News

Komentari 77

Frka-Petešić o brzoj obnovi: 'Mjesec i pol smo spavali na kauču, ja nisam intervenirao'

Frka-Petešić o brzoj obnovi: 'Mjesec i pol smo spavali na kauču, ja nisam intervenirao'

Nije mi palo na pamet da premijeru kažem da u se baviti svojom selidbom u tim trenutcima, rekao je

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Zvonimir Frka-Petešić u programu HTV-a komentirao je obnovu državnog stana i podruma u kojem pohranjuje knjige, a govorio je i o sporu predsjednika Republike Hrvatske i Vlade oko Ukrajine.

Otkrio je kako to da je baš njegova zgrada među prvima obnovljena. 

- Rekao bih da je to čudan splet sretnih i nesretnih okolnosti. Ja sam najmoprimac, a ne vlasnik. To je jedna od zgrada kojom upravljaju Državne nekretnine. Oni su nakon potresa obišli sve te zgrade koje imaju u upravljanju, u Ilici, Palmotićevoj, Kukuljevićevoj i u Jurišićevoj. I ustanovili su da je stan u kojem stanujem, najoštećeniji, daleko najoštećeniji. I to iz razloga, što je ta zgrada starija od sto godina od ostalih. To je ta nesreća, jer sam se baš našao u toj zgradi i to na zadnjem katu, gdje se jako zaljuljalo, metar smo svi poletjeli, krevet se pomaknuo za metar - rekao je.

- Stan je bio jako loš, statičari su došli dva dana nakon toga i rekli su da se moramo iseliti, da nije sigurno za život, ne možemo tu boraviti, jednostavno meni to nije bila opcija u tom trenutku. Imali smo koronavirus, imali smo predsjedanje Europskom unijom, potres u Zagrebu, jednostavno nije mi palo na pamet da premijeru kažem da ću se dva tjedna baviti svojom selidbom. I pitao sam, možemo li se u jednom dijelu nekako stisnuti. Nama su rekli da u sobe uopće ne ulazimo i mi smo de facto mjesec i pol dana, ne znam koliko, živjeli u dnevnom boravku. Spavali na kauču koji nije rasklopiv, ali ima puno gorih situacija u životu. U svakom slučaju, oni su odlučili kad su se i ostali stanari, gdje imamo sretnu okolnost, bračni par Ćurić, koji su građevinari, uspjeli su okupiti sve ostale vlasnike da se krene u brzu samoobnovu zgrade - dodao je Frka-Petešić.

- Morale su se uključiti i Državne nekretnine - rekao je te dodao kako on nije intervenirao.

- Ja nisam sigurno intervenirao, to možete pitati bilo koga - rekao je.

- Dvije su faze, jedna je hitna sanacija ovog stana, gdje je sva žbuka popadala, sve biblioteke, sve knjige. To je bio krš i lom. Stropovi su popadali, na jastuku moje supruge pala je jedna gromada od četiri, pet kilograma, na sreću, ona se ustala prije. To je stara zgrada. Krenulo se u hitnu sanaciju da se može kako-tako obitavati u tom stanu. Nakon što je krenula druga faza u svibnju, konstrukcijske sanacije, tada su se i naravno Državne nekretnine uključile za ovaj dio stana, da se oni nisu uključili ne bi bilo moguće dovršiti konstrukcijsku sanaciju cijele zgrade. Na svu sreću da je to napravljeno, jer kad je došao drugi potres, onaj petrinjski, tada su radovi već bili gotovi i de facto nije bilo više oštećenja kakvih smo imali u prvom potresu. Bilo je nekih malih napuklina, ja još uvijek imam neke napukline na zidovima, ali to je ništa, to nisam ni prijavio. To je i dan danas tako. To pokazuje da je ta konstrukcijska obnova koja je napravljena u svibnju i lipnju bila kvalitetna - govori.

- Ono što je nama prijetilo je zabatni zid koji je između naše zgrade, koji je bio na našim dvjema spavaćim sobama, i susjedne zgrade. Krov je ravan, a susjedna zgrada ima krov, i taj zabat je prijetio da se uruši, padne na strop i padne na naše krevete. I zbog toga je trebalo hitno razbiti, odnosno ožbukati taj zid, učvrstiti ga. To je ta druga faza konstrukcijskih radova, koji su se morali provesti da bi se završila konstrukcijska obnova tog stana, objasnio je predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske - tvrdi.

Frka-Petešić kazao je kako je saznao da imam pravo kao dužnosnik na stan, te je podnio zahtjev za isti.

- I tu se traži od mene potvrda o prebivalištu. Ja do tada imam prebivalište u Dubravi, mogu uzeti potvrdu od stana kojeg napuštam i ta potvrda nakon nekoliko tjedana ne vrijedi, jer ja neću tamo prebivati. Ja ne mogu zatražiti potvrdu o prebivalištu tu u stanu, koji ću dobiti, ne znam još gdje će biti taj stan i on je službeni stan koji imam na korištenje dok sam na dužnosti. On je privremeni smještaj. Ja nemam nekretnine, nemam stana i u nekom pravnom vakuumu sam. I u tom trenutku nazovem svoga oca i pitam mogu li se ja prijaviti kod njega. I on, naravno prihvati. Naša obitelj nema druge nekretnine u Hrvatskoj, nego našu obiteljsku kuću u Salima -  objasnio je.

- Ja pribavim tu potvrdu i priložim je uz svoj zahtjev za podnošenje stana. I radim grešku. Pribavim samo za sebe, jer se od mene traži, tada to nisam pribavio za obitelj. U pakiranju smo, supruga je kasnija to mislila regulirati, no nije - dodao je.

- Pogriješili smo što supruga nije prijavila prebivalište, no sada smo i to napravili - zaključuje.

Tvrdi da su mu u MUP-u objasnili da ako ima negdje prijavljeno prebivalište, a boravište na drugom mjestu, to nije prijavljeno fiktivno prebivalište.

- Fiktivno je samo ako imate prebivalište, ne živite u njemu i nemate prijavljeno boravište u mjestu gdje stvarno živite, rekao je.

Na upit je li to kazneno djelo kako prezentira predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, odgovorio je kratko.

- Ja mislim da je na nadležnim institucijama da to kažu. Izjave predsjednika doživljavam kao jedan napad na institucije. Institucije trebaju reći ako sam učinio kazneno djelo - poručio je te dodao kako se informirao kod odvjetnika i MUP-a.

Naglasio kako se on osjeća kao Saljanin, rodom sam iz Pariza, a domovina mu je Hrvatska.Rekao je kako ljudi koji su upoznati s cijelom pričom znaju da je njegov kolega, Ilija Želalić dugo bio diplomat. Rođen je u Egiptu. Bio je kapetan, imao karijeru do 1993., a onda mu je ponuđeno da bude u veleposlanstvu u Alžiru.

Naglasio je kako predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković razgovore s veleposlanicima vodi u četiri oka, i na tome mu je posebno zahvalan, jer nije dio tih razgovora.

Komentirao je i famozni podrum. 

- Problem je podrum koji je vlažan jer knjige to ne trpe. Kad mi je ponuđen stan odmah sam pitao ima li podrum gdje mogu knjige i arhive ostaviti. Naslijedio sam ljubav prema knjigama od svog oca - rekao je.

- Nisam uzeo podrum nego sam pitao postoji li nešto gdje mogu posložiti svoje podrumske police gdje slažem i rekli su da nemaju, ali da imaju skladište gdje drže namještaj s kojim opremaju državne stanove te da u jednom kutku mogu ostaviti svoje stvari, ali kad treba uzeti nešto trebam kontaktirati Državne nekretnine - rekao je.

- Ondje sam stavio stvari koje ne stanu u stan - dodaje.

Komentirao i to da ima parking, kako kaže, pitali su ga treba li mu. Istaknuo je kako parking ne plaća, a tvrdi, ne plaćaju ga ni drugi.

- Moja savjest je čista, ja znam da nisam ništa napravio, a da jesam ja bi isti čas podnio ostavku. Ne mogu se oteti dojmu da nisam meta nego kolateralna meta. Ovo je politički obračun gdje su sva sredstva dopuštena, ide se na najbliže suradnike. Nemam nikakvih problema da se sve ispita - komentirao je.

Komentirao je i cijenu koju plaćaju za stan, tako za stan od 90 kvadrata izdvojit će oko 500 kuna.

- Ja sam svjestan svega toga, ali ne mogu ja na to utjecati - rekao je te dodao kako su mu dali i 6 kvadrata više jer je to bilo najbliže kvadraturi koja mu je potrebna. 

Na upit je li mu žao što se vratio, odgovorio je ne. 

- Ja nisam ovdje došao zarađivati nego služiti domovini. Ja služim na ovaj način na koji to radim danas - govori.

Za političku neusklađenost državnog vrha rekao je kratko kako se samo treba držati Ustava.

- Mišljenja sam da se treba držati Ustava. Članak 99. kaže da predsjednik Republike i Vlada usklađuju vanjsku politiku. Ali članak 109. je nedvosmislen - Vlada vodi vanjsku politiku. točka - govori.

- Neprimjereno je da naši partneri i saveznici ne razumiju kakve poruke šalje Hrvatska. Imamo predsjednika koji ne zna na kojoj nozi plesati. To nije dobro za Hrvatsku. Ugled, povjerenje i vjerodostojnost su ključni elementi vanjske politike - zaključuje.

Najčitaniji članci