Obavijesti

News

Komentari 187

'Mikula? Gadan je on igrač, čim je Vaso pao, otišao je Plenkiju'

'Mikula? Gadan je on igrač, čim je Vaso pao, otišao je Plenkiju'
10

Postao je moćni šef zagrebačkog HDZ-a i glavni državni inspektor. Zbog bijesa poduzetnika nije omiljen ni u svojoj stranci, ali kažu da je uvijek znao naći put do vrha

VIDEO

Mikulić je pokazao nevjerojatno političko sljepilo sa zatvaranjem restorana koji su radili po naputku Ministarstva turizma. Nanio je štetu i cijeloj stranci, ali to je njegov karakter. Nije mogao priznati grešku nego je morao kao labud uzdignutih ramena na presici objašnjavati zašto stolica pred restoranom nema tehničke uvjete.

Otvoreno to kaže jedan HDZ-ovac koji dobro poznaje Andriju Mikulića (HDZ), glavnog državnog inspektora koji je na tu funkciju postavljen u neobičnoj političkoj trampi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:25

Znalo se da će on zasjesti u fotelju

Andrija Mikulić je u suradnji s Milijanom Brkićem čvrsto kontrolirao zagrebački HDZ i nije dopuštao Plenkovićevim ljudima da ga preuzmu. Pa je pao gentlemenski dogovor: Andrija će dobiti funkciju s plaćom oko 17.000 kuna, a zauzvrat se više neće kandidirati za predsjednika zagrebačkog ogranka kojeg još uvijek vodi. I tako je Mikulić (51) ostvario svoj san i dobio Državni inspektorat.

'Mikuliću, istog trena poništite kazne i pustite nas da radimo!'
'Mikuliću, istog trena poništite kazne i pustite nas da radimo!'

Mjesecima prije nego je imenovan se znalo da će on zasjesti u fotelju čovjeka koji će voditi 1500 inspektora i odlučivati o sudbinama poduzetnika. Na početku mandata je obećavao da će inspektori biti prijateljski nastrojeni, raditi na prevenciji. A onda su njegovi inspektori zatvorili 30-ak restorana kod kojih se mogla podići hrana, čime je izazvao bijes javnosti.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u ponedjeljak objavio i naputke čega se trebaju sve pridržavati takvi restorani, od zaštite osoblja, do sitnijih uputa. Ali ono što je jasno, da primjerice restoran Tekka ili Rustica u Zagrebu nisu ni trebali biti zatvoreni jer su te upute ispunili. Tekka je „pala“ zbog stola koji su postavili ispred objekta. Vlasnici se nadaju da će sada biti poništena rješenja Mikulićevih inspektora koji su im zabranili rad na 30 dana.

Apsurd! Inspekcija zatvorila 31 objekt bez uputa ili upozorenja
Apsurd! Inspekcija zatvorila 31 objekt bez uputa ili upozorenja

Nikada do Mikulića se nije dogodilo da Državni inspektorat vodi član bilo koje stranke. Baš kako bi se izbjegle političke konotacije, kako bi se osigurala nezavisnost postupanja i mogućnost zloporaba.

'Ne vidim nikoga boljega od sebe za taj posao'

- Ne vidim vam nikoga boljeg od sebe koji bi mogao voditi Državni inspektorat. Imam desetke godina iskustva u Inspektoratu, doktor sam znanosti, poznajem sustav - odgovorio nam je na tu opasku u jednom razgovoru Mikulić.

I to ocrtava njegov karakter koji je spomenuo sugovornik iz HDZ-a na početku teksta.

Mikulić ima jako izraženi ego i teško priznaje svoju grešku.

S druge strane, Branko Jordanić, čovjek koji je ustrojio Državni inspektorat i bio prvi državni inspektor nam je rekao sasvim drugačije mišljenje o Mikuliću.

- Poznajem Mikulića, počeo je kod mene kao pripravnik i on definitivno nije dorastao toj funkciji. Meni ne bi bio ni šofer -rekao nam je Jordanić čim je Mikulić preuzeo funkciju.

Jordanić: Pismeno sam branio inspekcije u centru Zagreba
Jordanić: Pismeno sam branio inspekcije u centru Zagreba

Uvijek si je uspio osigurati poziciju

Mikulić je osobno radio cijeli zakon o Državnom inspektoratu.

Tim zakonom je propisano da Mikulićevi zamjenici ne moraju imati inspektorsko iskustvo što je bio još jedan presedan i zvono za uzbunu. Jer, kako je rekao i sam Jordanić, takve institucije ne trpe strančarenje.

Mikulić je s druge strane, cijelu karijeru jako dobro politički plivao i uspijevao si uvijek osigurati poziciju. Za njegovu karijeru se veže i nekoliko potencijalnih afera.

Još dok je radio u upravi za rudarstvo, imao je tvrtku sa suprugom svog kuma Dragana Krasića. Krasić je vodio Sektor za rudarstvo, a ta tvrtka je radila među ostalim i elaborate za kamenolome i slično.

A onda je kum Dragan Krasić odobravao tko može, a tko ne dobiti koncesije. Mikulić je rekao da su to zli jezici te da se uvijek radilo po pravilima struke i da je o dozvolama odlučivalo povjerenstvo.

Prije četiri godine je i njegova supruga zaposlena u tvrtki HŽ Infrastrukture, Pružne građevine. Bez natječaja je dobila mjesto direktorice zajedničkih poslova i plaću koja je danas oko 17.000 kuna. Prešla je iz Croatia osiguranja, a tvrtku je tad vodio Mario Musa, HDZ-ovac tad blizak Mikuliću.

Uhljebnica: Zbog Ene iz HDZ-a izmislili su posao u Plinari
Uhljebnica: Zbog Ene iz HDZ-a izmislili su posao u Plinari

Uhljebnica Ena Ercegovac

Mikulić je naravno rekao da nema veze s tim zapošljavanjem, a Pružne građevine su nam odgovorile da se gospođa Mikulić sama prijavila, njima su trebali stručni ljudi, pa kada su joj vidjeli reference, odmah su je zaposlili. Pozvali su i sve da im se javljaju ako bi željeli raditi kod njih. Tvrtka inače posluje s milijunskim gubicima, a tek 2018. su uspjeli napraviti mali plus.

Mikulića nam opisuju i kao čovjeka koji je uvijek koristio svoj utjecaj za kadroviranje. A najdrastičniji primjer je Ena Ercegovac, njegova mlada suradnica.

Dok je bio šef zagrebačke Skupštine, htio je zaposliti Ercegovac u Skupštini, a kada smo to otkrili, natječaj je poništen. Ali Ercegovac je ubrzo zaposlena u Gradskoj plinari Opskrbi koja je pod kontrolom zagrebačkog HDZ-a iako nije imala dovoljno godina iskustva.

U tri godine je danas 25-godišnja Ena napredovala za tri stepenice u karijeri. Zgrada Plinare i Inspektorata u Zagrebu su relativno blizu, pa se s Ercegovac Mikulić redovno konzultira na kavama, pričaju nam zaposlenici obije institucije.

Dvije kuće u Zagrebu i jednu na Krku

Mikulić je imućan čovjek, ima dvije kuće u Zagrebu i jednu na Krku, a i on je bio jedan od dužnosnika koji su zaboravili upisati okućnice u imovinsku karticu.

Danas nema u imovinskoj kartici niti Mercedesa vrijednog 375.000 kuna kojeg je obitelj kupila 2017. godine.

Andrija Mikulić u zagrebačkom ogranku HDZ-a nije omiljen ni među onima desnijima, a ni onima malo liberalnijima u HDZ-u. A razgovarali smo sa šest sugovornika. No, i jedni i drugi reći će da je Mikula, kako ga zovu, jako snalažljiv pa je tako poznat po tome da ‘ubije’ sve protukandidate ili se ljudi uopće ne kandidiraju kada je on izazivač.

- Gadan je on igrač - kažu nam.

Naši sugovornici i dan danas se pitaju zašto mu premijer Plenković dopušta da bude na funkcijama iako se zna da otpočetka nije bio za njega. Vraćaju nas, naime, u 2016- tu godinu, lipanj, kada se spremala Plenkovićeva kandidatura za šefa stranke.

Andrija Mikulic

'Nema on jednog gazde, mijenja ih kao čarape'

U Plenkovićevu timu tada je bio i Davor Ivo Stier te su obojica planirala ostaviti dobro plaćene poslove u Bruxellesu kako bi se vratili u zemlju. Andrija Mikulić sa Ivanom Ćelićem čekao je do kraja da, kako kaže jedan od naših sugovornika,vidi hoće li Milijan Brkić i njegovi uspjeti progurati Tomislava Tolušića ili Ivanu Maletić.

- Mi smo otpočetka bili za Plenkija i ekipu. Htjeli smo novi, nekorumpirani i neklijentelistički HDZ, a oni su bili ti. Mikulić je, pak, čekao i nije odmah podržao kombinaciju oko Plenkovića. Mi smo na kraju izgurali tu ekipu protiv Vasine mreže, a onda vidimo da ga je Plenković ipak prihvatio. Zašto, još se pitamo - govori nam sugovornik iz HDZ-a koji je dobro upoznat sa stanjem u zagrebačkom ogranku.

Zato bez zadrške kaže ‘Andrija nema jednog gazde’ pa nastavlja ‘on ih mijenja kao čarape, ovisno o tome tko je jači i tko je na vlasti’.

Mikulić: Zašto smo zatvorili taj restoran? Pa zbog ovog stola
Mikulić: Zašto smo zatvorili taj restoran? Pa zbog ovog stola

- Čim je Vasina zvijezda krenula padati zabio mu je nož u leđa i kompletno se prebacio Plenkoviću koji smatra da ne bi trebao biti istovremeno Glavni državni inspektor i predsjednik jedne stranačke organizacije. Priča se da mu je to otvoreno rekao na jednom od zadnjih njihovih sastanaka da ne bi bilo dobro da bude predsjednik HDZ-a Zagreb i istovremeno državni inspektor- kaže nam drugi sugovornik iz zagrebačkog HDZ-a te dodaje da je Mikulić sa svima bio dobar, i sa Mladenom Vedrišem, Ivićem Pašalićem, Ivom Sanaderom, Jadrankom Kosor i Tomom Karamarkom.

- On nema ideologije niti uvjerenja, samo čisti makijavelistički osobni interes- kaže naš sugovornik.

Stvar je kod njega, govore nam, išla tako da je došao silom na mjesto predsjednika zagrebačkog HDZ-a kada mu je Vaso kao v.d. raščistio cijeli gradski HDZ od opozicije da bi Mikulić sa punom podrškom tada svemoćnog Milijana Brkića zasjeo na poziciju i silom se svih ovih godina održava na njoj.

Navodno je i isforsirao da taj novi Zakon o inspektoratu bude baš takav, a kompletno ga je sam napisao. Sve je to, kažu nam, dugo pripremao, puno prije nego li zaista postao glavni državni inspektor.

- Imao je cilj i onda je, kada se stvorila prilika, to predložio Plenkoviću, a ovaj je prihvatio - govori nam.

Ističe i kako je zanimljivo postavljanje na nedavnim unutarstranačkim izborima. Smišljeno je, tvrde nam naši sugovornici, odigrano da Mikulić ‘kao’ bude uz Plenkovića, a Brkić uz Kovača.

Montirali mu biografiju i širili po društvenim mrežama

- Činjenica je do prije pola godine godinu Mikula postao i jači od Brkića koji je išao prema dole a ovaj samo prema gore- završava naš sugovornik koji govori da se sada u HDZ-u priča kako je Mikulić stavio u mirovanje saborski mandat, onaj u gradskoj skupštini te posao u Ministarstvu gospodarstva.

Pitanje je samo hoće li ga ogromni gaf s restoranima koštati i fotelje Glavnog državnog inspektora. Plenkoviću sada ne trebaju novi politički sukobi unutar stranke, ali s druge strane su i on i HDZ-ovci zamjerili Mikulićevo ponašanje.

Iako i Mikulićeve kolege i poduzetnici imaju značajne zamjerke na njegov rad, treba naglasiti i da se o njemu širi neistina putem društvenih mreža. Objavljena je njegova navodna biografija i da je bio član komunističke omladine.

To je montirani dokument u kojem mu je stavljen i pogrešan datum rođenja, a i sam Mikulić je sudskim putem dobio zadovoljštinu protiv medija koji su to objavili kao istinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 187
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.