Ovo su ministri Domovinskog pokreta u novoj Vladi | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 26

Ovo su ministri Domovinskog pokreta u novoj Vladi

Ovo su ministri Domovinskog pokreta u novoj Vladi

Ministar poljoprivrede, ribarstva i šumarstva je Josip Dabro, a na čelu Ministarstva demografije i useljeništva bit će Ivan Šipić. Novi ministar gospodarstva je Ante Šušnjar

VIDEO

Novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar u vladu ulazi kao odvjetnik-partner u odvjetničkom društvu "Potočnjak & Šušnjar d.o.o.", a za razliku od ostale dvojice ministara iz Domovinskog pokreta, nema političkog iskustva izuzev stranačkih pozicija.

Ante Šušnjar član je Domovinskog pokreta od njegova nastanka 2020. godine. U istoj stranci trenutno obnaša funkcije člana predsjedništva, Domovinskog odbora i Suda časti.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu 2006. godine. Pravosudni ispit položio je 2009. godine, a godinu dana poslije upisan je u imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore. Pored odvjetničkih poslova, od 2020. godine obavlja i poslove stečajnog upravitelja.

Zagreb: Ante Šušnjar dolazi u Sabor

Svoju profesionalnu karijeru, novi je ministar započeo kao odvjetnički vježbenik u odvjetničkom društvu "Bogdanović, Doliči & partneri d.o.o.", u kojem se pretežno bavio zastupanjem inozemnih klijenata u području korporativnog prava, bankarskog i financijskog prava, vlasničkopravnih odnosa i rješavanja sporova.

Od 2010. do 2012. radi kao samostalan odvjetnik, a od 2012. je odvjetnik-partner u odvjetničkom društvu "Potočnjak & Šušnjar d.o.o.", koje zastupa domaće klijente pretežno u području trgovačkog prava i prava društava, radnoga prava, transakcija s nekretninama te rješavanja sporova i arbitraža.

Kolakušić se nada da će izboriti dva mjesta u Europarlamentu: Očekujem do 120 tisuća glasova
Kolakušić se nada da će izboriti dva mjesta u Europarlamentu: Očekujem do 120 tisuća glasova

Kako se navodi u životopisu, polaznik je predavanja, radionica i seminara radi trajnog stručnog usavršavanja odvjetnika pri Hrvatskoj odvjetničkoj komori i stečajnih upravitelja pri Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Ante Šušnjar rođen je 1983. godine u Mostaru. Oženjen je, ima dva sina i kćer. Govori engleski jezik i služi se njemačkim jezikom.

Životopis Ivana Šipića, novog ministra demografije i useljeništva

Na čelu Ministarstva demografije i useljeništva bit će Ivan Šipić, bivši gradonačelnik Trilja do 2021. godine, koji iza sebe ima jedan mandat saborskog zastupnika, od 2016. do 2020. godine, a trenutno je predsjednik Gradskog vijeća u Trilju i član predsjedništva Domovinskog pokreta.

U političku arenu Šipić ulazi 2001. kao gradski vijećnik na listi HDZ-a. Četiri godine kasnije obnaša dužnost zamjenika gradonačelnika, dok gradonačelnikom Trilja postaje 2008. godine. Na istu će poziciju biti biran tri puta, posljednji put 2017..

Ovo su ljudi koji su izabrani za zastupnike u Hrvatskom saboru

Od 2016. do 2020. godine bio je HDZ-ov zastupnik u devetom sazivu Hrvatskoga sabora te član četiriju saborskih odbora. S HDZ-om se razišao 2021., uoči lokanih izbora, kada ga je stranka odbila podržati kao kandidata za gradonačelnika u još jednom mandatu. Zbog toga je na te izbore izašao s nezavisnom listom, s kojom je osvojio pet mandata u Gradskom vijeću i poziciju predsjednika, zahvaljujući podršci Mostovih vijećnika.

Pupovac: 'Iako se s najvećim dijelom programa slažemo, ne možemo podržati Vladu'
Pupovac: 'Iako se s najvećim dijelom programa slažemo, ne možemo podržati Vladu'

Novi saborski mandat dobio je na zadnjim parlamentarnim izborima, na kojima je izabran kao kandidat Domovinskoga pokreta u devetoj izbornoj jedinici. Također, član je predsjedništva Domovinskog pokreta i potpredsjednik Splitsko-dalmatinske županijske organizacije. 

Ivan Šipić rođen je 1974. godine u Sinju, po zanimanju je diplomirani teolog. Svoj radni vijek započeo je kao vjeroučitelj 2000. godine, radio je u nekoliko osnovnih škola na području Cetinskoga kraja. Oženjen je i otac dvojice sinova. 

Životopis Josipa Dabre, novog ministra poljoprivrede, ribarstva i šumarstva

Ministar poljoprivrede, ribarstva i šumarstva Josip Dabro magistar je kineziologije, trenutno obnaša dužnosti glavnog tajnika Domovinskog pokreta i upravitelja zaklade Vrhbosanske nadbiskupije, a preuzimanje ministarstva bit će mu prva politička funkcija na nacionalnoj razini. 

Prije dolaska u Banske dvore, Dabro je obnašao funkcije na razini lokalne samouprave. Od 2008. do 2017. godine bio je stručni suradnik za poslove komunalnog gospodarstva u Gradu Otoku, a 2017. godine odlazi na poziciju zamjenika župana Vukovarsko srijemske županije. Uz to, tri je puta biran za vijećnika županijske skupštine.

Domovinskom pokretu pristupa u lipnju 2021., a u studenom iste godine postaje tajnikom za članstvo i koordinaciju ustrojstvenih oblika. Funkciju glavnog tajnika stranke preuzeo je 2023., na kojoj je ostao do danas.

Zagreb: Andrej Plenković predstavlja Saboru novu Vladu

Osim što je glavni tajnik DP-a, Dabro je od 2020. godine upravitelj zaklade Vrhbosanske nadbiskupije koja se bavi provođenjem humanitarnih aktivnosti za bolesne, starije i nemoćne osobe, djecu predškolske dobi, učenike, studente i druge osobe. Također, Dabro od 2021. radi i kao asistent voditelja unapređenja prodaje u tvrtki Filir d.o.o, tvrtki za trgovine i usluge iz Vukovara. Prije toga, od 2017. do 2021. godine, bio je član upravnog odbora u "Drvnom klasteru - Slavonski hrast".

Političku karijeru počeo je u HDZ-u, gdje je najprije vodio gradsku, pa zatim županijsku organizaciju Mladeži HDZ-a. Od 2016. izabran je za predsjednika HDZ-a Grada Otoka, na toj poziciji ostaje do 2018. godine.

Oporba složna: 'Osnivanjem ministarstva demografije neće se riješiti problem depopulacije'
Oporba složna: 'Osnivanjem ministarstva demografije neće se riješiti problem depopulacije'

Kada je riječ o obrazovanju, novi ministar je magistar kineziologije, magistrirao je na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku. Prije toga završio je preddiplomski studij na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prema srednjoškolskom obrazovanju, Dabro je građevinski tehničar, završio je Tehničku školu Ruđer Bošković u Vinkovcima.

Novi član vlade je dugogodišnji amaterski i profesionalni sportaš u kickboxingu. Osim što je bio dugogodišnji predsjednik i trener u kickboxing klubu Otok, od 2007. do 2017. godine bio je član stožera hrvatske kickboxing reprezentacije, dok je na mjestu člana Izvršnog odbora Hrvatskog kickboxing saveza bio od 2014. do 2018. godine.

Rođen je u Beogradu 1983. godine, oženjen je i ima troje djece.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 26

VIDEO

VIDEO Požar u Zaprešiću gasili i roboti, veći dio ugašen. Građani dobili upozorenje: 'Ne izlazite!'
VATRENA STIHIJA

VIDEO Požar u Zaprešiću gasili i roboti, veći dio ugašen. Građani dobili upozorenje: 'Ne izlazite!'

Nad Zaprešićem se u četvrtak navečer nadvio gusti crni dim zbog velikog požara. Planula je firma Eko-Flor Plus koja je u sastavu Cios grupe, čiji je vlasnik Petar Pripuz

Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici
TRAGEDIJA

Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici

Dvije ženske osobe kolima Hitne medicinske pomoći prevezene u Opću bolnicu Zadar na pružanje daljnje liječničke pomoći
Strava kod Županje: Zatukao ga sjekirom i pucao mu u glavu pa mu je tijelo bacio u bunar!
POLICIJA GA UHITILA

Strava kod Županje: Zatukao ga sjekirom i pucao mu u glavu pa mu je tijelo bacio u bunar!

Policija je objavila da je muškarac (30) nakon svađe zatukao 48-godišnjaka, odveo ga na drugo mjesto gdje mu je pucao u glavu iz puške i bacio ga u bunar. Tijelo su izvukli vatrogasci