Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
43 komentara

'Nije ti svejedno. Cessna mi je trokirala iznad Gorskog kotara'

Predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Matešu ni pet stentova nije spriječilo da leti 20 godina, a kaže da ga srce nije izdalo ni kada mu je motor Cessne trokirao iznad Gorskog kotara

43 komentara

Letim sam 20 godina i samo jednom sam, na svu sreću, imao neugodnu situaciju upravo iznad Gorskog kotara. Motor je počeo trokirati. Naravno da vam nije svejedno, no uspjeli smo se okrenuti i vratiti u Lučko.

Priča nam to Zlatko Mateša koji i danas leti s pet stentova. Toliko puta je i biran na čelo Hrvatskog olimpijskog odbora. Vedar duh održava predajući mladima na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta te ljubeći četvrtu, još uvijek, nevjenčanu suprugu. Pojasnio nam je i zbog čega je njemu zakazivao motor Cessne.

- U gorivu je bilo vode. To je problem jer na visina može doći do zaleđivanja, a onda i prestanka rada motora. Kad smo sletjeli, ispraznili smo rezervoare i riješili problem – prisjeća se Mateša koji je do danas ima 400 sati držao ‘uzde’ aviona u svojim rukama.

- Nikada nisam htio postati profesionalni pilot. Let me zanimao kao hobi i letim samo kad mi dođe gušt. Zadnji puta sam u zraku bio s dva svoja draga prijatelja Rajkom Tomašićem, koji je jedan od najboljih pilota male avijacije te jednim od najboljih slovenskih pilota Benjaminom Licerom iz Portoroža – priča Mateša.

Video: Mateša s prijateljima u letu nad novim rovinjskim hotelom Park

Letačko umijeće naučio je, dodaje, od svojih danas pokojnih instruktora i prijatelja.

POGLEDAJTE VIDEO: 


- Od njih troje koji su bili vrhunski dečki i ljudi, jedan je život okončao pri padu zrakoplova. Često se sjetim naših druženja i zaista mi nedostaju – kaže pomalo sjetno. Pratio je i nedavni čudnovati manevar pilota Teodora Goričaneca koji je uspio prizemljiti Cessnu bez motora na autoputu prema rijeci i da pri tome nitko nije zadobio niti ogrebotinu.

- Jako rijetko motor otkazuje, no zato nije rijetko da letjelice koje imaju problem piloti u nuždi spuštaju na autoput. Evo nedavno je sličan slučaj bio i u Americi. Ja se nadam da osobno to neću doživjeti – rekao je nasmijano.

EKSKLUZIVNI VIDEO Avion sletio na autocestu: 'On pada, pada. Što je ovo?! Koči!'

Cessna s riječkog autoputa leži sada rastavljena u Lučkom i čeka vještačenje. Vlasnik pilotske škole Ecos iz Zagreba, Miljenko Bucalović, iznajmio ju je od Aerokluba Penkala. Kaže da je prije 20-tak dana bila na velikom servisu i da je odlično radila.

'Pilot je odlično sletio, mogli su se zapaliti' 

- Šteta je velika jer prilikom slijetanja je dota udarala. Osigurana je kasko, no vidjet ćemo što će osiguranje reći. Čekam vještačenje koje nije garancija da će se znati što se dogodilo - kaže nam Bucalović.

PILOT TEO O DRAMI U AVIONU: 'Prilikom slijetanja zapeli smo za ogradu, bilo nam je kritično'

Ograđujući se od zaključaka pojašnjava nam što je po njegovom mišljenju mogao biti uzrok kvara.

- Moguće je da se karburator odnosno rasplinjač zaledio jer tada motor staje. Kad sletite i kada se odledi, motor radi kao da nikada ništa nije ni bilo - rekao je. Ponosan je na reakciju svoga pilota.

- Odlično je to izveo jer da su išli na livade i udarili krilom, zapalili bi se i teško da bi izašli živi...

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message