Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 14

Špiček otkriva najbolje trikove za pripremu vrhunskog roštilja!

Powered by SPAR

Špiček otkriva najbolje trikove za pripremu vrhunskog roštilja!
1

Sezona je roštiljanja i mnogi od nas jedva čekaju vikende da bace nešto mesa i povrća na žar. Kako bi naše nepce uvijek uživalo u najboljem roštilju, poneki savjet dao nam je "grill majstor" Tomislav Špiček

Sunčani dani napokon su pred nama, a to znači da su vikendi rezervirani za druženje s obitelji i prijateljima uz roštilj. Međutim, iako se čini vrlo jednostavnim, priprema mesa na roštilju ipak zahtijeva određenu dozu koncentracije i vještine. Za savršeno meso s grilla kojim ćete zadiviti sve prisutne nije dovoljno samo začiniti meso, baciti ga na vatru i "paziti ga" uz čašu piva u ruci. Zato smo za savjet o pripremi mesa i samom roštiljanju pitali Tomislava Špičeka, koji je s nama podijelio svoje grill tajne.

Savršena marinada

Sigurno ste već čuli onaj savjet da meso u marinadi općenito mora odstajati nekoliko sati, a najbolje preko noći. Kod mesa za roštilj ovo pravilo da mora odstajati preko noći obavezno ispoštujte želite li da bude sočno i da zadrži sve okuse iz marinade. Međutim, marinada se razlikuje ovisno o mesu koje pripremate, a Špiček nam je otkrio koja najbolje odgovara pojedinoj vrsti mesa. Tako za piletinu preporučuje marinadu od sezamova ulja; za pileći file konkretno koristi sol, papar i crvenu slatku papriku, dok u marinadu za krilca, batak i zabatak stavlja još i timijan, mažuran te origano. 

- Svinjetina se marinira u biljnom ulju uz dodatak soli, papra, češnjaka i vlasca, dok teletinu, junetinu i govedinu treba samo posoliti, a tek nakon pečenja na grillu dodati maslinovo ulje ili maslac te dobro popapriti mlincem za papar - ističe Špiček. Pripremate li morsku ribu na roštilju, dovoljno ju je samo posoliti netom prije pečenja te na kraju politi maslinovim uljem, dok riječna riba može ići u marinadu od soli, papra, češnjaka i biljnog ulja. 

Jačina vatre je ključna

Naravno, neizostavno su meso s roštilja ćevapi i pljeskavice, koji nas nerijetko razočaraju jer budu "suhi". Razlog je tomu što ih najčešće predugo pečemo, pa oni izgube svu sočnost. - Tajna je dobrih ćevapa dobra vatra i dovoljno masnoće u mesu, a treba paziti i da ih ne prepečete. Kad mislite da ćevapima treba još malo vremena da se speku, skinite ih s vatre - objašnjava Špiček. 

Osim ćevapa, i ostalo se meso mora peći na odgovarajućoj vatri. Primjerice, piletina s kostima treba se peći na laganijoj vatri da ne bi ostala krvava oko kosti, dok se otkoštena piletina treba peći na malo jačoj vatri kako bi se zaista ispekla, a ne skuhala, saznajemo od Špičeka. - Za crveno meso vatra također treba biti jaka kako bi se postigla Maillardova reakcija (spajanje šećera i bjelančevina) koja će učiniti meso puno ukusnijim, ali pritom morate paziti na to da vam meso ne zagori - objašnjava naš sugovornik te dodaje da ovisno o debljini odrezaka morate regulirati i jačinu vatre koja ne bi smjela prijeći 170-180 stupnjeva. 

- Najveća greška koju ljudi rade pri roštiljanju je preslaba vatra. Najgora stvar koju možete napraviti jest da vam se meso počne dinstati na roštilju, bio on plinski ili na ugljen. Ako se to već dogodi, skinite meso s roštilja i pričekajte da se dobro ugrije prije nego što nastavite s pečenjem - ističe Špiček. 

Jedinstven okus dima

Ono što vjerojatno zanima svakog ljubitelja mesa i ribe s roštilja jest kako postići onaj savršen okus dima. Na klasičnom roštilju taj okus nije teško postići, ali kako ga dobiti ako imate električni ili plinski roštilj? Čini se da je tajna u dasci za dimljenje. - Prednost dasaka za dimljenje jest ta da ćete kod namirnica postići puno intenzivniji okus dima - otkriva nam Špiček, a kako je koristiti pogledajte u videu:

Pokretanje videa...

Daska za dimljenje 02:15

Ako želite impresionirati obitelj ili ekipu na sljedećem nedjeljnom roštilju, poslušajte ove savjete i vaš će roštilj biti tema gastro razgovora još dugo nakon što se žar ugasi! 

Powered by SPAR

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija