Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Život vam je kaos? 8 znakova koji pokazuju da ste anksiozni

Neodlučni ste i sto godina vam treba da se 'bacite' u nešto? A kad ste već krenuli, um su vam 'zaposjele' negativne misli? Bježite li od druženja i ostalih nepoznatih situacija?

Foto: Thinkstock
15 komentara

Osjećati se povremeno anksiozno ili patiti od anksioznosti dvije su vrlo različite stvari. Prvo predstavlja svakodnevne brige, dok drugo stanje počinje s razmišljanjem ili osjećajem koji će postati vaše cjelodnevno raspoloženje, stišćući vas i gušeći, ponekad i s fizičkim simptomima poput lupanja srca, znojenja...

- Anksioznost je normalan dio života. Međutim, kad vaša anksioznost proširi na sve aspekte života, a ne samo na trenutnu situaciju koja ju izaziva, vjerojatno patite od anksioznog poremećaja - kaže dr. Crystal Lee, psihologinja s privatnom praksom.

Generalizirani anksiozni poremećaj nije jedini anksiozni poremećaj koji ćete iskusiti. Možda će vas uhvatiti poneki panični napadaj, odnosno iznenadni i intenzivni strah koji dolazi i odlazi u roku od nekoliko minuta, ili raznorazne fobije (intenzivan strah od određene stvari, poput pauka ili zatvorenih prostora). Ali svi anksiozni poremećaji imaju jednu zajedničku stvar - anksioznost je stalna i ometa vaš svakodnevni život. I vi zato trebate liječenje. 

Sljedećih osam znakova mogu vam otkriti jesu li vaši anksiozni "napadi" samo trenutna "inspiracija" ili je riječ o anksioznom poremećaju. 


1. Anksiozne misli ne nestaju

Ako imate anksiozni poremećaj skloni ste se jako brzo uznemiriti u situacijama koje prijatelji, kolege ili obitelj shvaćaju kao normalne ili one u kojima će se malo zabrinuti, kaže Lee. Kao, primjerice, tijekom godišnjeg obiteljskog okupljanja.

- Vaša anksioznost je dugotrajna i uporna i čini se da se nikad neće "raspršiti". Kad anksioznost počne utjecati na vaš svakodnevni život i sposobnost da živite ispunjen život, to postaje problem - govori psihologinja. 

ČUVAJTE ZDRAVLJE Pijete kavu natašte? Evo što se događa u vašem organizmu...

2. Tjeskoba vam je povezana s drugim simptomima

- Anksiozan poremećaj često se može manifestirati kroz mišićnu bol, nemir i umor - kaže psiholog David H. Barlow. Nemojte se iznenaditi ako i vi osjetite probavne smetnje. Anksiozni poremećaji mogu dovesti do uznemirenog probavnog sustava, što uključuje proljev, grčeve i žgaravicu. Vaše tijelo je uvijek u povišenom stanju anksioznosti, a veza crijeva i uma je vrlo jaka. 

3. Ne možete se usredotočiti

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Nije rijetkost da se poremećaj zamijeni s poremećajem hiperaktivnosti, odnosno ADHD-om. To je zbog toga što se pojedinci s anksioznim poremećajem često teško fokusiraju

- Neprestano ste "u svojoj glavi" i ometaju vas sve negativnosti i vaše opsesije koje tamo lutaju - dodaje psihologinja. Za nekoga sa strane to može izgledati kao da imate ADHD.

4. Brinete se zato što se brinete

Mnogi anksiozni poremećaji pokreću specifične brige. Primjerice, može vas zabrinuti nešto nepoznato, poput onoga što vam donosi budućnost, a ako patite i od fobije ona bi vas odmah mogla natjerati da se bojite - pauka koji se spušta pred vama.

- Anksiozni poremećaj također može biti anksioznost zbog anksioznosti - kaže dr. Lee. Zvuči iscrpljujuće, ali za one s anksioznim poremećajima, zabrinutost može postati ciklična i dovesti do još više briga.

NE SLUŽE NIČEMU Riješite se nereda: Pobacajte iz kuće ovih 60 stvari i uživajte

5. Bojite se da ćete donijeti pogrešnu odluku

Anksiozni poremećaj čine vas neodlučnim jer se bojite da ćete, bilo što odaberete, napraviti pogrešan izbor. Padate u beskrajnu jamu briga dok razmišljate o svim beskonačnim mogućnostima i rezultatima svojih odluka, a ta briga može biti paralizirajuća, kaže psihologinja. 

6. Sve stvari želite izbjeći

Foto: Dreamstime

Nije rijetkost da ljudi s anksioznim poremećajem izbjegavaju neke određene situacije bez obzira što su važne - samo kako bi "ugušili" prekomjernu nervozu, kaže dr. Barlow.

Psihologinja Lee pak ističe da i to izbjegavanje dovodi i do anksioznih poremećaja. 

- Oslobađanje i bijeg iz stanja koje izaziva anksioznost pojačava tjeskobu - kaže ona. Umjesto toga, trebali biste naučiti prihvaćati to i nositi se s tjeskobom. Tjeskoba će samo tako oslabiti.

7. Smatrate da je nemoguće da nešto odgodite

Anksioznost vaše misli goni toliko brzo da ni ne pomišljate da nekad uzmete predah i sklopite oči na kratko. Prema Američkom udruženju za anksioznost i depresiju određena razina poremećaja spavanja prisutna je u gotovo svim psihijatrijskim poremećajima, uključujući i one anksiozne poremećaje.

ZA VIŠE MJESTA U ORMARU Složite kao profi košulje, plahte s gumicom, navlake za poplun

8. Čašu vam je uvijek napola prazna

- Nije rijetkost da vas anksiozni poremećaji liše bilo kakvog optimizma ili nade za budućnost - kaže Lee. Kao rezultat, dodaje, dok razmišljate o rezultatu vaših odluka, često ćete doći do zaključka da će to biti sr***e". Budućnost vam može izgledati kao sumorna i beznadna. Osjećate da ništa ne možete kontrolirati. 

Pa što učiniti ako mislite da imate anksiozni poremećaj?

Foto: Dreamstime

Prije svega provjerite jesu li simptomi anksioznosti, poput umora ili nelagode, uzrok drugih zdravstvenih stanja. Ali jednom kad postavite dijagnozu, najbolje je potražiti stručnu pomoć, slažu se stručnjaci. 

San, zdrava prehrana i fizička aktivnost mogu pomoći u ublažavanju simptoma anksioznosti. Liječenje anksioznih poremećaja može također uključivati ​​kognitivno bihevioralnu terapiju, možda čak i lijekove. Postoje dvije vrste lijekova koji se koriste za liječenje anksioznosti: antidepresivi i lijekovi protiv anksioznosti. Antidepresivi su namijenjeni dugotrajnijem tretiranju anksioznosti, dok su lijekovi protiv tjeskobe kratkoročni način ublažavanja fizičkih simptoma poput napetosti mišića ili drhtanja.

- Da, anksioznost je mentalno stanje koje može biti poprilično iscrpljujuće, ali uz ispravno ophođenje, pojedinac može živjeti vrlo ispunjen život - zaključuje dr. Lee.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

SLOMIO SE PRED KAMERAMA: Princ Harry plakao zbog Meghan, nije mogao izdržati

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message