Obavijesti

News

Komentari 8

Benčić i Penava komentirali pad drona u Zagrebu: 'Mogli smo danas oplakivati studente'

Benčić i  Penava komentirali pad drona u Zagrebu: 'Mogli smo danas oplakivati studente'
1

Mislim da premijer nije trebao izlaziti s tim informacijama dok se cijela istraga ne zaokruži, rekla je Benčić osvrnuvši se na neusklađenost informacija između premijera Plenkovića i ministra obrane Banožića

VIDEO

Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik te predsjednik Domovinskog pokreta zajedno s Sandrom Benčić iz političke platforme 'Možemo!' gostovali su na RTL-u gdje su komentirali pad bespilotne letjelice u blizini studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Razzgledavanje letjelice VIDEO

Na samom početku razgovora osvrnuli su se na neusklađenost informacija koje iznosi predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar obrane Mario Banožić. Naime, Plenković je rekao kako je dron koji je pao na Jarun u Zagrebu sa sobom nosio 45 kilograma eksploziva, dok ministar Banožić ističe kako se radi o 120 kilograma eksploziva, na što su i mnogi stručnjaci reagirali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Naravno da zbunjuje javnost, ja sam upravo na to danas upozorila na ovom sastanku da bi bilo dobro da se stvari ne komuniciraju unaprijed dok istraga ne bude u potpunosti završena. Čuli smo da je krenulo od toga da nije bilo eksplozivne naprave pa je onda ministar Banožić rekao da je bila eksplozivna naprava, govori o bombi od 120 kg, na što su svi vojni stručnjaci reagirali da je to nemoguće. Nakon toga imamo izjavu šefa NATO-a da nije bilo eksplozivne naprave - kazala je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijeve koalicije.

- Premijer sada tvrdi da se radi o bombi od 45 kg eksploziva te da je eksplodirala pri dodiru sa tlom, ali na određenoj dubini. Spominjao je nekih 5 metara dubine. Mislim da nije trebao izlaziti s tim informacijama dok se cijela istraga ne zaokruži. Danas sam postavila pitanje na koje nisam dobila odgovor, a to je zašto je SOA na čelu te istrage, a ne Vojno sigurnosno-obavještajna agencija, jer ovo je njihova domena. Spomenuto nam je da sudjeluju i oni, ali ja bih voljela da vojni stručnjaci kažu kada istraga završi koji su nalazi. Jako je važno da se tu ne isprepliću razine odgovornosti - dodala je Benčić.

Oporba sjela s premijerom za isti stol: 'Ne može nam sustav sigurnosti počivati na sreći'
Oporba sjela s premijerom za isti stol: 'Ne može nam sustav sigurnosti počivati na sreći'

Ivan Penava je prokomentirao sastanak s premijerom te je li to možda PR i gubljenje vremena:

- U politici se sve može tumačiti PR potezom. Mislim da je ovo dobar i konstruktivan potez, dijalog je uvijek dobrodošao i zapravo mogu reći pohvalno. Sve drugo vezano za ovaj slučaj je katastrofa. Govorimo o činjenici da je te noći samo dragi Bog čuvao hrvatsko nebo. Govorimo o činjenici da je on pao 100 metara dalje, da bismo danas oplakivali studente i da NATO ne može biti zamjena za Hrvatsku vojsku. Ove smiješne optužbe i prebacivanja odgovornosti na Mađare, Rumunje, NATO je dokaz naše nesposobnosti. Prije svega, NATO to smo mi, NATO je jako koliko smo mi jaki - rekao je Penava.

Komentirao je mogućnost da se to promijeni. 

- Nemam taj dojam. Taj sastanak je bio konstruktivan iz aspekta nekakvog dijaloga, ali da operativno tu postoje naznake ka nekom poboljšanju, ne. Zato što su korijeni ovog problema u nesposobnosti, uhljebljivanju stručnih kadrova, korumpiranosti. Tu govorim i potresu, i o COVID-u, i o dronu i o demografskoj katastrofi - rekao je Penava.

'Vrhunac novog normalnog je pad letjelice, a dvojac na vrhu je kao da su razmaženi tinejdžeri'
'Vrhunac novog normalnog je pad letjelice, a dvojac na vrhu je kao da su razmaženi tinejdžeri'

No, sve svakako zanima tko je poslao dron u Hrvatsku i koja je namjera.

- Teško je to sada pretpostavljati. Navodno se na tome radi. Postoji i putanja kojom je on išao, zna se da mu je domet 1000 km. Može se otprilike utvrditi od kuda je došao. To od kuda je on došao u ovim okolnostima, rata u Ukrajini i agresije i činjenice da se Ukrajina brani kako zna i umije, a to je da osim vojske sudjeluju i dobrovoljci, znamo kako je to bilo i kod nas, treba vremena da se to sve ustroji. Teško je detektirati radi li se tu o greški, sabotaži ili se radilo o namjeri - kazala je Benčić.  

- Dakle moramo biti svjesni da će to biti teško utvrditi. Važno je ne u naprijed donositi zaključke i ne eskalirati situaciju više nego što je . Ali isto tako reći, da se bez obzira ne to, mi jesmo imali sreće, radi o ozbiljnom sigurnosnom propustu i to unutar NATO-a. Zašto je važno da te informacije dolaze izvana. Hrvatska zbog svog oblika, teško da može u trenutku kada nam nešto takvo uđe u zračni prostor, dići protuzračnu obrana. Nama je važno da imamo dojavu susjednih zemalja. To što nam nisu dojavili je zaista veliki propust i tu imamo oprečne izjave - dodala je. 

Ovo je američki superavion koji će čuvati hrvatsko nebo. Jedan košta oko pola milijarde dolara
Ovo je američki superavion koji će čuvati hrvatsko nebo. Jedan košta oko pola milijarde dolara

Penava ipak ističe kako ne treba okaljavati NATO radi ovog propusta.

- Da se ne shvatimo krivo, NATO je potreban, dobri odnosi su potrebni, ali NATO je jak koliko su mu jake članice. Taj dron je pao u Hrvatsku, on je ugrozio hrvatske građane. Mi smo mogli brojati mrtve hrvatske studente. Ja ne mogu zbog toga kriviti Orbana ili bilo koga u NATO-u. Doseg radara koji mi posjedujemo je 400 i nešto km i naravno da to nadziranje ne staje na našim granicama. Naravno da pri brzini od 1000 km/h da vam je pola sata potrebno za 500 km - poručio je.

Komentirao je i tvrdnje da je je NATO "tigar od papira".

- Nipošto to ne bih rekao. Međutim po pitanju protuzračne obrane. Taj se sustav sastoji od tri komponente. Osim radarskog nadzora, postoji protuzračna obrana i zrakoplovstvo koji moraju biti integrirani. Ovdje govorimo o dronu starom  70 godina, dugačak je 15 metara i mi danas, 2022. godine, nismo sposobni nositi se s takvom ugrozom. Što bismo radili da je takav projektil bio hipersoničan, da je letio 3000 km/h i da je dug tri metra - izjavio je Penava.

Osvrnuli su se i na rat u Ukrajini.

Banožić u NATO-u: 'Letjelica je bila naoružana, tu sad više nema nikakvih nedoumica'
Banožić u NATO-u: 'Letjelica je bila naoružana, tu sad više nema nikakvih nedoumica'

- Hrvatska je u Saboru, vrlo konsenzualno podržala Ukrajinu. Jasno je detektirano tko je agresor, a tko žrtva. Mi iz Klupa zeleno-lijevog bloka smatramo da svi napori međunarodne zajednice moraju biti usmjereni prema tome da se zaustavi trenutna vatra i da se otvori stvaran dijalog oko mogućeg rješenja u Ukrajini - kazala je Benčić.

- Što se tiče Ukrajine mislim da smo iskazali potrebno zajedništvo i u tom smislu mislim da ne treba dalje trošiti riječi. Međutim večeras treba poslati poruku da nama interes i sigurnost hrvatskih građana mora biti broj jedan. Zato smo i birani u Hrvatski sabor. Nažalost, iz nevolje u nevolju svjedočimo neoperativnosti i nesposobnosti. Uzdajmo se u partnere i u Europu, a samo ne u svoju izvršnu vlast - poručio je Penava. 

PRATITE RAZVOJ DOGAĐAJA U UKRAJINI UŽIVO IZ NAŠEG STUDIJA:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu