Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Vodič kroz vrt: Naučite sve o uzgoju začinskog bilja u kući

Vodič kroz vrt: Naučite sve o uzgoju začinskog bilja u kući
1

Svježe začinsko bilje ima intenzivniji okus od sušenog i uvijek je pri ruci. Nakon presađivanja ga treba pšar dana dobro zalijevati i držati u sjeni dok se ne ukorijene

VIDEO

Začine mogu lako uzgojiti i početnici - važno im je samo osigurati dovoljno vode i sunčeve svjetlosti. U većem loncu ili žardinijeri možete kombinirati različite začine. Ipak, metvicu i matičnjak bolje je odvojiti od drugih jer se brzo šire na štetu drugih biljaka. Uz pravilnu njegu mogu rasti godinama. 

Višegodišnja biljka je i majčina dušica - iskušajte sortu koja miriše na limun (citriodorus). Sijete li peršin, birajte lisnate sorte. U plastičnim lončićima, koji se mogu nabaviti u trgovačkim centrima, najčešće raste više mladih biljaka. Možete ih oprezno presaditi u više lončića, tako da imaju dovoljno mjesta da narastu. 

Nakon presađivanja treba ih nekoliko dana dobro zalijevati i držati u sjeni dok se dobro ne ukorijene. Ta je metoda prikladna za mažuran, origano i bosiljak, ali možete ih uzgojiti i iz sjemena.

Savjeti za sadnju i održavanje začinskog bilja

  • Većini bilja odgovara propusno tlo, pa ga je najbolje saditi u mješavinu od tri dijela komposta i dijela pijeska.
  • Začinsko bilje ima vrlo sitno sjeme koje klija na svjetlosti - treba ga pokriti vrlo tankim slojem zemlje.
  • Začinima će na sunčanom položaju razviti najbolju aromu. No metvici i matičnjaku odgovara i sjena.

Vlasac

Bliski je srodnik luka, no jede se samo njegovo aromatično lišće. Bolje uspijeva u posudama nego u vrtu, gdje ga može zagušiti korov. Može ga se razmnožavati iz sjemena ili dijeljenjem korijena. Nakon što odrežete lišće, potjerat će novo. Prezimljava u kući.  

Ružmarin

Ružmarin će najbolje uspijevati ako nabavite kvalitetnu sadnicu i presadite je u veliku posudu. Treba prezimiti u zatvorenom. Može se razmnožavati i reznicama - odreže se zdrava grančica, umoči u med ili prašak za ukorjenjivanje te zabode u zemlju.

Bosiljak

Svake godine treba se iznova sijati, najbolje uz rajčice jer ih štiti od bolesti. Za jelo trgajte mlade vrhove - tako ćete potaknuti bujniji rast te spriječiti da prerano procvate i izgubi okus. Ljubičasti će najlakše podnijeti sjenu ili uzgoj u zatvorenom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa