Obavijesti

News

Komentari 21

21 dan u životu Lovre K: Moćni ministar postao Plenkijev uteg

21 dan u životu Lovre K: Moćni ministar postao Plenkijev uteg
1

Napokon je došao kraj višetjednoj političkoj, financijskoj i moralnoj drami koja je uključivala ministra uprave, njegovu obitelj, iznimno sumnjive prenamjene zemljišta i hobotnicu offshore tvrtki.

VIDEO

Lovro Kuščević napokon je dao ostavku, a Plenković ju je prihvatio. Čekalo se to tjednima, čak i mjesecima. 

Serija političkih i financijskih skandala zakotrljala se Telegramovim otkrićem kako ministar uprave 11 godina nije upisao svoju vilu s bazenom u katastar. I to kakvu kuću. Kuščevićeva vila u Nerežišću iznajmljuje se za preko 16 tisuća kuna tjedno, a ako je suditi po Bookingu, rasprodana je gotovo cijelo ljeto. Što se katastra tiče, peterosobna vila i dan danas je zavedena kao pašnjak. Ironija cijele situacije je bila u tome što je Lovro samo deset dana ranije svečano predstavljao Katastar.hr, novi portal Državne uprave, koji je, kako je Lovro prigodno rekao, "potvrdio smjer ove Vlade, a to je digitalizacija javnih usluga, transparentnost i učinkovitost".

Pokretanje videa...

01:42

Rent-a-pašnjak

Taj njegov rent-a-pašnjak godinama se čudesno smanjivao. Od 2011. do 2016., imao je površinu od tisuću kvadrata i vrijedio je 7 milijuna kuna. Kad je Lovro sjeo u ministarsku fotelju, u kartici je vili smanjio veličinu na 952 kvadrata pa je u 2017. opisao kao nekretninu od 350 kvadrata. U međuvremenu je izgubila i na vrijednosti jer je ministar u kartici donedavno cijenio 6 milijuna kuna, da bi je naposljetku, kako su otkrila 24sata, u nedavno objavljenoj posljednjoj kartici procijenio na 4,5 milijuna.

Možda bi sve ostalo na razini drskog nemara da bivši ministar graditeljstva i sada bivši ministar uprave nije izjavio kako mu nije moguće sve to pratiti jer, hvala Bogu, ima puno nekretnina. 

Već sljedećeg dana nakon otkrića milijunskog pašnjaka, Telegram je otkrio kako Kuščević točno preko puta njega ima još jednu kuću i nadstrešnicu upitne legalnosti. I one se vode kao pašnjak, a zapravo se radi o građevini koju je bezbrižno podignuo u negrađevinskoj zoni. Kako bi legalizirao ovu kuću, Kuščević je morao izmijeniti cijeli prostorni plan. Naime, da bi izbjegao zapreku u vidu negrađevinske zone, ministar je zatražio dozvolu za gradnju štale, koja je dopuštena na poljoprivrednom zemljištu. Kad je štala napokon zgotovljena, općina je donijela novi prostorni plan koji mu je omogućio prenamjenu u kuću.

Pokretanje videa...

01:14
Vilu predstavljao kao pašnjak, mijenjao prostorne planove...
Vilu predstavljao kao pašnjak, mijenjao prostorne planove...

Od gaća i čarapa do vila i milijuna

Kuščevićev otac tada je zavapio kako pola Brača ima više nego njegov sin i ponudio urnebesno objašnjenje o Lovrinom meteorskom uspjehu. Novinarima 24sata opisivao je poslovni duh svog sina anegdotama o mućkanju maslinovog ulja i prodaji gaća na splitskoj tržnici. Lovro je odbijao optužbe, govoreći da se radi o montažama i lažnim dokumentima. Tvrdio je da je zapravo želio uzgajati kuniće i kokoši, od kojih su mu najdraže hrvatice. Javnost se neizmjerno zabavljala kotrljajućim skandalima, a nova afera s prenamjenom zemljišta ni Plenkoviću se nije činila ozbiljnom. 

Očajni otac brani sina ministra: 'Pola Brača ima više nego on!'
Očajni otac brani sina ministra: 'Pola Brača ima više nego on!'

- Cijeli krimen se svodi na to da dvije nekretnine koje ima je propustio upisati u katastar - tvrdio je premijer, ne shvaćajući da će ovo otkriće biti samo uvod u puno ozbiljniji nered koji će na kraju Kuščevića koštati fotelje.

U međuvremenu Telegram i Jutarnji su objavili kako je Kuščević 2010. kao privatna osoba otkupio poslovne prostore svoje bivše tvrtke Kuščević d.o.o. Firma je kasnije otišla u stečaj, a dužnici se nisu imali iz čega naplatiti jer tvrtka nije imala dovoljno imovine. Telegram je opisao i slučaj bračnog para iz Splita koji je tri godine prije stečaja naručio i platio kuhinju, no Kuščevići im je nikad nisu isporučili ni vratili novac.

Kuščević je za 24sata otkrio kako je te prostore platio 1.044.855,00 kuna, pola milijuna jeftinije nego što ga je ona platila, i kasnije ih prodao za 301.000 eura. Njegov otac kaže kako mu je to bio najbolji poslovni potez.

Kuščević je sam od svoje firme otkupio prostor za milijun kuna
Kuščević je sam od svoje firme otkupio prostor za milijun kuna

Nove tri vile

24sata zatim otkrivaju kako se sto pedeset metara od vile Lovre Kuščevića, one koju iznajmljuje turistima i koja se u katastru još vodi kao pašnjak, upravo gradi kompleks luksuznih vila s bazenima. I to na zemljištu čija je vlasnica donedavno bila Lovrina žena, Zorana Kuščević. Ona je prije više od 10 godina iznimno jeftino kupovala zemljišta u njegovim rodnim Nerežišćima dok je suprug Lovro bio načelnik te općine. Za kupnju 4519 četvornih metara potrošila je ukupno tek 60.000 kuna. Jedan pašnjak je platila zanemarivih 10.000 kuna. Sad je manje od pola tog zemljišta prodala za 1,5 milijuna kuna, a još joj je ostalo građevinsko zemljište vrijedno 1,3 milijuna kuna.

Kupio pašnjake za 60.000 kn, prodao ih za 1,4 milijuna kuna
Kupio pašnjake za 60.000 kn, prodao ih za 1,4 milijuna kuna

To se ne bi dogodilo da općina Nerežišća, na čijem čelu je bio njen suprug Lovro, nije promijenila prostorni plan. I zemljišta koja je kupila supruga Zorana od pašnjaka su, na kojima nije dopuštena gradnja, postale vrijedne građevinske parcele, čime si je obitelj priskrbila 2,8 milijuna kuna.

Nakon prenamjene zemljišta u 2011., supruga Zorana 2017. godine vadi rješenja o gradnji tri luksuzne vile s bazenima na dijelu zemljišta. Gotovo u isto vrijeme njihovi obiteljski prijatelji Marija i Martin Jozić iz Gunje osnivaju novu tvrtku, Gold gradnja, kojoj je na čelu Marija Jozić. Zorana Kuščević zatim radi preparcelizaciju i svaka planirana vila dobiva svoju parcelu. Ukupno tri takve parcele za tri vile površine 1951 četvorni metar prodaju lani tvrtki Gold gradnja. Iz ugovora je vidljivo da je partnerstvo dvije obitelji planirano od početka, jer su predugovori sklopljeni kad je Zorana krenula vaditi dozvole.

Ovo je novi Kuščevićev 'zlatni pašnjak'. Na njemu niču tri vile
Ovo je novi Kuščevićev 'zlatni pašnjak'. Na njemu niču tri vile

Gold gradnja je imala lani nevjerojatnih četiri kune prihoda, tek su osnovani, pa se ne radi o nekoj respektabilnoj tvrtki. Ipak, ugovorili su kupnju 1951 kvadrat za 200.000 eura ili 1,5 milijuna kuna. Deset tisuća eura su dali predujma, a ostatak od 190.000 eura platit će u roku od pet godina. Zorana je kao osiguranje upisala hipoteku na jednu vilu. Vile udaljene 150 metara od kuće Kuščevićevih već su u visokoj fazi gradnje. Gradi ih tvrtka Bau gradnja, koju vodi Martin Jozić, i koja je zaradila milijune na obnovi Gunje nakon poplave. Zorana Kuščević pored tih vila ima još 2500 kvadrata građevinskog zemljišta vrijednog 1,3 milijuna kuna.

- Izuzeo sam se iz navedenog postupka, molim Vas da ovakvim insinuacijama ne vrijeđate niti mene niti moju obitelj - odgovorio nam je Kuščević na pitanje je li pogodovao supruzi, a porast vrijednosti zemljišta pravdao je porastom tržišne vrijednosti na otocima.

Uz to, Index je objavio kako je Kuščević, u studenom 2003., presudom sutkinje Ivane Domić u jednom danu stekao čak četiri parcele.

Teška artiljerija

Načelnik Svemir Obilinović neumorno je branio Lovru, govoreći kako se sve radilo za boljitak općine i moleći medije da prestanu negativno izvještavati tijekom turističke sezone. Mediji, oporba i koalicijski partneri su glasno zazivali Lovrinu ostavku i, iako se činilo da će napokon otići, Kuščević je nakon razgovora s Plenkovićem opet poručio da je njegova imovina transparentna i da nema nikakvog prekršaja. Nije namjeravao dati ostavku niti ju je Plenković tražio.

A onda je uslijedila teška artiljerija. Prije nekoliko dana, Telegram je objavio kako je Kuščević aktivno gurao i promovirao prenamjenu zemljišta od koje će imati znatnu financijsku korist na način da je najavljivao gigantska ulaganja i čudotvorni stroj ukopan u Vidovu goru koji će liječiti najteže tumore. Kao ključan razlog za izmjenu prostornog plana i pripadajuće dokumentacije, Kuščević je godinama navodio projekt Brač Medical City, megaprojekt zdravstvenog turizma koji nikad nije sagrađen, a koejg je promovirao Željko Holik, Lovrin glavni savjetnik u Ministarstvu uprave.

 

Pokretanje videa...

01:26

Stotine tisuća četvornih metara rasprodanih offshore tvrtkama

24sata su objavila kako je Kuščević još 2015. omogućio offshore tvrtkama koje je predstavljao Holik kupovinu zemljišta za nikad sagrađeni Brač Medical City. Izmjenama prostornog plana Kuščević je prenamijenio pašnjake i šume u građevinsko zemljište kako bi velebni projekt mogao niknuti. Njega i danas nema, ali je tvrtkama ostalo vrijedno građevinsko zemljište umjesto jeftinih pašnjaka. Na kraju, stotine tisuća četvornih metara zemlje na Braču završile su u vlasništvu mreže malteških offshore tvrtki povezanih s Lovrinim glavnim savjetnikom. Holik je, naime, bio direktor hrvatskih podružnica tih tvrtki, a njegovo ime pojavilo se i u globalnom skandalu Panama Papers.

Kuščević je i svom savjetniku 'pozlatio pašnjake' na Braču
Kuščević je i svom savjetniku 'pozlatio pašnjake' na Braču

Telegram je doznao kako je Holik čak sjedio na sjednici kad se donosio novi prostorni plan općine Nerežišća, a kojim je omogućena ogromna zarada na bivšim pašnjacima koji su pretvoreni u građevinske zone. Tim izmjenama je omogućena i prenamjena one Lovrine štale u kuću preko puta vile. Kuščević je obećavao novac poreznih obveznika za izgradnju potrebne infrastrukture kao što je kanalizacija, struja i pristupne ceste, a Holik je objašnjavao je kako su zapravo malteški offshoreovi pripremali prostorno-plansku dokumentaciju.

Holik je bio savjetnik i Ivanu Vrdoljaku, šefu HNS-a, dok je bio ministar gospodarstva, a prije toga je bio i u Agenciji za promicanje ulaganja. Kuščević se pokušao očistiti od ovog skandala, ali obrana mu je bila neuvjerljiva.

Kuščevićeva obrana puna rupa: Izrekao je neistine o savjetniku
Kuščevićeva obrana puna rupa: Izrekao je neistine o savjetniku

Ministrov obraz je bio okaljan i mjesecima prije otkrića o kompleksnoj offshore hobotnici čije razmjere tek treba u potpunosti utvrditi.

Index je tako u svibnju objavio kako se u usječenoj bračkoj uvali nalaze dvije građevine upitne legalnosti kojima je na papiru vlasnik Ivica Žuvić, brat Lovrine supruge. Međutim, bilo je očito kako je njihov česti korisnik upravo ministar Kuščević, a prema indicijama i svjedočenjima mještana, on im je i prikriveni vlasnik, iako to demantira.

Zagreb: Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za uspostavu Centra dijeljenih usluga

Također, prije nego što je Lovro postao ministar, vršio je dužnost načelnika općine Nerežišća. Tijekom svog mandata na Braču, isticao je svoj projekt prvog otočnog POS-a (Poticana stanogradnja). Nekoliko dana nakon otkrića Grške, Index je objavio vijest o aktualnom načelniku Nerežišća Svemiru Obilinoviću, koji svoj stan u POS-ovoj zgradi preko ljeta iznajmljuje turistima. Pravo na kupnju ovog stana po cijeni nižoj od tržišne dao mu je nitko drugi nego Lovro Kuščević, dok je bio načelnik općine. 

Kuščević o prenamjenama: Sad bih opet sve jednako napravio!
Kuščević o prenamjenama: Sad bih opet sve jednako napravio!

Zadnji trzaji

Dok su svakodnevno nicala nova novinarska otkrića, Lovro se očajnički branio putem svoje Facebook stranice. U zadnjim trzajima, tvrdio je kako bi opet sve jednako napravio, a u posljednjoj bizarnoj objavi, optužio  je lijeve aktiviste, Georgea Sorosa i feministicu koja želi izbaciti vjeronauk iz škole.

Čak i ako je od Lovre, sve ovo je bilo previše. Pod pritiskom nevjerojatne serije skandala, ponudio je svoju ostavku, usput optuživši čitavu ljevicu i Željku Markić, a premijer ju je prihvatio. Napokon.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk