News

Komentari 31

Frizerku koju su kaznili zbog 36 centi oslobodili optužbe: Borba nije bila laka. To je vjetar u leđa

Frizerku koju su kaznili zbog 36 centi oslobodili optužbe: Borba nije bila laka. To je vjetar u leđa

Inspektori su tada utvrdili da je povećala cijenu bojenja i frizure kratke kose i to za 0,45 posto. Novčano su je kaznili s 3000 eura

Nepravomoćna odluka, ali za mene jako moćna! - napisala je Sabina Samardžija, frizerka iz Zagreba koja je nakon inspekcije cijena krajem prošle godine dobila prekršajni nalog i čak 3000 eura kazne jer je zaokružila cijene za 9 centi. Sud ju je oslobodio od optužbe za nepoštenu poslovnu praksu.

- Borba nije bila laka, krenula je kao moja borba, ali nastavila se kao borba za sve koji su se našli u istoj situaciji kao ja. Krenula sam od toga da sebi olakšam situaciju, ali onda se to pretvorilo u želju da svima nama olakšam situaciju. Nisam išla u tom smjeru, ali eto netko mora biti pokretač promjene. Nije mi ovo bilo iskustvo koje sam htjela u 2023. godini, ali evo sve je to za ljude - rekla je za 24sata Sabina Samardžija.

- Rezultat je za mene vrlo pozitivan, jedan vjetar u leđa. Ne mogu reći da sam s ovim dobila nešto, ali mogla sam puno toga izgubiti i zadovoljna sam što nisam izgubila ništa. Ovo još nije gotova jer traje rok za žalbu, no ne vjerujem da će se to rastegnuti jer stvarno nema argumenata u ovoj situaciji - rekla nam je.

- Jedini smjer mojeg odvjetnika bio je da opovrgne te optužbe za agresivnu i nepoštenu praksu. Za uslužne djelatnosti ne možete imati takvu praksu jer vi ne možete oduzeti klijentu pravo izbora. Nemam način da prisilim nekog na svoju uslugu. Nepoštena praksa postoji u industriji, ali recimo u trgovini gdje vas varaju na dnevnoj bazi prodajući vam recimo pogrešnu gramažu - objasnila nam je.

- Kazna za agresivnu i nepoštenu praksu došla je ogromna. Prekršaja nema, ali bilo je potrebno to i zakonski argumentirati i dokazati. Tu je nastupio Jure Mlinarić (op. a. odvjetnik). Kratko i jasno sa dokazima uvjerio je časni sud u moje poštenje. Nadam se da ce ovaj slučaj pomoći ostalima koji su istoj ili sličnoj nevolji - napisala je na Facebooku.

Naime, u prekršajnom nalogu stoji da su inspektori kontrolirali cijene njenih usluga na dan 31. 12. te prve račune u ovoj godini i utvrdili da je povećala cijenu bojenja i frizure kratke kose i to za 0,45 posto. Naime, ona je bojenje koje je koštalo 150 kuna konvertirala u 20 eura, a ne 19,91. Isto su nepravilnim ocijenili i žensko šišanje koje je bilo 50 kuna (6,64 eura) koje je konvertirala u 7 eura. Zbog toga su joj odredili kaznu od 1990,84 eura za okrivljenu pravnu osobu i još 1327,23 eura za okrivljenu odgovornu osobu. 

Najčitaniji članci