Obavijesti

News

Komentari 30

Zbrka oko akcije za Dan žena: Policija u Zaprešiću neće žene kažnjavati, darivat će im ruže

Zbrka oko akcije za Dan žena: Policija u Zaprešiću neće žene kažnjavati, darivat će im ruže
2

Zaprešićka policija najavila je preventivnu akciju za 8. ožujka "spram žena u prometu", općina Marija Gorica prenijela, u sve se uključio i Grad Zaprešić. Kasnije su se ispravili i pojasnili

VIDEO

Malo je koja najava preventivne akcije policije u prometu izazvala toliko zbrke i nezasluženih negativnih konotacija, kao ona zaprešičke policije, koju je prenijela Općina Marija Gorica, a podržao je i Grad Zaprešić. Zbog, kako su priznali, "nespretne formulacije" u samoj najavi akcije neki su stekli pogrešan dojam kako se radi o pojačanom postupanju prema ženama u prometu, što bi bilo diskriminatorno i stereotipno.

"Nespretne formulacije" ubrzo su uklonjene, a evo kako je do zabune došlo.

Nasilje, ponižavanje, seksizam. To je Dan žena u ovoj Hrvatskoj
Nasilje, ponižavanje, seksizam. To je Dan žena u ovoj Hrvatskoj

Prvo je na stranici Općine Marija Gorica objavljena ova najava akcije.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, 8. ožujka 2021. godine policijski službenici Policijske postaje Zaprešić u suradnji sa Vijećima za prevenciju Grada Zaprešića i Vijećem za prevenciju Općine Marija Gorica, navedenog dana provesti će preventivnu akciju ŽENE U PROMETU!, koja je usmjerena spram žena u prometu.

Tom prilikom ženama će se ukazivati na nužnost poštivanja prometnih propisa, dok će one koje poštuju prometne propise biti prigodno nagrađene od strane predstavnika lokalne samouprave i policije. LOKACIJA: MARIJA GORICA, Trstenik, ispred DV Bambi, ulica Ante Kovačića u vremenu od 15,00 do 16,00 sati", piše na webu Općine.

Njoj ne možete pobjeći: Kobra Marina 'potegne' i 270 km/h
Njoj ne možete pobjeći: Kobra Marina 'potegne' i 270 km/h

Zbog velikog zanimanja koje je objava podigla u javnosti u raspravu se uključila i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, koja je zatražila očitovanje Ministarstva unutarnjih poslova.

- Slijedom različitih medijskih upita vezanih uz policijsku akciju koja se provodi u pojedinim hrvatskim gradovima, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ispitala je ključne elemente. S obzirom na pojedine formulacije koje su se pojavile u određenim općinama i gradovima, pravobraniteljica je kontaktirala Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije koje je odgovorilo da je riječ o nespretnim formulacijama koje će biti uklonjene te da će se akcija prometne policije odvijati u skladu s dugogodišnjom praksom simboličkog obilježavanja Međunarodnog dana žena darivanjem žena koje prometna policija zaustavi u prometu. U suprotnom, podržavao bi se stereotip o ženama kao lošim vozačicama, što bi bilo u suprotnosti sa službenim policijskim statistikama koje pokazuju da su počinitelji prometnih prekršaja većinom muškarci, a ne žene - odgovorila je za Dnevnik pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Kakvu zapravo akciju provode na Dan žena pojasnili su i iz zaprešićke policije.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena policijski službenici PP Zaprešić u ponedjeljak 08.03.2021. godine planiraju poštovanim pripadnicama ljepšeg spola čestitati njihov dan i prigodno im pokloniti cvijeće a nipošto provoditi bilo kakvo pojačano postupanje prema ženama sudionicama u prometu. 

Ubrzo su se ispravili i na stranici Općine Marija Gorica. Objavu prenosimo u cijelosti.

Općina Marija Gorica, slijedom objave članka na portalu zapad.hr, koji je netočno doveden u kontekst diskriminirajućeg odnosa prema ženama u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena. Želimo naglasiti, kako smo podržali akciju Policijske postaje Zaprešić, u kojoj će policijski službenici poštovanim pripadnicama ljepšeg spola, čestitati njihov dan i prigodno im pokloniti cvijeće, a nipošto provoditi bilo kakvo pojačano postupanje prema ženama sudionicima u prometu.

Oko pomutnje koja je nastala razgovarali smo s načelnicom općine, HDZ-ovom Maricom Jančić, koja kaže kako je njihova prvotna objava izvađena iz konteksta i kako ni na koji način nije diskriminirajuća za žene, a u općini su je u cijelosti objavili onako kako su je dobili iz policije te nisu proučavali što u njoj piše već se fokusirali na ishod. 

Dosad su tradicionalno organizirali druženja za žene nakon čega bi najčešće tombolom skupili sredstva i potom pomogli zaprešićkoj djeci s poteškoćama u razvoju. 

- Kako je to ove godine nemoguće, a da ne bismo izostavili najdraži i najljepši spol, i sama sam žena, organizirali smo poklanjanje jaglaca vozačima koji će se zaustaviti ispred dječjeg vrtića u Trsteniku. Ako ne bude žena, jaglace ćemo dati muškarcima koji će ih moći pokloniti suprugama, djevojkama, mama..., a poklonit ćemo ih i djeci u vrtiću - objašnjava.

Pitali smo zašto se akcija onda zove "preventivna"?

Dan žena: 'Dobile bismo ružu, karanfil, firma nas je vodila na izlete, a navečer smo plesale...'
Dan žena: 'Dobile bismo ružu, karanfil, firma nas je vodila na izlete, a navečer smo plesale...'

- To preventivno ništa ne znači. I sama sam vozačica već godinama. Dapače, žene su puno pažljivije u vožnji i manje prometnih nesreća rade nego muškarci. Danas je dan svih žena i treba napraviti neku lijepu gestu - kaže.

Nagrada za one koje se drže propisa

Osim policajaca i policajki cvijeće će dijeliti i predstavnici vijeća, a pošto u objavi piše da će ukazivati na nužnost poštivanja prometnih propisa, zanimalo nas je hoće li biti kakvih prezentacija.

- Ma ne, to je izvađeno iz konteksta. Prvo oni jesu tako napisali i objavili pa smo mi malo popravili - kaže Jančić.

Ali piše da će one koje poštuju prometne propise biti prigodno nagrađene od strane predstavnika lokalne samouprave i policije, kažemo. 

- Djelatnica će sada to popraviti, to je sada u nekom drugom kontekstu. Nespretna je objava bila - kaže.

Još jednom smo se vratili na tu riječ "preventivna"?

Buntovna Njemica zaslužna je što se danas slavi ‘Dan žena’...
Buntovna Njemica zaslužna je što se danas slavi ‘Dan žena’...

- Nismo to mi pisali, mi smo dobili takav tekst i vjerojatno je netko bio brzoplet, a mi smo samo objavili. Mi uvijek nastojimo preventivno djelovati. I sada su nam potrgali igralište pa preventivno ukazujemo kako to nije dobro - objašnjava.

Ali zašto onda u objavi niste spomenuli i kako ćete vrtićkoj djeci poklanjati cvijeće već piše samo da je ovo usmjereno spram žena u prometu, nastavili smo.

'Promijenit ćemo objavu'

- Dobili smo takav tekst i takvog smo ga objavili. Možda smo mogli nekako drugačije, ne znam što da vam kažem. Tekst smo dobili iz policije, popravili smo ga koliko smo mogli i previše smo se fokusirali na to umjesto na dobro koje činimo - kaže.

Za kraj smo pitali kako će to žene koje poštuju prometne propise biti prigodno nagrađene od strane predstavnika lokalne samouprave i policije.

Ove četiri hrabre dame potrebe bližnjih stavile su ispred svojih: 'Mi smo i potresu prkosile!'
Ove četiri hrabre dame potrebe bližnjih stavile su ispred svojih: 'Mi smo i potresu prkosile!'

- Svi će dobiti cvijet. I muškarci i žene - objasnila je Marica. U tih sat vremena policijski službenici će ukazati na novi semafor u Trsteniku, da se uspori brzina i to će ispuniti "preventivni" dio akcije.

Ruže ili jaglaci?

Grad Zaprešić također je reagirao na objavu te su na gradskoj Facebook stranici naveli kako su netočno dovedeni u kontekst diskriminirajućeg odnosa prema ženama. Sve sudionike će preventivno upozoravati "na poštivanje prometnih propisa, a žene se dodatno dariva ružama". Vrtićku djecu nisu spomenuli, a nejasno je i kako će iz općine dijeliti jaglace, dok će oni dijeliti ruže.

- Ovom prilikom želimo istaknuti kako smo podržali akciju Policijske postaje Zaprešić u kojoj bi policijski službenici vozačicama u prometu dijelili ruže u znak pažnje povodom njihovog dana - poručuju.

Grad Zaprešić, slijedom objave članka na portalu zapad.hr “Dan žena u Zaprešiću: Preventivna akcija Žene u prometu”,...

Posted by Grad Zaprešić on Sunday, March 7, 2021
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...