Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Nakon stradavanja lipicanca: Traži se novi ravnatelj ergele

Bivši je ravnatelj, kako su pisali mediji, za svog sina,  preko zimskih školskih praznika, 'posudio', odnosno zakupio, konja s Ergele, no na konja je naletio vlak i usmrtio ga

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
15 komentara

Upravno vijeće Državne ergele Đakovo i Lipik raspisalo je javni natječaj za izbor i imenovanje novog ravnatelja Ergele nakon što je bivši, zbog afere 'lipicanac', nedavno podnio ostavku nakon samo godine i pol mandata.

Bivši je ravnatelj, kako su pisali mediji, za svog sina,  preko zimskih školskih praznika, 'posudio', odnosno zakupio, konja s Ergele, no na konja je naletio vlak i usmrtio ga, ravnatelj je podnio ostavku, a u cijeli se slučaj uključila i policija istražujući kako je konj podletio pod vlak.

NESREĆA KRAJ ĐAKOVA Podletio pod vlak: Lipicanca su 'posudili' iz ergele, stradao je...

Osoba koja želi voditi Ergelu treba imati hrvatsko državljanstvo, završen studij agronomske ili veterinarske struke, radno iskustvo u struci od najmanje pet godina, treba znati jedan strani jezik i rad na računalu, imati iskustvo u vođenju ili rukovođenju i iskustvo u timskom radu. Uvjet je i da protiv te osobe nije pokrenuta istraga odnosno da se ne vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.

Ravnatelja, na razdoblje od četiri godine, imenuje Upravno vijeće Ergele na prijedlog ministra poljoprivrede, a ista osoba može se ponovno izabrati. Prijave na natječaj podnose se 15 dana od objave natječaja u Narodnim novinama (tiskano izdanje nosi datum 23. siječnja), dnevnom listu i internetskim stranicama Ergele. Prijave se šalju preporučeno poštom na adresu Državne ergele Đakovo i Lipik.

DOVEO KONJA SINU... Ravnatelj ergele zbog kojeg je stradao lipicanac dao ostavku

Uzgoj od početka 19. stoljeća, konja moguće zakupiti

Ergela Đakovo osnovana je 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja, koja predstavlja neprocjenjivu vrijednost i značaj za grad Đakovo, Slavoniju i cijelu Hrvatsku.

 Konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća.

ŠEF ERGELE 'POSUDIO' KONJA Lipicanac je podletio pod vlak; Ministar Tolušić: 'Glupa priča'

Danas kao Državna ergela Đakovo, za uzgoj konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Osim uzgoja i selekcije, Ergela se bavi i dresurom konja čija kvaliteta se potvrđuje na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu.

Osim svoje osnovne djelatnosti očuvanja genetskog potencijala lipicanske pasmine, vrlo veliki značaj ima turistička djelatnost ergele koja je zbog svoje atraktivnosti postala nezaobilazno odredište turističkih posjeta u Đakovo, Slavoniju, ali i Hrvatsku, ističe Ergela na svojim stranicama.

 Da zakup, odnosno, 'posudba' nije neuobičajen, iščitava se sa web stranice Ergele koja donosi brojne informacije i fotografije o Ergeli i njenim konjima, pa i Pravilnik o zakupu. Dostupne su fotografije i podatci o desetak konja koji su u zakupu, te ime i prezime, adresa i broj telefona zakupnika.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message