Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

'Nije istina da djeca u gradu povraćaju zbog zagađene vode'

Na našem odjelu imamo gotovo normalnu situaciju, oboljele djece ništa više nego inače, odnosno kao i prije tog akcidenta s vodom, rekao je dr. Krajinović...

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
25 komentara

I dok se neki ministri, osim ministra zdravstva Kujundžića(!), gotovo nadmeću pred zgradom vlade popiti čašu vode iz Slavonskog Broda, oponašajući tako zagrebačkog gradonačelnika Bandića u jednoj od kriza s vodom u gradu Zagrebu, Slavonskim Brodom u većem broju počele su kružiti glasine kako djeca i odrasli u Slavonskom Brodu obolijevaju u sve većem broju, a kao posljedica konzumiranja zatrovane vode u danima kada je ekološki incident s vodom bio na svome vrhuncu.

REZULTATI ANALIZE Ugljikovodici u vodi u Sl. Brodu su u okviru dopuštenih udjela

Po tim glasinama navodno najviše obolijevaju bebe, djeca, pa i odrasli, grčevi u želucu i drugi simptomi poput proljeva i povraćanja najčešće su spominjane posljedice, slijedom tog povećava i broj onih građana Broda koji  kažu kakao to nije i ne može biti slučajnost.

NAKON ANALIZE Butković pred Vladom popio čašu slavonskobrodske vode

Ugljikovodici pali, može li se piti voda?

Nekako istodobno Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u srijedu kako je analiza uzoraka vode uzetih na šest lokacija u Slavonskom Brodu pokazala da su utvrđene količine ugljikovodika ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti, ali se ne kaže jeli voda za piće. Pritom ostaje nejasno:kako je moguće da se kvaliteta zagađene vode poboljšava iako su po nekim ministrima filteri na brodskom vodocrpilištu Jelas glavni uzrok svemu a da u međuvremenu od nastanka akcidenta pa do danas uopće nisu promijenjeni.

EKOKATASTROFA U BRODU Ne pravdajte se, svi vi ste krivi za ovo: Voda je i dalje prljava...

Kako god, u Zavodu za javno zdravstvo brodsko-posavske županije kažu kako nisu imali niti imaju bilo kakvih prijava popratna oboljenja koje bi upućivala na posljedice konzumiranja zagađene vode. 

EKOKATASTROFA U BRODU Petrov: Institucije, gdje su svi podaci mjerenja kvalitete vode?

- Takvih prijava i potreba za bilo kakvim intervencijama te vrste nismo imali, a obveza je roditelja djece i odraslih da nam se u takvim eventualnim situacijama jave. Pogotovo ako je posrijedi, recimo, enterokolitis i tome slične popratne pojave, kaže ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr.Ante Cvitković.

Oboljelih nema više nego inače

I ravnatelj slavonskobrodske Opće bolnice dr. Josip Samardžić kaže da nema informacija o navodno povećanom broju pojava poput povraćanja, proljeva i slično a kao posljedicu konzumiranja zdravstveno neispravne vode za piće. Isto tvrdi i voditelj Odjela pedijatrije u brodskoj Općoj bolnici dr.Ivan Krajinović

KATASTROFA U BRODU 'Nafta nam je i ranije uništila polja, na njima ništa ne raste'

- Takve glasine nisu istinite. Nismo ovih i proteklih dana imali nijedan slučaj kao izravnu posljedicu konzumiranja vode za piće kada se taj akcident dogodio i narednih  dana. Na našem odjelu imamo gotovo normalnu situaciju, oboljele djece ništa više nego inače, odnosno kao i prije tog akcidenta s vodom. Istina je da smo tijekom uskrsnih blagdana imali nešto više posla ali to je zato jer smo za razliku od inače na odjelu obavljali preglede djece jer tih dana pedijatri u drugim ambulantama u gradu i županiji nisu radili, a i tijekom blagdana puno je djece iz drugih krajeva Hrvatske bilo u gostima u Brodu i okolici kod svojih obitelji pa je i to jedan od razloga da smo imali nešto više posla nego je uobičajeno. Vjerojatno su slijedom toga krenule glasine o navodno većem broju oboljele djece. Na našem odjelu je sve normalno, glasine koje kruže nisu istinite, rekao je za 24sata dr. Ivan Krajinović, voditelj Odjela pedijatrije u brodskoj Općoj bolnici.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message