Obavijesti

News

Komentari 53

Grad ne plaća pričuvu za svoje stanove uz proračun od 14 mlrd. kn: Da je tvrtka, bio bi u stečaju

Grad ne plaća pričuvu za svoje stanove uz proračun od 14 mlrd. kn: Da je tvrtka, bio bi u stečaju

Agrokor je pod Ivicom Todorićem bio poznat po tome da ne plaća na vrijeme. I svi su šutjeli jer je bio “prevelik da propadne”, premoćan i previše utjecajan

VIDEO

A Todorić je stalno osmišljavao nove modele kako pokriti rashode. Prodavao je dug, zaduživao se gdje je mogao, prodavao pa unajmljivao Konzume. I na kraju je krahirao, a otkriveno je da je ukupni dug bio 57 milijardi kuna.

Grad Zagreb praktički ne može bankrotirati, ali da je tvrtka, vjerojatno bi već bio u stečaju. Jer ne može na vrijeme podmirivati niti svoje osnovne obveze, prebacuje dugove na obročnu otplatu, prodaje ih bankama. Ali Milan Bandić ne smanjuje plaće i ne štedi. Jer idu izbori.

Dug za pričuvu 8,4 mil. kuna

Lani u ovo doba otkriveno je da je Zagreb u minusu 1,3 milijarde kuna, a to nije ni danas sanirano nego dug raste. Saznajemo da opet ne može plaćati ni svoje obveze prema svojoj tvrtki, Zagrebačkom holdingu, ali ni osnovne stvari, poput pričuve. Lani je čak morao u ratama podmiriti dug za HRT od osam milijuna kuna.

Pričuva je zakonska obveza i oni koji žive u zgradama znaju da im nakon dva ili tri neplaćanja stiže ovrha.

Grad Zagreb kupuje nove aute, moraju obvezno imati CD player
Grad Zagreb kupuje nove aute, moraju obvezno imati CD player

- Predstavnici stanara žale mi se da pričuva nije plaćena još od jeseni za gradske stanove. A gradska tvrtka GSKG, koja upravlja stanovima, nije ovršila Zagreb iako bi to učinili bilo kome od nas da nismo plaćali - kaže nam Hrvoje Hrestak, Mostov vijećnik u mjesnom odboru Špansko-jug.

A da slučaj nije usamljen, svjedoči i kartica zgrade jedne stambene zgrade u kojoj Grad Zagreb ima u svom vlasništvu tri stana. Kad se podijeli mjesečna obveza s iznosom duga za ta tri stana, jasno se vidi da pričuva nije plaćena punih sedam mjeseci niti za jedan od njih.

Iz Gradskog stambenoga komunalnoga gospodarstva(GSKG), koji vodi Bandićev čovjek Joško Jakelić, nisu nam odgovorili zašto ne ovrše Zagreb. Ali su nam iz Grada potvrdili dug za pričuvu od 8,39 milijuna kuna.

HDZ i Bandić dogovorili: Alemka Markotić bit će Zagrepčanka godine. Dobiva i 50.000 kuna
HDZ i Bandić dogovorili: Alemka Markotić bit će Zagrepčanka godine. Dobiva i 50.000 kuna

Iz gradskog Ureda za imovinu su nam odgovorili i da je prosječna mjesečna obveza pričuve Zagreba za sve stanove u gradskom vlasništvu 2,2 milijuna kuna. Po tome, u prosjeku, kasne manje od četiri mjeseca iako primjer naše zgrade pokazuje znatno dulje neplaćanje. Pročelnik za imovinu Zlatko Makar se pravda poteškoćama uzrokovanim korona krizom. Nadalje, napominje da su GSKG-u vraćeni računi za razdoblje između travnja i kolovoza prošle godine jer su “utvrđene nepravilnosti, odnosno nisu ažurirane promjene u statusu imovine”.

- U listopadu su zaprimljeni novi, ispravljeni računi, što je uz slabije ostvarenje prihoda, uzrokovano situacijom u gospodarstvu povećanih troškova vezano za potres i Covid-19 razlog podmirenja uplata sporijom dinamikom. Dug će u cijelosti sukcesivno biti podmiren do travnja ove godine - odgovorio je pročelnik Makar.

Prema posljednjem izvješću o stanju imovine od prije dvije godine, Zagreb ima više od 4800 stanova, od kojih je dosad manji dio prodan. I još upravlja dijelom stanova u vlasništvu Zagrebačkog holdinga.

Obnovu kuća na Banovini će voditi Gordan Hanžek, HDZ-ov zaposlenik Bandićeve uprave
Obnovu kuća na Banovini će voditi Gordan Hanžek, HDZ-ov zaposlenik Bandićeve uprave

U GSKG-u neki sugovornici tvrde da je pravi dug Zagreba i dvostruko veći od onog što je odgovorio Grad i da se stanje skriva, ali kao što smo rekli, iz te podružnice Holdinga čak sedam dana nismo dobili odgovor o stanju duga i zašto ne ovrše Grad kao što bi ovršili sve druge građane da mjesecima ne plaćaju.

Neplaćanje pričuve je veoma znakovito jer, da neka obitelj ne može podmiriti tu obvezu, to bi značilo da jedva krpa kraj s krajem. Ali to je samo dio dugovanja koje Milan Bandić prebacuje.

Minus vrtića 100 mil. kuna 

- Mi smo u veljači u minusu od preko dva milijuna kuna jer Grad ne podmiruje svoje obveze na vrijeme i imamo problem i plaćati dobavljače i podmirivati svoje obveze - kažu nam u upravi jednog od zagrebačkih vrtića. Mole za anonimnost zbog straha da ih Bandić, odnosno njegov pročelnik Ivica Lovrić, ne smijeni.

Za razliku od gradskog Ureda za imovinu, Ured za obrazovanje, koji vodi Ivica Lovrić, nije nam odgovorio koliki je dug. Štoviše, tvrde da ga podmiruju “uz kraće zastoje u isplatama subvencija”.

Bandić troši novac na umjetni snijeg na +18 °C i okolo hoda po zlatarnama s gosp. Bundić
Bandić troši novac na umjetni snijeg na +18 °C i okolo hoda po zlatarnama s gosp. Bundić

Očito su imali spreman odgovor nakon što je Zvonimir Troskot iz Mosta napravio analizu poslovanja 60 vrtića na osnovi financijskih izvješća koja su objavili. I pokazalo se da imaju manjak od 100 milijuna kuna na kraju prošle godine upravo jer Zagreb neredovito uplaćuje akontacije.

Lovrić je u svom odgovoru prvo podsjetio da je u potresu oštećeno 175 objekata škola i vrtića, od kojih je 161 Grad Zagreb obnovio do 1. rujna 2020. A sve je to financirano sa 140 milijuna kuna isključivo iz proračuna Zagreba, ističe Lovrić.

- Unatoč svim teškoćama, Grad Zagreb redovito doznačava vrtićima novac za materijalne troškove i subvenciju prehrane. Prošli tjedan je na ime akontacija isplaćeno gotovo 9 milijuna kuna, što je i okvirni mjesečni trošak spomenutih akontacija. Eventualni povremeni kraći zastoji u isplati manjeg dijela subvencija ni na koji način ne utječu na funkcioniranje gradskih dječjih vrtića niti je funkcioniranje vrtića na bilo koji način ugroženo - poručio je pročelnik Lovrić.

Bandićev 'žetončić' Polovanec zaradio kaznenu prijavu policije zbog svadbe na svom imanju!
Bandićev 'žetončić' Polovanec zaradio kaznenu prijavu policije zbog svadbe na svom imanju!

Ali Zagreb opet gomila dug i prema svom komunalnom poduzeću Zagrebačkom holdingu. Saznajemo da je sad, u veljači, dospjeli dug premašio 150 milijuna kuna. Holding za Zagreb obavlja i nužne poslove, od asfaltiranja cesta, održavanja parkova, odvoza otpada, opskrbe vodom...

Preprodaja dugova 

U Holdingu više nije prijevoznik ZET, kojem Zagreb mora uplaćivati dio cijene karata. Iako smo čuli da i tu zapinje, točne iznose nismo mogli saznati.

A ovaj podatak je posebno alarmantan ako se zna da je krajem listopada Grad Zagreb dogovorio obročnu uplatu duga od čak 372 milijuna kuna. Obećali su ga otplatiti u dvije godine s kamatom. Dug je Holding odmah prodao uz popust bankama kako bi imao svjež novac. A četiri mjeseca poslije Grad opet duguje svojoj tvrtki 150 milijuna kuna.

Posebnu bizarnost ističe i zastupnik Renato Petek. Lani je Zagreb HRT-u obročno plaćao dug od osam milijuna kuna, što bi trebala biti sića za proračun od 13,6 milijardi kuna Zagreba i svih njegovih izvanproračunskih korisnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...