Obavijesti

News

Komentari 25

Razbojnicima 20 godina: Tražili novac pa batinama ubili starca

Razbojnicima 20 godina: Tražili novac pa batinama ubili starca

Ivan Todorović i Slobodan Brauer 7. ožujka 2019. u kućici na Savskoj u Zagrebu su ubili Aleksandra Kurtovića (80). Nepravomoćno je svaki dobio po 20 godina. Slavko Todorović je oslobođen

VIDEO

Sve je počelo kad je skupina pohlepnih, beskrupuloznih prevaranata u svoju mrežu uhvatila lakovjernog, naivnog i pomalo dementnog Milana Kurtovića (79).

U siječnju prošle godine kupujući trenirku na okretištu tramvaja na Črnomercu Milan je upoznao Štefana Ivića (41) koji je vidio da Milan ima pun novčanik novca. Predstavio mu se kao Pero i tražio ga broj mobitela kako bi mu vratio ostatak koji tad nije imao. Zvao ga je više puta i nalazili su se na raznim lokacijama, a Pero je svaki put tražio novac za nešto obećavši da će pozajmicu vratiti. Tijekom tih susreta Milan mu je ispričao da su on i brat mu Aleksandar od prodaje zemljišta u Crnoj Gori dobili po 160.000 eura.

- Tražio je i da mu dignem kredit pa sam podigao jedan od 20.000 kuna, pa jedan od 25.000 kuna. Dao sam mu i 10.000 švicarskih franaka za pokop punice u Torinu - redao je svjedok nabrajajući pozajmice Iviću kod kojeg je više puta odlazio u Beč i davao mu novac sve dok nije sve potrošio. Novac je dao i Milanu Iliji Danu (50) koji je s Ivićem u drugom postupku priznao da su "izmuzli" starca za 1,6 milijuna kuna koje mu moraju vratiti. 

Osuđeni prevaranti koji su od brata ubijenog starca 'posudili' iznos od čak 1,6 milijuna kuna
Osuđeni prevaranti koji su od brata ubijenog starca 'posudili' iznos od čak 1,6 milijuna kuna

Tijekom odlazaka u Beč Kurtović je vidio i Slobodana Bauera kojeg su oslovljavali s Đuro. Ivić se u Beču družio s Ivanom Todorovićem i Slobodanom Brauerom pa su i oni htjeli dio kolača. Milan je svoje novce podijelio pa su odlučili uzeti novac od Aleksandra.

U noći na 6 ožujka 2019., oko 1 sat, Slobodan Bauer preskočio je ogradu na Savskoj i pokucao Milanu Kurtoviću na vrata. S njim su bili i Ivan i Slavko Todorović. Rekli su mu da im se pokvarila glava motora na autu i pitali ga da im da novac za popravak ako ima. On im je rekao da nema novaca a onda su svi otišli do njegova brata, koji živi dvije prostorije dalje, i pitali ga za novac. Aleksandar im je rekao da nema novaca. Potom su otišli. 

- Ta trojica su 7. ožujka drugi put bili u našoj kući. Došli su oko 1 sat i rekli mi da su popravili auto. Ivan mi je rekao da je Slavko slabijeg zdravlja i da ostane  kod mene da se ugrije a da oni idu po auto. Između sebe su, dok su bili kod mene, pričali albanski. U jednom trenutku navirio sam se s vrata i vidio da mi kod brata gori svjetlo. Kad sam htio otići vidjeti što se događa Slavko mi je rekao  "Nemoj tamo da ideš" pa sam ostao u prostoriji - rekao je Milan Kurtović.U međuvremenu su druga dvojica brutalno tukla Aleksandra tražeći ga da im da novac. Udarali su ga po glavi i prsima, a jedan mu je kleknuo na prsa pri čemu mu je slomio rebra koja su razderala pluća.  Sve su ispreturali no novac nisu pronašli. Potom su se sva trojica odvezla u BiH.

- Kad su otišli otišao sam na štaci do brata i vidio da su vrata otvorena. On je ležao potrbuške na podu sa zavezanim rukama  i nogama - prisjetio se Milan najgore večeri u svojem život. Kad mu je prišao, čuo je kako teško diše no brat mu nije uspio ništa reći. Potom je pozvao policiju i Hitnu pomoć.  Aleksandar je završio u komi iz koje se nije probudio. Od posljedica premlaćivanja umro je 25. lipnja 2019. 

'Odškrinuo sam vrata i vidio brata kako leži potrbuške, vezanih ruku i nogu i hropće'
'Odškrinuo sam vrata i vidio brata kako leži potrbuške, vezanih ruku i nogu i hropće'

 Nakon ostavinske rasprave doznao sam da je moj brat novac za preživljavanje držao u stanu, a glavninu u banci. Nasljednici smo ja i sestra. Meni su, međutim, natovarili skrbnicu. Ne mogu samostalno raspolagati s nekretninama, pokretninama, čak niti mirovinu ne mogu sam podići. To mi nije jasno. Napisali su mi da sam lišen poslovne sposobnosti jer sam posuđivao svoj novac - čudio se Milan Kurtović koji je bio spreman otići u Beograd na sastanak s Ivićem par dana nakon događaja. 

- Zvao me i rekao da će doći bankar s Cipra i da ću dobiti svoj novac nazad od bankara. Već sam bio spreman otići no spriječila me policija - ustvrdio je Kurtović.

Kod izricanja presuda sutkinja Rahela Valentić olakotnim je cijenila raniju neosuđivanost Ivana Todorovića i Slobodana Brauera dok je otegotnim cijenila brojne ozljede koje su zadali Aleksandru Kurtoviću.

Nepravomoćnom presudom svaki je dobio po 20 godina, a sudilo im se u odsutnosti.

- Slavko Todorović optužen je da je bio supočinitelj kod teškog ubojstva. Tužiteljstvo tvrdi kako je on prema odgovoru zadržavao Milana da ne ide kod brata i naredio mu da ne napušta svoj stan što su po mišljenju tužiteljstva radnje odlučujuće za počinjenje nedjela. On ih je vozio iz Austrije, a potom i iz Srbije u Zagreb no nije dokazano da se dogovorio s drugom dvojicom da će u Zagrebu ubiti Kurtovića- obrazložila je nepravomoćnu presudu sutkinja.

Slavko Todorović, koji je uhićen u kolovozu 2019. kad se pojavio u Hrvatskoj, pušten je iz istražnog zatvora. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...