Obavijesti

News

Komentari 99

Imamo pokretnu kuhinju od 1,3 milijuna dolara, ali vojska kaže: Nije ekonomična, civili su brži

Imamo pokretnu kuhinju od 1,3 milijuna dolara, ali vojska kaže: Nije ekonomična, civili su brži

Postojeći koncepti pripreme i podjele hrane na potresom pogođenim područjima su ekonomičniji, učinkovitiji i brži nego što bi to bio slučaj s kuhinjskim modulom u Hrvatskoj vojsci, stoji u priopćenju MORH-a

VIDEO

Mate Janković i ostali eminentni hrvatski chefovi od prvog su se dana stavili na raspolaganje stanovnicima Petrinje i ostalih područja pogođenih razornim potresima. Obroke i hranu prikupljao je i Crveni križ, a sve su po dojavama na adrese dostavljali volonteri, poput Off-road kluba 'Piva-dvije', koje smo upoznali prije nekoliko dana.

Mnogi su, s razlogom, postavili pitanje. Gdje je u tim situacijama vojska? Vojnici su odradili lavovski posao u prvim danima, uz pomoć navijača, vatrogasaca i volontera sa svih strana, ali... Na te upite MORH je odgovorio priopćenjem.

POGLEDAJTE VIDEO: Obitelj Lazić donirala kampicu Jurkovićima

Pokretanje videa...

Obitelj Lazić dobila je kontejnere 02:22

"Postojeći koncepti pripreme i podjele hrane na potresom pogođenim područjima su ekonomičniji, učinkovitiji i brži nego što bi to bio slučaj s kuhinjskim modulom u Hrvatskoj vojsci.

Hrvatska vojska od prvoga dana stavila je na raspolaganje sve svoje sposobnosti, znanja i resurse kako bi se na što brži i efikasniji način olakšao život građana s područja Banovine, rekao je ministar obrane

Nakon snažnih potresa koji su krajem prosinca 2020. godine pogodili područje Sisačko-moslavačke županije, temeljem odluke ministra obrane Republike Hrvatske, Hrvatska vojska sudjeluje u pružanju pomoći korištenjem raspoloživih resursa terenske i stacionarne logistike.

Slijedom medijskih napisa o kuhinjskom modulu u Hrvatskoj vojsci “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX” u kojima se njegovo korištenje spominje u svrhu pomoći pripreme i posluživanja hrane stanovništvu na potresima pogođenim područjima, važno je naglasiti kako je spomenuti modul namijenjen za pripremu i posluživanje hrane u sklopu ekspedicijskog kampa na velikim vojnim vježbama.

Riječ je dakle o sposobnosti Hrvatske vojske kojom su se bitno povećali prehrambeni kapaciteti ekspedicijskog kampa, a kuhinjski modul koristi se također i u vojnim operacijama i misijama. Međutim, postojeći koncepti pripreme i podjele hrane na potresom pogođenim područjima puno su ekonomičniji i učinkovitiji, odnosno brži i zahvalniji nego što bi to bio slučaj sa spomenutim modulom.

Kuhinja koja se nalazi u sklopu spomenutog kuhinjskog modula, nije u potpunosti namijenjena za pripremu sirovih namirnica, već za pripremu posebno pripremljenih i pakiranih obroka koji se prije konzumacije podgrijavaju. U pripremi i podjeli obroka svojim pripadnicima, Hrvatska vojska koristi kapacitete  kuhinje i restorana koji su u nadležnosti trgovačkog društva Pleter.

Ukoliko se u narednom razdoblju iskaže potreba za postavljanjem kuhinjskog modula “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX“ na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije, Hrvatska vojska spremna je za njegovo postavljanje i korištenje."

'Potpora civilnim i vojnim strukturama'

Spomenuti modul je donacija SAD-a vrijedna 1,3 milijuna dolara. U Hrvatsku je stigao prije nešto više od dvije godine. Modul se sastoji se od dva kuhinjska bloka u kojima može biti pripremljeno 1800 obroka dnevno, šatora za podjelu hrane, šatora za skladištenje hrane, tri šatora koji se spajaju u restoran u kojemu može objedovati 200 ljudi, četiri rashladna kontejnera te dva spremnika za vodu zapremine 11.000 litara.

- Cijela je kuhinja profesionalno opremljena i pomaže nam steći iskustvo u radu. Također, dobro je što se može premještati, što je korisno za pružanje potpore u civilnim i vojnim strukturama u bilo kojoj situaciji - kazao je svojevremeno o modulu jedan od polaznika obuke, vojnik Mate Podgornik iz Voda za pripremu i podjelu hrane Satnije za usluge.

Zatvorenike iz Siska premjestili nakon potresa u Bjelovar: Imaju teretanu, ali i sobu za ljubav
Zatvorenike iz Siska premjestili nakon potresa u Bjelovar: Imaju teretanu, ali i sobu za ljubav
Dobar posao u Glini: Prvi radovi plaćeni prije tri godine, a ulice su još uvijek veliko gradilište...
Dobar posao u Glini: Prvi radovi plaćeni prije tri godine, a ulice su još uvijek veliko gradilište...

Da rezimiramo, MORH ima kuhinjski modul vrijedan nešto više od 1,3 milijuna dolara namijenjen civilnim i vojnim strukturama, ali ga u civilne svrhe ne koristi. Kažu, bolje, brže i učinkovitije je kad to rade volonteri.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.