News

Komentari 1

Španjolska podržava ulazak Hrvatske u Schengen i OECD

Španjolska podržava ulazak Hrvatske u Schengen i OECD

Hrvatska je u srpnju 2015., dvije godine nakon pristupanja Europskoj uniji, aplicirala za ulazak u Schengen u kojem se oko 400 milijuna građana iz 26 zemalja kreće slobodno bez putovnica

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman razgovarao je u utorak u Madridu sa španjolskom ministricom vanjskih poslova Aranchom Gonzalez Layaom, koja je podržala nastojanje Hrvatske da uđe u europsku šengensku zonu slobodnog kretanja, a također i da postane članica OECD-a.  

"U ovom trenutku nemamo konkretan datum no mi u Španjolskoj ćemo jasno podržavati napore Hrvatske kada Europska komisija predloži proširenje", rekla je Gónzalez Laya na konferenciji za medije. "Nadamo se da će to biti uskoro. Mi ćemo biti uz Hrvatsku podupirući njenu želju za približavanjem Schengenu. Njena želja za pridruživanjem ide u korak s ispunjavanje potrebnih kriterija", dodala je u izjavi u Palači Viana, sjedištu ministarstva vanjskih poslova u centru Madrida.

Hrvatska je u srpnju 2015., dvije godine nakon pristupanja Europskoj uniji, aplicirala za ulazak u prostor u kojem se oko 400 milijuna građana iz 26 zemalja kreće slobodno bez putovnica. Prostor je nazvan po luksemburškom mjestu Schengen gdje je  sporazum o njemu potpisan 1985.

"Europska komisija nam je dala zeleno svjetlo u listopadu 2019. godine jer je Hrvatska ispunila sve tehničke uvjete koji su bili obvezni, pa što se nje tiče mi smo spremni", rekao je Grlić Radman. "Sada sve ovisi o zemljama članicama jer je Hrvatska spremna", dodao je.

Hrvatska vlada posljednjih dana intenzivno traži podršku od država članica u inozemstvu, u trenutku kada su granice zbog pandemije koronavirusa prohodne tek uz negativne testove na koronavirus. Prije pandemije su ilegalne migracije zaustavile širenje Schengena, pa pred vratima čekaju i Bugarska i Rumunjska.

Grlić Radman je prvi hrvatski ministar vanjskih poslova koji je posjetio Madrid od kada je Hrvatska ušla u EU. U listopadu 2012. godine je tadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić boravila u Španjolskoj tražeći ratificiju hrvatskog pristupnog ugovor s Europskom unijom. Hrvatska je pristupila u srpnju 2013.

Premijer Andrej Plenković je u subotu na marginama Socijalnog samita u Portu razgovarao sa slovenim premijerom Janezom Janšom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom te švedskim premijerom Stefanom Lofvenom.

"Mi imamo dva cilja dublje integracije. Jedan je ući u schengenski prostor, a drugi je postati članicom eurozone. Ja sam danas imao detaljnije razgovore na tu temu s njima četvoricom, te još nekima više neformalno. To su nam dvije bitne teme pa nam je važna potpora s obzirom da smo od strane Europske komisije dobili potvrdu o ispunjavanju svih tehničkih uvjeta o 'Schengenu'", rekao je tada Plenković.

Hrvatska želi postati i članicom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), klubu 37 industrijski najrazvijenijih zemalja, čiji je član Španjolska. Hrvatska prošle godine nije primljena, a španjolska ministrica Gónzalez Laya je sklona ulasku Hrvatske u taj gospodarski kub. Poručila je kako podržava nastojanje Hrvatske te da pitanje članstva "ne smije biti političko pitanje već isključivo tehničko". Ona smatra da je članstvo u toj organizaciji pozitivno jer ona zemljama donosi "svojevrsnu reputaciju" u pitanju borbe protiv korupcije te održavanja zdravih javnih financija.

Grlić Radman je posjetio Madrid nakon što je u svibnju 2019. godine u Zagrebu boravio tadašnji španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell. Borrell je šest mjeseci kasnije postao visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku. Na ministarsko mjesto je zatim došla Gónzalez Laya, koja je do tada bila direktorica Međunarodnog trgovinskog centra (ICT), zajedničke agencije WTO-a i UN-a.
 

Najčitaniji članci