Obavijesti

News

Komentari 83

Bačić: Oporba očito voli gubiti, a Pupovac će podržati Dalić...

Bačić: Oporba očito voli gubiti,  a Pupovac će podržati Dalić...
1

Osim rasprave oporbe o ministrici Dalić, saborski zastupnici raspravljali su o Agrokoru, zatvaranju tvornice kvasca te sigurnosti u prometu. U dugo vremena je na predsjedavajuće mjesto sjeo i Petrov

VIDEO

Oporba očito voli gubiti i mislim da će doživjeti poraz i po peti put, komentar je Branka Bačića (HDZ) na oporbenu inicijativu za rušenjem potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Kazao je i kako SDP s jedne strane šalje poruku zajedništva, a s duge prepušta liderstvo oporbe Mostu, pristajanjem na njihov prijedlog opoziva. 

- Sigurni smo da opoziv neće proći. Vladajući se neće služiti smicalicama kao bi se odugovlačio proces. Oporba ima 73 ruke u Saboru a vidjet ćemo koliko će zahtjev sadržavati potpisa, no vladajući će tu pokazati jedinstvo - kazao je Bačić.  

'Mi još čekamo odgovor SDP-a na pokretanje opoziva Dalić...'
'Mi još čekamo odgovor SDP-a na pokretanje opoziva Dalić...'

Na pitanje je li HDZ siguran da će imati tri ruke SDSS-a, s obzirom na poruke koje u posljednje vrijeme preko medija šalje Milorad Pupovac, HDZ-ovac uzvraća: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Da, siguran sam da će SDSS i svi koalicijski partneri podržati Martinu Dalić. Ničime Pupovac ne trguje. Vladajuća većina je jedinstvena, što ćemo vidjeti već u petak - rekao je Bačić. 

Naime, u petak bi Sabor trebao održati drugi krug glasovanja i izabrati predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Zastupnici će glasati o jednoj kandidatkinji Nataši Novaković, kojoj je posljednji put nedostajao glas do izbora, dok je Dalija Orešković povukla kandidaturu. Oporba je najavila da neće sudjelovati u drugom krugu glasovanja.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Esih: Nećemo dati potpise za opoziv 

Samo koji sat nakon što je Nikola Grmoja (Most) govorio o jedinstvu oporbe kada je u pitanju rušenje Martine Dalić, Bruna Esih iz Neovisni za Hrvatsku kazala kako u ovoj fazi njezin klub neće dati potpise za opoziv.

- Moj stav je bio potpuno jasan. Martina Dalić uopće ne bi trebala biti meta cijele ove priče nego onaj čiji je ona osobni odabir, a to je Andrej Plenković kao prvi čovjek Vlade. Zna se da za to ne postoji dovoljan broj ruku u Saboru i ova inicijativa je po nama bespredmetna. To su moji stavovi koje sam iznijela i na sastanku - kazala je Esih.

Smatra da je ovakva oporbena inicijativa više u cilju samopromocije i traženja medijske pozornosti. 

- Ozbiljna priča se na ovakav način ne donosi, ne kasni se na sastanak, ne dolazi se bez ikakve jasne točke, ne očekuje se od drugih predsjednika klubova da stanu iza inicijatora sastanka, dok se još ništa ne zna. Osobno u takvom nečemu ne mislim sudjelovati - poručila je Esih. 

Bauk: Cilj inicijative je otvaranje rasprave 

Oporba kreće u opoziv potpredsjednice Vlade Martine Dalić iako su svjesni da nemaju dovoljno ruku za njezinu smjenu. Oporbene stranke od ljevice do desnice do petka bi trebali usuglasiti tekst inicijative te ga potom uputiti u saborsku proceduru.

Nikola Grmoja (Most) kazao je kako je ova inicijativa od danas oporbena, iako ju je pokrenuo Most.  

- Očekujemo da ćemo kod glasovanja u Saboru ovoga puta biti jedinstveni. Svjesni smo da je ova vladajuća većina kupljena, da ćemo je teško uzdrmati. Mi želimo da Milorad Pupovac (SDSS), Darinko Kosor (HSLS), HNS stave svoj politički kapital u Martinu Dalić i interese koje ona zastupa. Želimo i da HDZ-ovci brane Martinu Dalić i da je brani i sam Andrej Plenković zbog svega ovoga što se događalo oko Agrokora - poručio je Grmoja. 

Maras: U Agrokor su postavili 'Ramljaka nakon Ramljaka'
Maras: U Agrokor su postavili 'Ramljaka nakon Ramljaka'

Arsen Bauk (SDP) kazao je kako se ne sjeća da je opozicija i u jednom slučaju uspjela srušiti Vladu. 

- Da može srušiti Vladu ne bi bila opozicija niti bi Vlada bila vlada, jer bi to značilo da nema većinu. Cilj inicijative je otvaranje rasprave i u tom smislu će svaka inicijativa uspjeti - rekao je Bauk.

Krešo Beljak (HSS) kazao je kako opozicija ovom inicijativom traži svoje mjesto pod suncem, pad Vlade i prijevremene izbore, jer ovaj model kojim se Hrvatska vodi ne valja. Poručio je kako svi koji se s tim slažu su dobrodošli. Beljak je napomenuo kako je na sastanku bilo pojedinaca koji imaju upitnik nad glavom trebali rušiti Vladu te da takve više ne bi trebalo zvati na sastanke. 

- Zna tko su ključne stranke, a tko pojedinci koji ne znaju gdje su - ustvrdio je Beljak te na inzistiranje novinara kazao kako tu misli na nezavisnog Marina Škibolu

Upitan je li provjerio zdravstveni karton svojih zastupnika, kako se ne bi kod glasovanja i ovoga puta dogodilo da HSS-ovci budu bolesni, Beljak je uzvratio "neće biti bolesnih, apsolutno ne".

Peruško i Weber u Agrokoru: Nagodba je prioritet broj jedan
Peruško i Weber u Agrokoru: Nagodba je prioritet broj jedan

Iako su šanse za opoziv Dalić male Goran Aleksić ispred Snage kazao je kako je cilj da "javnost vidi sve što je Dalić loše radila, ali i da treba senzibilizirati i satelite HDZ-a kako bi ii oni vidjeli s kim imaju posla". 

- Svakim danom ove Vlade, a pogotovo ministrice Dalić, korupcija u zemlji je sve veća. Velika većina oporbe se složila oko inicijative za opoziv Dalić, a nadam se da će savjest proraditi i kod dijela zastupnika vladajuće većine i da će biti dovoljno ruku za smjenu - kazao je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) nakon sastanka oporbenih stranaka u Saboru. 

Iako su IDS i Glas tražili da se oporba i Most usuglase oko ratifikacije Istanbulske konvencije, čelnici stranka kažu da to nije bio uvjet rušenje potpredsjednice Vlade u Saboru. O čemu se radi pojasnila je Anka Mrak Taritaš (GLAS).

- Nije nikakav problem da podržimo inicijativu za smjenu ministrice Dalić, a sutra ćemo svim opozicijskim klubovima poslati na potpis zahtjev da se na dnevni red Sabora uvrsti ratifikacija Istanbulske konvencije. Tako možemo pokazati stvarni raskol HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera. A opozicija će glasati kako će glasati. Mi ćemo glasati za, a Klub Brune Esih glasat će protiv ratifikacije, a čak postoji i ideja da zajedno naša dva kluba pokrenu tu inicijativu - rekla je Mrak Taritaš. 

Mislite li da će HNS ili manjinci glasati protiv ratifikacije, upitala je čelnica GLAS-a. 

- To će pokazati da je ljepak koji njih veže vlast, a ako želite nanijeti udarac HDZ-u i Plenkoviću, onda možete na tome. Da ima čistu situaciju, on bi to pustio u saborsku proceduru - ustvrdila je. 

"Na naše ceste doći će stari dizelaši!" 

Nakon stanke u Saboru Mrak Taritaš je progovorila i o sigurnosti u prometu. Iznijela je podatak da je broj poginulih povećan od 2016 do 2017. godine, iako je Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa za period 2011.-2020., na tragu ostalih zemalja EU, zadaća smanjiti broj poginulih za 50%

Peruško ima 4 mjeseca za spas Agrokora: Ničiji, tih, nije bahat
Peruško ima 4 mjeseca za spas Agrokora: Ničiji, tih, nije bahat

- 2016. je bilo 307. poginulih u cestovnom prometu, a 2017. 331. To je jedna alarmantna situacija u kojoj trebamo razmisliti o nekoliko stvari. Ljudski faktor je uvijek ljudski faktor. No, trebamo vidjeti kakvo nam je stanje na cestama, kako su oni tehnički opremljene, kako su oni u smislu sigurnosti opremljene i jednako tako trebamo vidjeti kakav vozni park vozimo- kazala je Mrak Taritaš.

Osvrnula se i na odluku njemačkog saveznog upravnog suda u Leipzigu kojom se dopušta gradovima da zbog pretjeranog zagađenja zabrane promet dizelskim automobilima. 
– Na naše ceste doći će novi stari auti s dizelskim gorivom koji ne samo da će zagađivati, već je upitna njihova sigurnost. Dok se mi bavimo Agrokorom, ljudi ginu na cesti – upozorila je Mrak Taritaš. 

Divjak: Udrugu Viligare treba biti sram

Stigao je i odgovor ministrice obrazovanja Blaženke Divjak na zahtjev udruge Vigilare koja traži njezinu smjenu i optužuju je da pokazuje "nevoljkost ili nekompetentnost da se ozbiljno pozabavi promoviranjem pedofilije, homoseksualnosti i rodne ideologije u hrvatskim školama". 

- Mislim da bi njih prije svega trebalo biti sram, kao i one koje prenose lažne vijesti i ne provjeravaju činjenice - rekla je ministrica.
Vigilare proziva ministricu da je "nečinjenjem praktički podržala promociju pedofilije kroz školsku lektiru", a ministrica uzvraća da je laž da je određena literatura na popisu lektire. 

'Divjak žmiri na promoviranje pedofilije u hrvatskim školama'
'Divjak žmiri na promoviranje pedofilije u hrvatskim školama'

- Ni na koji način nismo prejudicirali ni postupke niti načine na koji se bilo što uvodi u škole. Sve prolazi provjere. Pozivam sve da prije nego što posegnu za ovakvim ružnim riječima, kvalifikacijama i etiketiranjem, da povjere. Na stranicama Ministarstva obrazovanja nalaze se kurikulumi koji su spremni za eksperimentalnu provedbu, iako se oni još unaprjeđuju i rade se promjene, no mogu se provjeriti- kazala je. 

Divjak je upozorila da se bavimo marginalnim temama. 

- Naši učenici taoci su toga da neke skupine ili pojedinci, kojima nije interes unaprjeđenje obrazovnog sustava i obrazovna reforma, i njihovih laži - ustvrdila je ministrica. 

Orepić demonstrativno napustio sastanak oporbe 

S obzirom da je sastanak oko opoziva Martine Dalić kasnio desetak minuta, iz dvorane je demonstrativno nakon par minuta otišao nezavisni Vlaho Orepić.

- Kašnjenje na sami sastanak koji je sazvan u ovakvim ozbiljnim problemima govori o ozbiljnosti prijedloga. Politika koja aktualizira problemom, a ne nudi rješenje nije politika nego politikantstvo - ustvrdio je. Orepić je kazao da će se na ovakve sastanke odazvati "kad budu ozbiljni". 

"Agrokor je sinonim za državu koja tone"

Nakon jedanaest dana odmora, saborski zastupnici vratili su se na svoja radna mjesta. Agrokor, naselja koja su zbog snijega i leda odsječena od ostatka zemlje samo su neke od tema o kojima su zastupnici progovorili u Velikoj vijećnici.

Nezavisni Željko Glasnović upitao je trebali li Agrokoru plan spašavanja, hoće li ga spasiti birokrati i politika ili ga je trebalo ostaviti slobodnom tržištu. 

'Uzet će svoj novac i za sobom sve porušiti, likvidirati i spaliti'
'Uzet će svoj novac i za sobom sve porušiti, likvidirati i spaliti'

- Sad se digla oporba i tražit će da se glasa o sudbini jedne osobe. O čemu razgovaramo? Gdje su bili posljednjih 20 do 30 godina gdje se trebao napraviti pravni sustav i neovisne institucije - upitao je Glasnović komentirajući sastanak oporbe u Saboru na kojem će biti riječi o pokretanju opoziva potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Glasnović je upitao je li za cijeli slučaj Agrokor odgovoran samo Ivica Todorić ili i vjerovnici koji su mu davali kredite. 

'Pupovca za Agrokor nije briga, sumnjam da bi ugrozio Vladu'
'Pupovca za Agrokor nije briga, sumnjam da bi ugrozio Vladu'

- Hrvati su majstori u kreativnom računovodstvu. Kako sad, govorim o Agrokoru, nitko nije primijetio da je od 2004. do 2012. iscurilo iz zemlje 34 milijarde dolara. Kako to sad? - kazao je. 

Pita se i koliko će nas cijelo restrukturiranje Agrokora stajati te što time dobivamo, a što gubimo. 

- Jedna stvar je sigurna, da će gubiti porezni obveznici. Ovo mene podsjeća na jedan čamac koji tone, cijela država ustvari, Agrokor može biti za to sinonim, a imamo onu noćnu posudu, izbacujemo vodu dok čamac ne potone. Kako će taj model izgledati? Što će biti ovdje u budućnosti ako nastavimo s ovakvom poslovnom atmosferom? Tko će doći ovdje investirati? Nitko neće doći. Ako ovako nastavimo, nas čeka do 2020. godine scenarij od Cipra - ustvrdio je Glasnović. 

Todorić: 'Plenković nije uništio samo moju obitelj, već tisuće'
Todorić: 'Plenković nije uništio samo moju obitelj, već tisuće'

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) kazao je kako dolazak Fabrisa Peruška i Irene Webera u Agrokor potvrđuje politiku kontinuiteta. Zalaže se da se novom povjereniku i njegovoj zamjenici da šansa, no pozvao ih je na transparentnost u radu kako za par mjeseci ne bi imali krizu.

'Tražimo smjenu Dalić, ali i hitnu promjenu lex Agrokora'
'Tražimo smjenu Dalić, ali i  hitnu promjenu lex Agrokora'

Pita se i je li netko provjerio te ljude i hoćemo li za par mjeseci saznati da su u sukobu interesa. S obzirom da Weber dolazi iz bankarskog sektora Sinčić je upitao možemo li vjerovati da će se ona brinuti za interese radnika i malih dobavljača ili za interese banaka. Pozvao je povjerenike da progovore koliko će porezni obveznici morati snositi gubitaka u Agrokoru.

Osvrnuo se i na izjavu potpredsjednice Vlade Martine Dalić da bi oporba trebala zapaliti svijeću na Kamenitim vratima jer se nije morala baviti problemom Agrokora. 

'Jasno je da će novi povjerenik biti iz zločinačke organizacije'
'Jasno je da će novi povjerenik biti iz zločinačke organizacije'

- Da, treba zapaliti svijeću, ali zato što se ministrica u svom mandatu 201. do prosinca 2011. nije bavila Agrokorom. Bonovi su se izdavali, čudna su preuzimanja bila, porezna inspekcija za velike sustave nije godinama ulazila u firme povezane s Agrokorom. Zašto se Dalić na vrijeme nije bavila Agrokorom? Ministrima prije i poslije nje treba zapaliti svijeću što su dozvolili da Agrokor naraste na ovu razinu koja je danas i da bude problem i teret s upitnom budućnošću za cijeli Hrvatsku - zaključio je. 

Što je s vremenskim uvjetima? 

Miro Bulj (Most) i Milorad Pupovac (SDSS) osvrnuli su se naselja koja su zbog vremenskih neprilika odsječena od zemlje. Pupovac tvrdi da smo u najvećem dijelu zemlje nespremno dočekali vremenske uvjete.

- Posebno se odnosi na područja koja su zapostavljena od države. Lijepo je bilo vidjeti premijera u Delnicama i vojsku u Gorskom kotaru, ali velik dio područja je zakovano ledom. Ta su područja odsječena od svijeta - upozorio je Popovac. 

Zamjera državi što do danas nije donesen zakon, ali ni uspostavljen fond za potpomognuta područja. Bulj je naveo kako se ministri i političari naslikavaju u uniformama u snijegu, ali to, kaže, ne mijenja činjenicu da su područja koja se bore s vremenskim neprilikama zapostavljena. Naveo je i kako je Zakon o brdsko planinskim područjima sam sebi svrha te da se to treba hitno mijenjati. 

"Hrvati više neće jesti svoj kruh" 

Alen Prelec (SDP) stanku je iskoristio kako bi upozorio da se u Savskom Marofu zatvara tvornica Kvasac, koja ima 140 godina tradicije i otpuštaju 67 radnika. Namjera francuskih vlasnika je preseliti pogon u Mađarsku. 

- Hrvati više neće imati svježi kvasac i možemo reći simbolički Hrvati više neće jesti svoj kruh - ustvrdio je. SDP-ovac je naveo kako beskrupuloznost nema granica.

- To se događa s tvornicama u Hrvatskoj. Ovo nije sad samo „Kvasac“ ovo su sve ostale tvornice koje imaju stranog vlasnika ili našeg vlasnika. Mi smo prodali tvornicu sa 140 godina povijesti, gdje su radile generacije, da bi to sad Francuzi zatvorili i da bi proizvodnja koja je bila u RH 140 godina uvozili taj isti proizvod iz Mađarske. I ne zato što to nije profitabilno, nego zato što Francuzi žele veći profit - rekao je Alen Prelec.  

Apelirao je na premijera i predsjednicu države da prilikom susreta s predsjednikom Francuske progovore i o ovom problemu te da se donesu zakonu koji štite proizvodnju i nacionalne interese.

- Ne treba nam više stotine shopping-centara gdje ćemo prodavati proizvode iz Francuske, Njemačke ili ne znam otkuda, nego nam treba domaća proizvodnja. I kad se čudimo da nam mladi odlaze iz Hrvatske, nije ni čudo. Ja ne znam koliko će od tih 68 radnika završiti u Njemačkoj ili Francuskoj ili Mađarskoj. Ali će otići. Ovo je vapaj za ljude i za proizvodnju u Hrvatskoj - poručio je SDP-ovac.

Petrov vodio sjednicu 

 Nakon duljeg vremena Božo Petrov (Most) sjeo je na mjesto predsjedavajućeg. Naime, na njegov račun ranije su stizale kritike da uživa sve povlastice potpredsjednika Sabora, ali da ne vodi sjednice. Hrvoje Zekanović (Hrast) pozdravio je predsjedavanje Petrova saborskom sjednicom.  

- Pozdravio bih i našeg potpredsjednika Sabora Božu Petrova. Drago mi je da je sjeo konačno i na svoje mjesto nakon dugo vremena za koje je normalno dobro plaćen - poručio je Zekanović. 

- Poštovani kolega, ja sam očekivao minimalno pljesak - uzvratio mu je Petrov i nastavio voditi sjednicu. 

Dnevni red proširen s još 14 novih točaka 

Saborski zastupnici su se u srijedu, nakon prošlotjedne stanke, vratili u zastupničke klupe, zasjedanje je započelo širenjem dnevnog reda sa 14 novih točaka među kojima je i ona o izmjeni saborskog Poslovnika, a zasjedanje je potom nastavljeno već uobičajenim jutarnjim stankama.  

Most i SDP protiv su toga da se o Poslovniku o radu sabora raspravlja u hitnoj proceduri. 

"Izmjene Poslovnika bi trebalo donijeti u dva čitanja, kako bi se ukazalo na sve nedostatke sadašnjeg Poslovnika te se potom utvrdio konačni prijedlog", rekao je mostovac Robert Podolnjak 

Na dnevni je red, među ostalim, uvršten i paket pravosudnih zakona, izvješće o učincima provedbe zakona o otcima u 2016., izmjena odluke o proširenju jurisdikcije RH na Jadranskom moru, izvješće o radu istražnog povjerenstva za Imunološki zavod...

Nakon proširenja dnevnog reda, Hrvatski sabor je rad nastavio već uobičajenim stankama na zahtjev stranačkih klubova.  
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a