Očistite gljive (dvadesetak deka će biti dovoljno za dvije osobe). Na tavi na malo maslinova ulja, kratko pirjajte pola glavice luka (ili još bolje škalonju, tj. ljutiku) i češnjak (2,3 režnja narezan na tanke ploške ili samo cijele režnjeve pritisnut dlanom).Češnjak možete i izvaditi ili ostaviti. Možete toć od gljiva spraviti samo s lukom ili samo s češnjakom. Kako vam drago.

Ukusna pašteta od bakalara je idealan doručak ili međuobrok
Ukusna pašteta od bakalara je idealan doručak ili međuobrok

Dodajte par listića kadulje, grančicu ružmarina i malo peperončina. U sve dodajte malo povrtnog temeljca (ili vode od kuhanja tjestenine). Kad gljive uvenu pomiješajte ih s tjesteninom. (Pazite da ne prekuhate gljive. Pretvaraju se u sluzavo „blato“!)

Na tjesteninu dodajte obilato narezanog peršina. Stavite je na tanjur, pa je prelijte umakom od gljiva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...