Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Zašto se parovi toliko često svađaju oko kućanskih poslova?

Zašto se parovi toliko često svađaju oko kućanskih poslova?

Kad se Chloe i Sydney svađaju, zvuči kao da se prepiru oko toga tko bi trebao obavljati kućanske poslove. Ali doista, iza izrečenih riječi, oboje se pitaju se je li onom drugom stalo do njih

VIDEO

Frances Patton je stručnjakinja za veze koja je u ovom članku na primjeru jednog para jasno objasnila zašto se ljudi svađaju oko kućanskih poslova te što su pravi uzorci tih svađa.

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto se parovi svađaju

Pokretanje videa...

01:01

Podjela kućanskih poslova i kućanskih poslova je teška. Ako ste tipičan par koji se bori s ovim problemom, jedno od vas se može osjećati kao da radi više od partnera, dok drugi smatra da partner ulaže premalo truda. 

Primjerice, Sydney i Chloe razgovarali su oko podjele kućanskih poslova. 

Chloe obavlja većinu kućanskih poslova i skuplja iz škole njihovu šestogodišnju kćer Brittany. Sydney vikendom obavlja poslove u dvorištu i oko kuće. 

Kad se parovi posvađaju oko politike: Ti ne bi bio predstavnik stanara u zgradi od dva stana
Kad se parovi posvađaju oko politike: Ti ne bi bio predstavnik stanara u zgradi od dva stana

Ispada da Chloe obavlja više svakodnevnog posla u kući od Sydneya. Međutim, Sydney ima duže radno vrijeme i radi stresniji posao.  Do prije nekoliko mjeseci slagali su se da je podjela posla kod kuće pravedna.

Chloe je zamolila Sydneyja da joj pomogne nasjeckati povrće za večeru. Umjesto zajedničkog rada, posvađali su se - oko sjeckanja povrća. 

Sydney je bio bijesan što ga je Chloe pokušala 'iskoristiti' na kraju iscrpljujućeg radnog dana, dok Chloe nije mogla vjerovati da Sydney neće odgoditi igranje videoigrice kako bi joj malo pomogao. Njihova savršena podjela posla više nije funkcionirala. 

Da bi razumjeli zašto je njihova podjela posla prestala funkcionirati treba ući u srž problema i malo detaljnije pogledati što se dogodilo te večeri kad je nastupila svađa oko sjeckanja povrća.

Nije iznenađujuće što se njihovi argumenti zapravo nisu odnosili na kućanske poslove niti na podjeli poslova. Stvarni problem se nalazio ispod površine. 

Chloe je bila pod stresom i frustrirana. Imala je loš dan na poslu, a Brittney je bila loše volje i već je dugo kukala. Izmorena i uznemirena, Chloe je zaboravila nasjeckati povrće, što je značilo da ni večera neće biti na vrijeme. 

Pet načina na koje se muškarci drugačije 'nose' s emocijama
Pet načina na koje se muškarci drugačije 'nose' s emocijama

Prvo što je vidjela na Sydneyevom licu kad se vratio kući bio je njegov ljutit izraz lica. U prsima je osjetila tu poznatu napetost. Opet je bio loše volje. Osjećala se usamljeno.

U tom trenutku više od svega je željela osjetiti Sydneyevu podršku. Njegova pomoć bi joj puno značila jer bi joj smanjila tjeskobu koju je osjećala. 

- Daj nasjeckaj ovo povrće - rekla je.

S druge strane, Sydney je bio na drugoj valnoj duljini. Njegov dan je bio neobično stresan, čak i za njegovu vrstu posla. Bio je bijesan na svog šefa, iziritiran suradnicima i klijenti su ga iscrpili. Htio je samo zaboraviti taj dan i opustiti se.

Sydney se očajnički trebao odmoriti i napuniti baterije znajući da je Chloe dovoljno stalo do njega da ga u tom trenu ostavi na miru da se opusti.

Kad je Chloe rekla: 'Daj nasjeckaj ovo povrće' Sidney je to ovako interpretirao: 'Nije me briga koliko ti je danas bilo teško i koliko se mučiš da bi zaradio novac za ovu obitelj. Zagorčat ću ti život ako mi ne pomogneš s mojim dijelom posla u kući'.

U ovom trenu oboje imaju osjećaj da je podjela kućanskih posla nepravedna i da oni rade puno više od svojeg partnera.

Nikad se ne radi samo o 'poslovima'. Za Chloe poslovi znače ljubav. Obavlja svoje poslove po kući jer voli svoju obitelj.

13 znakova koji ukazuju da je vaša veza osuđena na propast
13 znakova koji ukazuju da je vaša veza osuđena na propast

Kad Sydney preuzme i napravi nešto što inače radi Chloe, ona osjeća da je Sydney svjestan koliko je pod stresom i da mu je dovoljno stalo da dio njezinog tereta preuzme na sebe. Kad joj ne želi pomoći, Chloe se osjeća usamljeno i nevoljeno. 

Za Sydneyja kućanski poslovi znače podršku. Obavlja svoje zadatke jer želi uzdržavati obitelj. Kad se vrati doma u čistu kuhinju i na spremnu večeru osjeća da ga Chloe podržava i cijeni njegov trud. Kad se vrati kući i zatekne ju kako se žali i zahtijeva da još više radi osjeća se usamljeno i bez njezine podrške.

Kad se Chloe i Sydney svađaju, zvuči kao da se prepiru oko toga tko bi trebao obavljati kućanske poslove. Ali doista, iza izrečenih riječi, oboje se pitaju se je li onom drugom stalo do njih.

Navike vješanja ručnika

Zbog toga, podjelu kućanskih poslova oboje na kraju smatraju nepravednom. 

U romantičnim vezama ne radi se o pravdi, već o ljubavi i brizi.

Zamislite napete poslovne pregovore oko konferencijskog stola. Svaka strana zahtijeva svoju prednost, odbijajući popustiti sve dok se napokon ne postigne kompromis s kojim nitko nije u potpunosti zadovoljan.

Nijedna strana nije sretna i sumnjičavo se promatraju kako bi se pobrinuli da druga održi svoj kraj dogovora.

Najveće svađalice Zodijaka: Bik se raspravlja, Škorpion 'bocka'
Najveće svađalice Zodijaka: Bik se raspravlja, Škorpion 'bocka'

Tako izgleda i vaša romantična veza? Nitko neće učiniti nešto iz ljubavi za partnera za kojeg ima osjećaj da gleda samo svoju korist.  Umjesto toga, ako se želite biti sretni u vezi, vaš stav o podjeli poslova mora biti više usmjeren na davanje i ljubav nego na pravednost. 

Sydney i Chloe su naučili ovu lekciju. Odlučili su se usredotočiti na pokazivanje ljubavi i podrške jedan drugome te pružanje pomoći kad je potrebna. 

Još uvijek su imali isti dogovor o podjeli rada, ali uz neke promjene.

Ako uzmemo gore navedenu situaciju iz primjera i uzmemo u obzir sve greške koje su napravili, kad bi se situacija ponovila u kojoj bi oni oboje bili svjesni svojih i tuđih osjećaja - do svađe ne bi došlo. 

Sydney bi nakon posla ušao u kuhinju i poljubio i pozdravio Chloe dok ona priprema večeru. 

Primijetio bi da Brittany plače i kuka za kuhinjskim stolom, pa bi se pozabavio njezinim ponašanjem i pomogao joj u rješavanju matematičkog problema koji je trebala riješiti za zadaću.

Rastresena Chloe zamolila bi Sydneyja da joj pomogne s povrćem, što bi on napravio brže od nje. Nakon toga bi se sjeli večerati u miru, jer je Chloe malo odahnula, kćer riješila svoj problem, a Sydney, iako još uvijek umoran, sretan što ima ugodnu i finu večeru. 

Nakon večere, Chloe je predložila Sydneyu da ode igrati svoju videoigru. Sydney bi ponudu prihvatio sretan što ga toliko voli da ga 'tjera' da radi nešto u čemu uživa i opušta se, piše Your Tango. Kasnije te večeri osjećao bi se odmornijim nego što je to bio dugo vremena.

Ne šutite: Od pasivca ćete se zbog toga pretvoriti u agresivca
Ne šutite: Od pasivca ćete se zbog toga pretvoriti u agresivca

Ovaj primjer nije fer situacija, posebno za Sydneyja. Chloe te večeri nije uzvratila uslugu. No,puno je spremnija omogućiti mu više vremena za njegove videoigre i vrijeme opuštanja.

Rezultat je sretnija, mirnija obitelj.

Podijelite poslove, a zatim pokažite partneru da vam je stalo preuzimajući kad treba i dio partnerovog posla kako biste mu pružili vrijeme za odmor ili bilo što drugo.

Jedan od razloga zašto je podjela rada rijetko kad poštena je taj što potrebe za povezanošću i osjećajem ljubavi ostaju nezadovoljene.

Čak i ako ste vas dvoje savršeno podijelili kućanske poslove, bit ćete nesretni ako vam trenutno treba pomoć, ljubav ili podrška, a vaš partner ju nije spreman pružiti. 

Dakle, započnite dogovor o tome kako ćete podijeliti posao. Neka to bude pošteno i napravite svoj dio. Ali, ponekad je potrebno uskočiti partneru i time pokazati ljubav i i volju pomoći. Ipak, u vezi ste 'na duge staze', a briga za partnera je veliki dio emotivno uspješne veze. I da, ponekad ćete se osjećati kao da dajete više od partnera, ali u vezi u kojoj se partneri vole, to se kad-tad izjednači. 

Ovako ulažete u dugotrajnu, sretnu i mirnu vezu. A to znači da je ponekad potrebno uskočit bez računanja tko što više radi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'